Belorusija, Lukašenko i politika: Počeo postupak protiv opozicionih lidera zbog organizacije protesta

Organizatorka protesta Marija Kalesnikova tereti se za ugrožavanje državne bezbednosti.
Saslušanja u slučaju protiv Marije Kalesnikove i Maksima Znaka počela su u beloruskoj prestonici
Getty Images
Beloriski opozicioni lideri Marija Kalesnikova i Maksim Znak u sudu u Minsku

Suđenje beloruskim opozicionarima počelo je iza zatvorenih vrata suda u Minsku.

Ogranizatorka protesta protiv režima Aleksandra Lukašenka, Marija Kalesnikov,a uhapšena je prošle godine zbog toga što je pocepala pasoš kako bi sprečila predstavnike vlasti da je proteraju u Ukrajinu.

Ona i Maksim Znak, advokat na strani opozicije, izvedeni su pred sud zbog navodnog podstrekivanja učesnika protesta na ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

Ukoliko sud utvrdi da su krivi, mogli bi biti osuđeni na maksimalnu kaznu od 12 godina,

Masovni protesti u Belorusiji buknuli su prošle godine, a učesnici su izašli na ulice zato što smatraju da je predsednik Aleksandar Lukašenko pobedio na neregularnim izborima.

Demonstracije su trajale nedeljama posle izbora održanih 9. avgusta 2020, a predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država poručili su da proces nije bio slobodan i pošten.

Policija je često brutalno razbijala proteste i hiljade učesnika je privedeno.

Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, kasnije se silovito obrušio na političke protivnike.

Na otvaranju procesa, Kalesnikova se smejala i plesala iza sigurnosnog stakla u sudnici u Minsku.

Aktivistkinja, koja je sa još dve žene formirala opozicioni blok i izašla na izbore kao opozicija Lukašenku, podigla je palac i rukama pokazivala znak srca u sudnici - ti simboli su postali simboli protesta.

Njenom ocu Aleksandru nije bilo dozvoljeno da je vidi od kada je uhapšena, ali mu je ćerka slala pisma svakog dana, izjavio je on za BBC uoči suđenja u prestonici Belorusije, Minsku.

„Znam da moja ćerka nije kriva i rekla mi je da je spremna za bilo koju kaznu koju bi sud mogao odrediti", kaže Aleksandar Kalesnikov.

Kalesnikova i Znak imaju po 39 godina i oboje su članovi Nacionalnog saveta za koordinaciju koji je osnovala Svetlana Tihanovskaja, predvodnica opozicije.

Ona je napustila Belorusiju posle izbora prošle godine.

Tužioci tvrde da su članovi ovog saveta pokušali da organizuju državni udar, dok beloruske vlasti smatraju da su Kalesnikova i Znak odgovorni za ugrožavanje državne bezbednosti i destabilizaciju zemlje.

Znak i Kalesnikova se terete za „organizovanu zaveru ili druga dela koja su za cilj imala preuzimanje moći u državi", narušavanje nacionalne bezbednosti i „stvaranje ekstremističke grupe".

Advokati koji ih zastupaju ne smeju da otkrivaju detalje suđenja i mogu da biudu suspendovani ako javno podele informacije.


Osnovne stvari o Belorusiji

  • Gde se nalazi?
  • Zbog čega je važna?
  • Šta se dešava u Belorusiji?

Znak je posle hapšenja u septembru otpočeo štrajk glađu - rekao je advokatima da je tada smatrao da je to jedini način borbe iz pritvora protiv nepravde i samovolje vlasti.

Tihanovskaja, koja je na izborima bila glavni protivnik Lukašenka i osvojila 10,09 odsto glasova prema zvaničnim rezultatima, objavila je pobedu posle zatvaranja birališta.

Ubrzo je bila primorana da potraži azil u Litvaniji.


Analiza Sare Rejnsford, BBC dopisnice iz Moskve

Otac Marije Kalesnikove doneo joj je ruže i predao ih advokatu, jer je suđenje zatvoreno čak i za članove porodice okrivljenih.

Zvanično objašnjenje je da su aktivisti kojima se sudi navodno pretnja po nacionalnu bezbednost.

Međutim, njihove porodice smatraju da je to urađeno zbog toga što je proces politički orkestriran i da nema dokaza protiv optuženih.

Aleksandar Kalesnikov nije video ćerku 10 meseci.

Kada je video snimak kako se smeje i igra u sudnici, rekao je da mu je laknulo i da je ponosan zbog toga što je očigledno da nisu uspeli da joj slome duh u pritvoru.

Danas nema masovnih okupljanja u Minsku - beloruska prestonica se značajno promenila posle prošlogodišnjih protesta i otvorena podrška opoziciji sada se smatra opasnom.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • eks

    04.08.2021 21:02
    USA zlo
    U pitanju je mnogo više od običnog protesta. Zna Lukašenko, a znaju i Rusi, ko i šta je radio i šta se krije iza tih protesta. Podrška Lukašenku .
  • Лиманац

    04.08.2021 20:43
    Подршка Белорусији и председнику Лукашенку у борби против пете колоне.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC