Korona virus: Vakcinacija u Srbiji najsporija u Tutinu i Novom Pazaru, u Indiji borba za respiratore i slobodan bolnički krevet

U svetu je do sada zaraženo više od 143,9 miliona ljudi, a preminulo je više od tri miliona. Oporavilo se više od 82,4 miliona ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.
medicinski radnik
Getty Images
U Indiji je zabeležen najveći broj zaraženih u jednom danu

Dok je u Srbiji epidemijska situacija stabilnija, Indija se bori sa najtežom krizom od početka pandemije, a u nekoliko zemalja Evrope donose se odluke o popuštanju mera.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je preminulo 37 ljudi, a zaraženo je još 2.864. Od početka pandemije, zaraženo je 670.801‬, a preminulo je ukupno 6.095 ljudi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da je u Srbiji procentualno najviše vakcinisanih u Beogradu, a da je najslabiji odziv u Tutinu i Novom Pazaru.

Indija se bori sa novim snažnim talasom epidemije jer je u poslednja 24 sata potvrđeno 314.835 novozaraženih - najveći broj zabeležen bilo gde u svetu.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj, korona virus nije glavni uzročnik smrti u ovoj zemlji.

U svetu je do sada zaraženo više od 143,9 miliona ljudi, a preminulo je više od tri miliona. Oporavilo se više od 82,4 miliona ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika
BBC

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 37 ljudi, a zaraženo još 2.864. ljudi.

Od početka pandemije, u Srbiji je preminulo 6.095 obolelih.

Trenutno je u bolnicama 6.388 pacijenata, a na respiratorima 228.

Od početka epidemije zvanično su potvrđena 670.801 slučaj zaraze.

Ministar Lončar kaže da je stav struke da i trudnice treba da se vakcinišu, jer je utvrđeno da mutacije virusa mogu da utiču na potomstvo.

„Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje", rekao je Lončar.

On je dodao da je jedini način za izlazak iz pandemije - vakcinacija.

„Pokušavamo da razgovaramo i objasnimo ljudima da je vakcina jedini lek", ističe ministar.

Ministar je dodao da je dat nalog da se neke bolnice koje su bile u kovid sistemu, vrate u redovan režim rada.

U Beogradu je od srede na 17 punktova moguća vakcinacija bez zakazivanja cepivima Fajzer i Sputnjik V.

Lončar je izjavio da je do sada u Srbiji dato 3.129.491 doza vakcine protiv virusa korona, a da je oko 1.260.000 ljudi revakcinisano.

Dodao je da je procentualno najviše vakcinisanih u Beogradu, a da je najslabiji odziv u Tutinu, gde je imunizovano 6,2 odsto i u Novom Pazaru gde je cepivo primilo 13,2 odsto punoletne populacije.

Click here to see the BBC interactive

Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet


Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

Na portalu e-Uprava dostupne su nove usluge vezane za vakcinisanje protiv kovida 19 - „propušten termin za vakcinaciju" i „potvrda o vakcinaciji".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.