Mađarska, referendum i LGBT: Šampioni Formule 1 Luis Hamilton i Sebastijan Fetel kritikuju Orbana zbog anti-LGBT zakona

Hamilton i Fetel iskazali podršku LGBT zajednici u Mađarskoj i pozvali sve da ih podrže na referendumu.
Lewis Hamitlon
Getty Images
Luis Hamilton

Vozači Formule 1 Luis Hamilton i Sebastijan Fetel kritikovali su Mađarsku zbog zakona koji ocenjuju kao protivan LGBT zajednici.

U Mađarskoj će, prema najavama zvaničnika, biti održan referendum o zakonu koji podrazumeva zabranu prikazivanja ili promovisanja homoseksualnosti i promene pola za mlađe od 18 godina.

„Neprihvatljivo je i kukavički od onih koji su na vlasti da donose takav zakon", rekao je britanski vozač Formule Luis Hamilton, sedmostruki svetski šampion.

Četvorostruki šampion Formule 1, Nemac Sebastijan Fetel se nadovezao:

„Sramotno je da zemlja koja je u Evropskoj uniji donosi ovakve zakone".

Dvojica automobilista su komentare dali uoči trke za Veliku nagradu Mađarske, predstojećeg vikenda na stazi Hungaroring kod Budimpešte.

Mađarska je na udaru Evropske unije zbog donošenja zakona, smatrajući ga protivnim vrednostima, principima i zakonima EU.

Premijer Mađarske Viktor Orban odgovara da je to stvar njegove zemlje, a ne „briselskih birokrata" i uzvratio kritičarima da se ponašaju kao „kolonijalisti".

Uoči trke za Veliku nagradu Mađarske, Hamilton je u objavi na Instagramu naveo da „želi da iskaže podršku onima koji su pogođeni vladinim antiLGBT zakonom".

„Svako zaslužuje da ima slobodu da bude svoj, bez obzira koga voli ili kako se identifikuje.

„Pozivam narod Mađarske da glasa na predstojećem referendumu kako bi zaštitio prava LGBT zajednice. Naša podrška im je potrebna više nego ikad.

„Molim vas, pokažite ljubav prema onima oko sebe jer će ljubav uvek pobediti."

Fetel je dodao: „Svako je slobodan da radi šta želi i u tome je poenta.

„Imali smo toliko prilika da naučimo iz prošlosti i ne mogu da razumem zašto je uopšte potrebna borba da bi se shvatilo da ljudi treba da budu slobodni da rade šta vole i da vole koga žele.

„Smisao je - živi i pusti druge da žive. Nismo mi ti koji treba da donose zakone, ali želimo izrazimo podršku onima koji su pogođeni zakonom."

Mađarski zakon je već imao uticaj na sport.

Tokom nedavnog Evropskog fudbalskog prvenstva, gradonačelnik Minhena želeo je da duginim bojama osvetli stadion Alijanc arena uoči meča reprezentacija Nemačke i Mađarske, izražavajući na taj način protivljenje usvojenom zakonu.

Evropska fudbalska unija (UEFA), vodeće telo ovog sporta u Evropi, odbilo je zahtev minhenskog gradonačelnika.

Ali je kapitenu nemačke reprezentacije, Manuelu Nojeru, bilo dozvoljeno da na utakmici oko ruke nosi kapitensku traku duginih boja.

Neposredno pre početka utakmice, jedan gledalac u nemačkom dresu utrčao je na teren sa zastavom duginih boja - simbolom LGBT zajednice - baš u trenutku intoniranja mađarske himne i mahao je njome ispred igrača mađarskog tima.

Ranije ovog meseca, Mađarskoj je naloženo da naredne tri utakmice kao domaćin igra bez publike jer je UEFA ocenila njihove pristalice krivim za diskriminatorno ponašanje tokom Evropskog prvenstva.

Budimpešta je bila jedan od gradova domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu.


Pogledajte video o tradicionalnoj piti sa Balkana u duginim bojama


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Лиманац

    31.07.2021 00:57
    „У се и у своје кљусе”, спорт спортистима, политика политичарима, уређење државе народу!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC