Olimpijske igre 2020 i Balkan: Koji sportisti iz bivše Jugoslavije idu u Tokio i gde će tražiti medalje

Hrvatska će imati najmanji broj sportista na Olimpijskim igrama od osamostaljenja, Slovenija se uzda u bicikliste i košarkaše, a crnogorski vaterpolisti sanjaju prvu olimpijsku medalju.
Sportisti iz balkanskih zemalja
Getty Images

Olimpijski ciklus bio je norma za računanje vremena i standard od kojeg se vrlo retko odstupalo, ali na najmasovniju planetarnu sportsku smotru ovoga puta čekalo se godinu dana duže.

Čekanju je kraj - ceremonija otvaranja u Tokiju samo što nije počela i sportisti sa Balkana - iz država bivše Jugoslavije, imaće priliku da prošetaju taj čuveni počasni krug.

U Tokiju će mnogo toga biti drugačije nego ranije, jer prvi put neće biti huka sa tribina zbog pandemije korona virusa, a debituju i novi sportovi poput karatea, skejtbordinga, surfovanja i bejzbola.

Od svih zemalja bivše Jugoslavije, Srbija ima najveću delegaciju sa 86 sportista, slede Hrvatska sa 59 učesnika i Slovenija sa 53 olimpijaca.

Broj hrvatskih olimpijaca u Japanu biće najmanji od osamostaljenja i prvog učešća ove zemlje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992.

Dok Slovenija, Hrvatska i Crna Gora nade polažu u ekipne sportove poput vaterpola, biciklizma ili košarke, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo se uzdaju da će im medalje doneti takmičari u individualnim disciplinama.

Jedna od najmlađih učesnica, plivačica Lana Pudar, dolazi iz Bosne i Hercegovine i ima samo 15 godina, ali to joj nije bila prepreka da ostvari drugi najbolji rezultat sezone na 100 metara delfin stilom.

Hrvatska - najmanja delegacija od osamostaljenja

Hrvatski navijači nadaju se da bi do odličja mogli vaterpolisti, strelci, atletičarke, kao i takmičari u jedrenju i tenisu.

Bacačici diska Sandri Perković ovo će biti treće Olimpijske igre, a braniće zlato osvojeno u Rio de Žaneiru 2016.

Ona će zajedno sa strelcem Josipom Glasnovićem nositi zastavu Hrvatske na otvaranju.

„Ne volim velike najave, ali rekla sam i ranije da ne treba da se bojim rezultata ukoliko budem spremna i zdrava i ako izvrtim hitac najbolje što umem", poručila je Perković uoči odlaska u Japan.

Vaterpolisti Hrvatske, koji su 2016. osvojili srebro, a biće jedni od favorita za medalju i u Tokiju.

Selektor Ivica Tucak je istakao da u Japan vodi najbolji tim koji je sada mogao da sastavi i da nije bilo povređenih igrača.

„Nadam se da ćemo u Tokiju napraviti korak više u odnosu na Olimpijske igre u Riju", rekao je Tucak 17. jula na ispraćaju Barakuda, kako je nadimak hrvatskih vaterpolista.

Strelac Glasnović osvojio je zlato u disciplini trap u Riju, dok su Snježana Pejčić, Petar Gorša i Miran Maričić tokom prethodnih godina doneli ukupno 17 medalja sa svetskih i evropskih prvenstava.

Teniseri Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su Vimbldon u konkurenciji muških dublova pre nekoliko nedelja.

To im je bio prvi Grend slem trofej u karijerama i Olimpijske igre za njih dolaze u pravom trenutku.

Slovenija - biciklizam i košarka kao najveće nade

Kajakašica Eva Terčelj i stonoteniser Bojan Tokić poneće slovenačku zastavu na otvaranju Igara u Tokiju.

Pored zastave Slovenije, mogla bi se naći i ona Evropske unije, pošto su podpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas i slovenački predsednik Janez Janša zatražili od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da im se omogući.

„To bi bio simbol mirnog suživota, tolerancije i solidarnosti - vrednosti koje dele Evropska unija i MOK", poručio je Shinas.

Najrealnije šanse da se domognu pobedničkog postolja u Japanu imaju biciklisti, dok se košarkaši smatraju favoritima iz senke.

Slovenija ima Tadeja Pogačara, dvostrukog šampiona Tur de Fransa, dok je Primož Roglič treći mesto na listi koju objavljuje Međunarodna unija biciklista.

Selektor Andrej Hauptman izjavio je za list Delo da Slovenija „ne može da ide na Olimpijske igre samo da bi učestvovala" pošto u ima dvojicu biciklista koji su u samom vrhu svetskog biciklizma.

Bicikli u francuskim Alpima
BBC
Biciklisti će biti glavne uzdanice Slovenije na Olimpijskim igrama u Tokiju

Uprkos velikim uspesima biciklista, prva zvezda delegacije biće Luka Dončić, košarkaš NBA ligaša Dalas Maveriksa.

Pored Dončića, glavni aduti ekipe selektora Aleksandra Sekulića biće igrač Denver Nagetsa Vlatko Čančar, američki košarkaš koji je nedavno uzeo slovenački pasoš, Majk Tobi, kao i Jaka Blažič, Klemen Prepelič i Zoran Dragić.

