Klimatske promene: Kafa nema svetlu budućnost u sve toplijem svetu, ali spas stiže iz zabačenih šuma

„Zaboravljena“ sorta kafe koja raste u toplijim uslovima može da spasi ovaj omiljeni napitak u budućnosti.
Zrna kafe
Getty Images

Naučnici smatraju da bi „zaboravljena" sorta kafe koja raste u toplim uslovima mogla da pomogne u očuvanju ovog napitka od posledica klimatskih promena.

Predviđa se da bismo uskoro mogli da srčemo Coffea stenophylla, retku divlju kafu koja ima ukus nalik najkvalitetnijoj sorti Arabike, ali raste u toplijim uslovima.

Kako temperatura sve više raste, kafu će biti sve teže uzgajati.

Istraživanja procenjuju da bi do 2050. godine polovina zemljišta na kojoj se uzgaja visokokvalitetna kafa bila neupotrebljiva.

Pronaći divlju kafu koja ima dobar ukus i tolerantna je na vrućinu i sušu je „sveti gral za proizvođače kafe", kaže doktor Aron Dejvis, koji vodi tim Kraljevskih botaničkih vrtova za istraživanje kafe.

„Ja sam neko ko je probao mnoštvo divljih kafa, i nisu dobre, nemaju ukus kao Arabika, pa su nam očekivanja bila niska", rekao je on za BBC.

„Tako da smo bili oduševljeni time koliko ova kafa ima tako dobar ukus. Pored toga, ima i druge atribute poput tolerancije na nepovoljnu klimu: raste u mnogo toplijim uslovima nego Arabika.

Coffea stenophylla je divlja vrsta kafe iz Zapadne Afrike za koju se, donedavno, mislilo da je izumrla van Obale Slonovače.

Sada je ponovno otkrivena u divljini Sijera Leonea, gde je uzgajana pre više od veka.

Mali uzorci kafe iz Sijere Leone i Obale Slonovače su prvo isprženi, a potom su ih probali stručnjaci za kafu.

Tokom testiranja na slepo, više od 80 odsto sudija nije uspelo da prepozna razliku između Stenophylla i Arabike, pišu istraživači u žurnalu Nature Plants (Biljke prirode).

Iz biljke je uzet i uzorak radi prikupljanja podataka o klimi, i utvrđeno je da može da toleriše najmanje 6 stepeni veću temperaturu nego Arabika.

Plan je da se tokom godine ova divlja kafa poseje kako bi se procenio njen potencijal za spašavanje visokokvalitetne kafe u budućnosti.

Doktor Dejvis se nada da će se jednog dana ponovo uzgajati u Sijera Leonu u velikim količinama.

„Neće se naći u kafićima u narednih nekoliko godina, ali mislim da će za pet do sedam godina polako ući na tržište kao niša, kao visokokvalitetna kafa, a posle toga će biti sve pristupačnija", rekao je.

Šta je kafa Arabika?

Smatra se da zrno Arabike ima najkvalitetniji ukus. Ova kafa se uzgaja u planinama i čini više od 60 odsto svetske proizvodnje kafe.

Međutim, ograničene je izdržljivosti kada je u pitanju klima; farmeri već osećaju posledice povećane temperature i malih ili neredovnih kiša.

Oscilacije u cenama, paraziti, bolesti i ekstremne vremenske neprilike još neke su opasnosti po proizvodnju kafe.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa istraživačkim institutom Cirad iz Francuske i Univerzitetom u Grinviču.

Gde se može naći divlja kafa?

Većina divljih kafa raste u zabačenim šumama Afrike i na Madagaskaru. Pored Afrike, divlja kafa se može naći u drugim tropskim područjima, poput delova Indije, Šri Lanke i Australije.

Koju vrstu kafe obično pijemo?

Više od 100 vrsti kafe raste prirodno u šumama, ali samo nekoliko se koristi za piće.

Globalnom industrijom kafe dominiraju dve sorte - Arabika (Coffea arabica) i Robusta (Coffeea canephora).

Treće vrsta - Libericia raste širom sveta, ali se retko pije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC