EURO 2020 i fudbal: Španija preživeli penal-dramu, Švajcarci se ispromašivali

Ššanija vodila, Šaćiri izjednačio. Švajcarci promašili čak tri vezana penala.
Spain celebrate
Getty Images

„Gladni smo, želimo više", izjavio je selektor švajcarske reprezentacije Vladimir Petković uoči četvrtfinalnog duela protiv Španije na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Umalo da Švajcarci, posle šokantne eliminacije Francuske (3:3, pa pobeda na penale), naprave još jedno iznenađenje, mada je ovaj turnir čudan i više se ne može uopšte govoriti o favoritima.

Španija je posle boljeg izvođenja penala eliminisala Švajcarsku i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva gde će 6. jula igrati protiv pobednika meča Belgija - Italija.

Posle 90 minuta i produžetaka bilo je 1:1, a Španci nisu uspeli da materijalizuju igrača više na terenu čitavih pola sata.

Španija je povela već u 8. minutu.

Šutirao je Đordi Alba sa ivice šesnaesterca, a Danijel Zakarija je u nameri da je udari o otkloni opasnost nespretno reagovao i prevario vlastitog golmana Jana Zomera.

Bio je to deseti autogol višen na ovom Evrppskom prvenstvu.

Činilo se da će Španci upaliti mašinu, ali nisu izvukli pouke iz stradanja Francuske.

Celo drugo poluvreme, Švajcarci su bili bolji tim i tačno sat vremena posle vodećeg gola, stigla je kazna.

Laporte i Tores su se spetljali, bukvalno su poklonili loptu Švajcarcima, Remo Flojer je prosledio do Džerdana Šaćirija koji je rutinski poslao u mrežu.

Shaqiri scores
Getty Images
Šaćiri proslavlja gol

Reprezentacije Španije i Švajcarske su se prvi put sastale na Evropskom prvenstvu.

U tri prethodna susreta na velikom takmičenju, odnosno na Svetskom prvenstvu - 1966, 1994. i 2010. godine - Španija je pobedila u prva dva susreta, a Švajcarska u trećem.

Bila je to ujedno i prva pobeda Švajcaraca nad Španijom u njihovih 22 susreta.

Malo je nedostajalo da u Sankt Peterburgu bude i drugi.

Ali sve što je golman Jan Zomer dobro uradio, a zaista je branio odlično i sprečio Špance da pre penal-drame stignu do polufinala, upropastili su izvođači penala iz švajcarskog tima.

Čak tri vezana penala promašili su igrači Švajcarske, iako su imali i psihološku prednost jer je prvi izvođač penala, kapiten šoanskog tima Serhio Buskets pogodio stativu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.