Bosna i Hercegovina - čudo od deteta u bazenu i atletičari

Bosnu i Hercegovinu predstavljaće sedam sportista, a zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja nosiće džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka.

Osim u džudou i atletici, nekadašnja jugoslovenska republika imaće predstavnike i u tekvondou, streljaštvu i plivanju.

Tuka će se takmičiti u trčanju na 800 metara i sportista je od kojeg se najviše očekuje u Japanu, pošto je 2019. na Svetskom prvenstvu u katarskoj Dohi osvojio srebro.

Najveću pažnju privlači petnaestogodišnja Lana Pudar koja će biti jedna od najmlađih učesnica na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Pudar je plivačica i nadmetaće se u plivanju na 100 metara delfin stilom, a ranije ovog meseca osvojila je zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope za juniore u Rimu u toj disciplini.

U nedavnom intervjuu za francusku novinsku agenciju AFP, ona je priznala da se raduje susretu sa švedskom plivačicom Sarom Sjostrom, olimpijskom šampionkom iz Rija i svetskom rekorderkom u ovoj disciplini.

„Oduvek mi je bila idol - želim da se fotografišem sa njom i nadam se ćemo se susresti kao rivalke u bazenu", rekla je Pudar.

Vicešampion Evrope u tekvondou, 20-godišnji Nedžad Husić, još jedan je adut Bosne i Hercegovine u Tokiju.

On je ranije ove godine osvojio srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope.

Crna Gora - vaterpolisti se bore protiv prokletstva

Iz Crne Gore u Japan je otputovalo 33 takmičara i nastupiće u dva ekipna i pet individualnih sportova, navodi se na sajtu Cnacionalnog olimpijskog komiteta.

Kao i na prethodnim turnirima, glavni kandidati za medalju su vaterpolisti, a kapiten Draško Brguljan nosiće barjak na otvaranju, uz rukometašicu Jovanku Radičević.

Ajkule, kako je nadimak vaterpolo reprezentacije, na tri dosadašnja učešća na Olimpijskim igrama od sticanja nezavisnosti 2006. godine, imaju isto toliko osvojenih četvrtih mesta.

„Znamo svi o čemu pričamo - o medalji.

„Ovo je tim koji je sazreo i može sa svima da igra ravnopravno", poručio je Brguljan pred odlazak u Tokio.

Rukometašice će takođe predstavljati Crnu Goru u ekipnim sportovima u Japanu, ali ovoga puta očekivanja neće biti visoka kao pre devet godina.

Posle osvajanja Evropskog prvenstva 2012. i srebra na Igrama u Londonu, usledio je nešto lošiji period za crnogorske rukometašice.

Na Igrama u Brazilu ispale su grupnoj fazi, a nisu uspele da se domognu pobedničkog postolja ni na Evropskim prvenstvima 2016. i 2018, ako ni na Prvenstvu sveta 2017.

Kada je reč o individualnim sportovima, crnogorski takmičari će se nadmetati u atletici, jedrenju, džudou, streljaštvu i plivanju.

Severna Makedonija - osam individualaca, borci glavne uzdanice

Severna Makedonija u Japanu šalje osam sportista i, kao i u Riju, neće imati predstavnike u ekipnim sportovima.

Jedinu olimpijsku medalju od osamostaljenja doneo je rvač Magomed Ibragimov koji je 2000. u Sidneju osvojio bronzu.

Makedonci i ovoga puta najveće nade polažu u borilačke sportove, a u Japanu će ih predstavljati takmičari u tekvondou, džudou i karateu.

„Već sam pobedio većinu protivnika i verujem da ću uspeti da se vratim sa medaljom, ne bilo kojom, već zlatnom", poručio je tekvondista Dejan Georgievski.

Pored borilačkih sportova, Severna Makedonija imaće predstavnike i u plivanju, streličarstvu i atletici.

Kosovo - džudisti i specijalne pozivnice

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dprimio je Kosovo u članstvo 2014, a tamošnji sportisti premijerno su učestvovali na Igrama 2016. u Riju.

Iz Brazila su se vratili sa zlatnom medaljom koju je osvojila džudistkinja Majlinda Keljmendi.

Kosovo će u Japanu predstavljati 11 sportista, a interesantno je da je samo šestoro takmičara u borilačkim sportovima ispunilo olimpijsku normu, dok je petoro dobilo specijalne pozivnice.

Kosovski sportisti će se nadmetati u džudou (petoro takmičara), rvanju, boksu, plivanju, atletici i streljaštvu.

Keljmendi biće ponovo glavna uzdanica Kosova s obzirom da je posle Olimpijskih igara u Riju nastavila seriju dobrih rezultata - postala je šampionka Evrope 2017, a osvojila je bronzu na Svetskom prvenstvu 2019.

Iz KOK očekuju uspeh i od Distrije Krasnići, džudistkinje koja je u aprilu osvojila zlato na Evropskom prvenstvu, ali i Nore Gjakove koja je bila treća na prvenstvima Evrope i sveta ove godine.

U muškoj konkurenciji džudista Akil Gjakova na Olimpijske igre dolazi kao prvak Evrope i spada među favorite za osvajanje medalje.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Bacvanin

    23.07.2021 12:26
    Hercegovka
    Lana Pudar 15 godisnja cerka golmana Veleza Velibora Pudara,ciji je rekord na 100 m u delfin stilu,bolji of seniorskog rekorda plivacica Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC