Jokić, NBA liga i MVP: Da li je Somborac najbolji srpski košarkaš svih vremena

Nikoli Jokiću pošlo je za rukom ono što nije nikome sa ovih prostora - da bude MVP NBA lige. Da li ga to čini i najboljim košarkašem sa ovih prostora u istoriji?
123
Getty Images

„'Oće neko na basket?"

Tako je glasio sada već čuveni Fejsbuk status Nikole Jokića, objavljen 7. februara 2011. godine.

Deset godina kasnije Jokić je proglašen za najkorisnijeg košarkaša NBA lige.

U tih deset godina stalo je mnogo toga - malo Sombor šafla, mnogo truda i odricanja, nešto teških poraza, nešto manje nezdrave hrane nego ranije, mnogo učenja i mnogo talenta.

Toliko talenta da je bilo i opasnosti...

„'Ja ću ovog malog prebiti', rekao sam Dekiju (Milojeviću, bivšem treneru Mega Bemaksa) posle prvog ili drugog treninga", kaže za BBC Ratko Varda, Jokićev nekadašnji saigrač iz Mege i bivši NBA igrač

„Par puta me je napravio... Da se ne izražavam sada", dodaje

Jokić je prvi Srbin koji je osvojio MVP nagradu u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, a tek treći Evropljanin koji je došao do najvećeg individualnog priznanja u NBA.

„Kada se bira MVP uglavnom se gleda samo statistika, ali mislim da je Jokić mnogo više od statistike… On je jedan od igrača koji su promenili igru", navodi Aleksandar Miletić, hroničar košarke i autor knjige Džez basket.

Njegov talenat i mogućnost da na terenu stvari vidi drugačij su ono što ga izdvaja od konkunrencije, tvrdi Dino Rađa, legendarni hrvatski košarkaš.

„'Džoker' je i neko ko košarku igra dva poteza unapred, što je nešto sa čime se rađaš", kaže za BBC na srpskom nekadašnji as Jugoplastike i Boston Seltiksa.

Da li ga sve to kandiduje za najboljeg košarkaša u istoriji Srbije?

Gde je Jokićevo mesto u istoriji srpske i jugoslovenske košarke?

Na ovo pitanje nema tačnih i pogrešnih odgovora.

Rade Zagorac, košarkaš Partizana i nekadašnji Jokićev saigrač iz Mege, smatra da se ljudi prilikom odabira najboljeg svih vremena vode „vrlo subjektivnim" kriterijumima, bez obzira na to da li se radi o Srbiji, Evropi ili svetu.

On tvrdi da je Jokićevo ime sada našlo mesto u diskusijama o najboljem u istoriji srpske košarke, jer „na klupskom nivou niko do sada nije napravio uspeh poput njegovog".

Upravo to je glavni argument „Džokerovih" pristalica u raspravi u kojoj nema pobednika i poraženih.

Od srpskih igrača koji više nisu aktivni, najbliži je bio Predrag Stojaković koji je 2004. godine završio četvrti u glasanju za MVP nagradu NBA lige.

Niko pre Jokića nije bio ni blizu MVP titule.

Ratko Varda, njegov nekadašnji saigrač, kaže da Jokić „ima velike šanse" da bude najbolji košarkaš svih vremena sa ovih prostora.

„Ako nastavi ovim tempom, sigurno će biti najbolji Evropljanin svih vremena", smatra Varda.

Za košarkaškog hroničara Aleksandra Miletića „nema sumnje da je Jokić najbolji srpski košarkaš svih vremena".

Ipak, on ukazuje da je put kojim igrači iz Evrope stižu do NBA lige znatno lakši u poređenju sa onim koji su prošli Vlade Divac, Dražen Petrović, Dino Rađa ili Toni Kukoč.

„Da je Jokić 1989. godine otišao tamo kao Divac, sigurno bi danima i noćima morao da uči neke osnove NBA košarke, a toga danas nema", kaže Miletić.

„Ili šta su Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović i Zoran Slavnić mogli, samo da su imali tako otvoren put ka NBA", dodaje.

Košarka se jednostavno promenila i liga je danas dosta drugačija.

U Sjedinjenim Državama su sada mnogo spremniji da prihvate igrače iz Evrope, pogotovo one koji vrlo mladi prelete Atlantik.

Upravo iz tog razloga Dino Rađa smatra da je „izuzetno nezahvalno praviti generacijska poređenja" i birati najboljeg svih vremena sa ovih prostora.

13
Getty Images

MVP titula - ko se tome nadao?

Zavisi koga pitate.

Zagorac je tokom ove sezone očekivao da Jokić postane MVP najbolje lige na svetu, „jer bi svaki drugi scenario posle ovakve sezone bio neprihvatljiv".

Međutim, dok su zajedno nosili Megin roze dres, nije se dalo naslutiti da će „Džoker" postati ono što je danas.

„Kada bih rekao da sam tada očekivao da će jednog dana biti MVP NBA lige, prosto ne bih bio iskren", priznaje Zagorac.

U to da će Sombor šafl - kako su Americi nazvali Jokićev karakteristični potez - osvojiti NBA ligu nije verovao ni sam Nikola, što je u više navrata istakao.


Trenutak kada Jokiću saopštavaju da je postao MVP NBA lige

  • Joe

    10.06.2021 07:52
    @ahahaha
    Кића и Мока нису играли одбојке против неког левог тима, већ против кошаркаша СССРа у финалу европског првенства у Лијежу. Кошаркаши СССРа су у то време били светски прваци. Ко не зна шта је СССР, у то време, био за кошарку, нема појма о кошарци.

    Узгред, најбољи кошаркаш са ових простора, свих времена, је Радивој Кораћ. Јокић у најбољем случају може бити други.
  • @Srdjan

    09.06.2021 21:45
    ahahaha
    Ajde pricaj kako su Kicanovic i Moka igrali odbojke protiv nekog levog tima dok Nikola uzima MVP najjace lige na svetu. Nikola i Luka su daleko najbolji igraci ovih prostora, blizu su im Pedja, Divac, Drazen, Kukoc i Dragic su im najblizi, ovi raniji nisu ni prismrdili NBA ligi vec su gubili od koledz igraca na olimpijskim igrama jer Amerikanci ni na svetska nisu slali cak ni najbolje koledz igrace. Na stranu sto trofeje osvajaju timovi, a ne sami igraci, nije Nikola kriv sto je Djordjevic toliko dobro vodio ekipu na svetskom gde smo bili prvi favoriti da je najboljeg centra sveta stavljao na cetvorku.
  • Srdjan

    09.06.2021 20:03
    Nije jos, bar 5 zlatnih medalja sa raznih representativnih takmucenja, pa da pricamo. Najbolji nas igrac u NBA definitivno vec sad jeste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.