Turska i klimatske promene: Požari se šire po jugu zemlje, šta je sa turistima iz Srbije

Vatrena stihija širi se obalama Turske, gde svake godine letuje veliki broj srpskih državljana - kakva je trenutno situacija tamo?

 

123
Milos Dimitrov

 

Fotografije životinja izgorelih nasred puta, crveno nebo i dim - veliki požari u Turskoj za sobom ostavljaju pustoš, a usred svega toga našli su se i srpski turisti.

Više od 60 požara izbilo je na jugu zemlje, nedaleko od popularnih turističkih destinacija - Antalije, Alanje, Marmarisa, Sidea, Beleka, Bodruma i Mersina.

Zoran Marković, ambasador Srbije u Turskoj, kaže za BBC na srpskom da su svi srpski državljani dobro i da nema povređenih.

„Ono što je posebno važno jeste da se niko nije obratio ambasadi tražeći pomoć, niko nije morao da bežeći napušta hotel, niko nije ostao bez isprava ili nešto slično", navodi.

Miloš Dimitrov iz Beograda nalazi se u mestu Side.

„Sve je normalno, nikakva panika, plaže su pune i niko ništa ne spominje u hotelu", kaže.

Turske vlasti navode da je u požarima do sada stradalo četvoro ljudi - svi su turski državljani - kao i da je povređeno više od 180.

Gde gori?

Ambasador Marković navodi da požari uglavnom izbijaju u ruralnim delovima priobalja i šumama nedaleko od obale.

„Najveći požar je bio na važnoj raskrsnici puteva Antalija - Mersin, prema Alanji, koja povezuje autoput ka Konji i kontinentalnom delu Turske", kaže Marković.

Najviše je bio ugrožen Bodrum, ističe on.

Vatra se određenim naseljima primakla na stotinak metara, ne do turističkih objekata i hotela, ali su to ipak naseljena mesta, objasnio je ambasador Srbije.

„Deo turista je ipak evakuisan, među kojima ima i naših državljana iz hotela Titanik, ali su oni nedavno vraćeni u hotel… Niko nije van hotela u kojem je bio", navodi.

Snimak vatre u Bodrumu na društvenim mrežama objavila je i pevačica Jelena Karleuša.

Marković tvrdi da je Belek potpuno bezbedan, kao i da Alanja nije direktno ugrožena.

„Tamo je bilo neprijatnih mirisa, ali je obezbeđeno da se to ne širi", kaže.

„Takođe, u blizini mesta Side je bilo straha među turistima i isključenja struje da ne bi došlo do većih oštećenja, ali taj požar je lokalizovan i trenutno je pod kontrolom", dodaje.

 

123
Milos Dimitrov

 

Šta kažu turisti?

Miloš Dimitrov iz Beograda nalazi se u Sideu, odmaralištu između Antalije i Alanje, uz koje se nalaze ruševine drevnog grada Side.

Na njegovim fotografijama vidi se potpuno crveno i zadimljeno nebo iznad Sidea.

„Ovde je sada sve u redu, kažu da je nestajala struja i voda, ali naš hotel ima agregate, pa to ništa nismo primetili", navodi Dimitrov.

Na odmor je stigao u utorak uveče, a već u sredu ujutru su krenuli požari.

Zbog svega toga nije išao dalje od hotela i plaže.

„Preleću avioni i helikopteri koji gase vatru u šumi iznad, zbog čega ponekad sa neba padaju pepeo i borove iglice", kaže Dimitrov.

Kako kaže, jedino što sada primećuju je gust dim koji se nadvija nad mestom.

Fotografije iz istog mesta nedavno je objavio jedan tviteraš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC