Muzička industrija: Dokumentarac o Britni Spirs - da li nam otkriva nešto novo

Najnoviji dokumentarac o starateljstvu pevačice izašao je nedavno.

 

Britney Spears and a Free Britney campaigner
Getty Images

 

Novi BBC-jev dokumentarac o Britni Spirs poslednji je pokušaj da se rasvetli pitanje starateljstva pod kojim se ona nalazi od 2008. godine. Ali da li nam on otkriva bilo šta novo o tome šta se stvarno dešava iza kulisa?

Čekate čitavu večnost na neki dokumentarac o Britni Spirs, a onda se odjednom pojave četiri.

Njujork tajms je ponovo pokrenuo temu o njoj objavljivanjem priče Kadriranje Britni Spirs u februaru ove godine - to je 75-minutni film koji analizira kako su se mediji tokom godina odnosili prema ovoj slavnoj pevačici i ljudima oko nje.

Nije bilo nužno novih informacija o aktuelnoj situaciji ili uvida u to šta se dešava u njenoj glavi, ali to nije ni bilo važno - njegov uticaj bio je seizmičkih razmera.

Dobro odabrani arhivski materijal pokrenuo je na društvenim mrežama novi talas mržnje prema novinarima i voditeljima emisija koji su je seksualizovali ili napadali u ranim godinama slave.

Čak je doveo i do izvinjenja njenog bivšeg dečka Džastina Timberlejka zbog toga kako se prema njoj ophodio u prošlosti.

Kadriranje Britni Spirs takođe je izneo u prvi plan starateljstvo pod kojim se pevačica nalazi još od 2008. godine.

Ovaj sporazum znači da ona ne kontroliše velike delove vlastitog života, naročito ne finansijska pitanja, nakon veoma javnog nervnog sloma koji je preživela. Takve naredbe obično izdaju sudije kako bi zaštitili ljude koji su fizički nesposobni ili mentalno nestabilni.

Postoje dva zasebna starateljstva - jedno je za Britni kao osobu a drugo za njenu imovinu.

Njen otac Džejmi Spirs prvobitno je bio zadužen za oba.

Međutim, on se odrekao ličnog starateljstva 2019. godine zbog vlastitih zdravstvenih problema, a tu dužnost je preuzeo privremeni staratelj. On i dalje kontroliše njenu imovinu, mada je sudija naložio da podeli tu odgovornost sa kompanijom za upravljanje finansijama.

 

Džastin Timpberlejk se izvinio za ranije ponašanje prema Britni, sa kojom se zabavljao do 2002. godine
Getty Images
Džastin Timpberlejk se izvinio za ranije ponašanje prema Britni, sa kojom se zabavljao do 2002. godine

 

Glasine, kampanje i teorije zavere kolali su poslednjih godina oko ovog slučaja, dok su Britnini obožavaoci analizirali njene neredovne postove na društvenim mrežama tražeći znakove koji bi ukazali na njeno pravo stanje. Vrlo malo ljudi, međutim, stvarno zna detalje o svemu što se dešava.

I upravo je to razlog zašto je ova tema toliko privlačna za dokumentariste.

U svetlu ovog obnovljenog interesovanja, Netfliks je naručio vlastiti film o Britni, koji se trenutno snima.

Pojavile su se vesti o još jednom dokumentarcu na kome radi sama Britni sa rediteljkom čije ime još nije obelodanjeno.

Za sada, međutim, imamo Bitku za Britni: Obožavaoci, gotovina i starateljstvo, objavljen na BBC-jevom Ajplejeru i prikazan na BBC Dva. Snimio ga je filmski autor Mobin Azar, koji je prethodno osvojio Baftu kao producent serije Muslimani kao mi.

Problem sa kojim se suočavaju svi novinari koji rade na ovom slučaju, uključujući Azara, jeste da vrlo malo njih uspeva da stigne iole blizu pravim dešavanjima.

Oko Britni se nalazi tesan obruč i većina filmadžija udari u zid kad god pokuša da stigne do nje. Ona je, sasvim prikladno, prezaštićena.

U tom pogledu, Azar makar ima nešto što mnoge njegove kolege nemaju: dopušteno mu je da prisustvuje jednom od ročišta o starateljstvu nad Britni održanom u decembru 2020. godine.

Mi gledaoci smo informisani o tome na samom početku dokumentarca i narednih sat vremena strpljivo čekamo kulminaciju, slušajući usput mišljenja raznih ljudi.

 

Perez Hilton, na slici sa Mobinom Azarom, često je izražavao žaljenje zbog svog prethodnog izveštavanja o slavnima kao što je Britni
BBC
Perez Hilton, na slici sa Mobinom Azarom, često je izražavao žaljenje zbog svog prethodnog izveštavanja o slavnima kao što je Britni

 

Mnogi od dežurnih krivaca su opet tu - slavni bloger Perez Hilton pojavljuje se da se izvini (ponovo) zbog toga kako se ophodio prema Britni na vrhuncu slave svog sajta. Džordan Miler, osnivač sajta obožavalaca Breathe Heavy, govori o tome kako je prvi skovao izraz „Oslobodite Britni", koji je kasnije usvojen kao hešteg i slogan za kampanje njenih obožavalaca.

Dokumentarac se, međutim, ne snebiva da prikaže i mračnu stranu fandoma.

Koreograf Brajan Fridman otkriva kako je prestao da radi za Britni nakon što je od obožavalaca počeo da dobija „više pretnji smrću nedeljno", za koje tvrdi da su usledile posle njegovog komentara u jednom intervjuu kako su se plesni pokreti zvezde promenili nakon što je postala majka.

„To, za mene, više nije bilo zabavno, tako da sam odlučio da dostojanstveno odem", objašnjava on.

„Poželeo sam Britni sve najbolje i povukao se, a tad se povukao i moj čir."

On istražuje i da li je starateljstvo imalo bilo kakav pozitivan uticaj na njen život.

Tokom intervjua snimljenog u njegovom domu u Los Anđelesu, Hilton kaže: „Da nije imala to starateljstvo, bojim se da bi Britni danas bila mrtva, ali zaista."

Ovo je grana mišljenja koja često nedostaje u ovoj raspravi i ne smemo da zaboravimo da je Britni snimala albume, išla na svetske turneje i uspešno boravila u Las Vegasu dok je bila pod tim starateljstvom.

Ali krajnje je očigledno da više nije zadovoljna što njen otac kontroliše mnoge aspekte njenog života i to je, razumljivo, sve što je bitno za njene sledbenike.

U dokumentarcu se vidi kako Azar razgovara sa njenim posvećenim obožavaocima koji se energično bore za to da ona povrati samostalnost.

Džejmi Spirs je izjavio da je Britni oduvek imala pravo da traži okončanje starateljstva, na koje se, pak, nikad nije pozvala.

I zaista, ona je u prethodnim navratima ovaj sporazum nazivala „dobrovoljnim".

To sugeriše da trenutno nema primedbi na samo starateljstvo, već samo na činjenicu da je njen otac ostao zadužen za njega, a ne neko koga je ona sama odabrala.

 

Azar posećuje muzej posvećen Britni u njenom rodnom gradu Kentvudu, u Luizijani
BBC
Azar posećuje muzej posvećen Britni u njenom rodnom gradu Kentvudu, u Luizijani

 

Režiser je intervjuisao i šminkera Bilija Brasfilda, koji tvrdi da i dalje održava redovne kontakte sa slavnom tridesetdevetogodišnjakinjom.

„Ona želi da može da vozi kola kad to poželi. Pod njenim starateljstvom, sada nema to pravo", kaže on.

Azaru se mora priznati da je skoro čitav dokumentarac sastavljen od potpuno novih intervjua i snimaka.

On se ne oslanja previše na arhivski materijal i nešto od toga što je pronašao istinski je prosvetljujuće.

Tokom putovanja u Britnin rodni grad Kentvud u Luizijani, razgovarao je sa osobljem njenog omiljenog restorana, koje govori o pristojnoj devojci, nesvesnoj svetske slave koju uživa, i koja je nastavila da ih posećuje dugo nakon što je postala slavna.

„Draga devojka, srela sam je nekoliko puta", kaže jedna konobarica. „Stoji čvrsto s obe noge na zemlji. Da ne znate ko je, pomislili biste da je obična mušterija koja nam navraća."

Posetio je i muzej posvećen njoj, prepun raznih suvenira i radova obožavalaca, u vlasništvu žene koja kaže da je uznemiri svaki negativni prikaz junakinje njenog rodnog mesta.

Kad je u pitanju Britni, za to se često okrivljuju mediji, i to s pravom. Ali jedan fotograf kaže Azaru da ne žali što ju je proganjao i sugeriše da je Britni oduvek znala kako da iskoristi paparace u svoju korist.

Na kraju stižemo do dana ročišta o starateljstvu.

Kamerama, naravno, nije dozvoljen ulazak, ali Azar govori u kameru odmah nakon postupka da bi sumirao ono što se upravo dogodilo.

On opisuje „dva sata suvoparne pravna rasprave", tokom kojih se Britnin otac javio sa daljine i ističe da nije bilo rasprave o tome da li starateljstvo treba da se okonča ili ne.

„Utisak mi je da su jedini pobednici u svemu ovome advokati", ističe on.

Bitka za Britni je zanimljiv i zabavan - nećete zažaliti što ste mu posvetili sat vremena.

Ali za one koji su pažljivo pratili ovu priču poslednjih godina, zapravo ne govori ništa novo. Nismo saznali ništa više o tome šta se dešava u Britninoj glavi i još uvek nismo čuli ništa od ključnih igrača u ovom slučaju.

„Nemam nikakvu predstavu šta će se desiti sa Britninim starateljstvom, a ne zna verovatno ni bilo ko sa kim ste pričali", primećuje u jednom trenutku ispravno Hilton.

 

Bitka za Britni je objavljena na BBC Ajplejeru
Getty Images
Bitka za Britni je objavljena na BBC Ajplejeru

 

To bi moglo uskoro da se promeni.

Krajem aprila je Britnin advokat najavio da je pevačica tražila da se „obrati sudu direktno" na ročištu o starateljstvu zakazanom za jun. To bi potencijalno moglo da pruži neke nove uvide, pod pretpostavkom da do toga uopšte dođe.

Za sada, međutim, Britni ne govori za medije.

Čak i kad bi neki režiser uspeo da se dokopa svetog grala - intervjua sa njom lično - i dalje nema garancija da bismo stekli kompletnu sliku.

Da li bi ona bila istinski slobodna da kaže šta misli?

U odsustvu detalja koji su im potrebni, ovi dokumentarci se muvaju po obodima, istražujući cirkus koji okružuje priču umesto priče same koja se nalazi u središtu. Oni su vratili pevačicu u vesti, ovaj put uz navalu podrške i simpatija javnosti.

Ali Britni je otvoreno priznala na svojoj Instagram stranici da ju je uznemirilo objavljivanje Kadriranje Britni Spirs, što dovodi u pitanje koliko joj dodatna pažnja javnosti pomaže, čak i ako je u ogromnoj meri na njenoj strani.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC