Olimpijske igre u Tokiju: Zašto Rusija ne može da se takmiči na Igrama ali njeni sportisti mogu

Uprkos zabrani koju je Rusija dobila da učestvuje na međunarodnim takmičenjima, njihovi predstavnici u Tokiju nastupaju pod neutralnom zastavom Ruskog olimpijskog komiteta.
Russian gymnastic team
Getty Images
Ruskinje su porazile Amerikanke u ekipnoj gimnastici na Olimpijskim igrama u Tokiju

Kad ruski sportisti u Tokiju stanu na pobedničko postolje posle osvojenog olimpijskog zlata, oni slušaju klavirski koncert Čajkovskog umesto nacionalne himne.

Niti smeju da mašu ruskom zastavom ni da se takmiče pod imenom sopstvene zemlje.

Ove sankcije su reakcija na istorijat dopinga u Rusiji, koja je četiri godine vodila program dopingovanja pod pokroviteljstvom države u „ogromnoj većini" letnjih i zimskih olimpijskih sportova.

Pored toga, zvaničnici su lažirali testova tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, gde su kao domaćini završili u vrhu tabele po broju osvojenih medalja.

Od tada se ruski sportisti suočavaju sa ograničenjima na Olimpijskim igrama.

U Tokiju, više od 300 sportista u 30 sportova takmiči se kao Ruski olimpijski komitet (ROK), koji se nalazi na petom mestu tabele osvojenih medalja, sa 49 medalja od kojih je 12 zlatnih.

Njihov uspeh nije dobro prošao među konkurencijom, koja veruje da Rusiji ne bi smelo da se dopusti da se uopšte takmiči na Olimpijskim igrama.

Američki plivač Rajan Marfi izjavio je da finale u trci na 200 metara leđno u petak „verovatno nije bilo čisto", pošto je izgubio olimpijsku titulu od Jevgenija Rilova.

Gold Medalist Evgeny Rylov of Russia during the medal ceremony of the 200m Backstroke final on day seven of the swimming competition of the Tokyo 2020 Olympic Games
Getty Images
Osvajač zlatne medalje Jevgenij Rilov iz Rusije osvojio je zlato u trci na 200 metara leđno

Britanski plivač Luk Grinbenk, koji je u toj trci osvojio bronzu rekao je: „Očigledno je veoma teška situacija kad ne znate da li onaj protiv koga se takmičite čist."

„Naravno, u medijima se mnogo se govori o nastupu Ruske Federacije na Olimpijskim igrama.

Ume da frustrira kad to gledate kao sportista, znajući da je postojao doping program pod pokroviteljstvom države i da može više da se uradi u borbi protiv toga."

Američka veslačica Megan Kalmo izjavila je prethodnog dana da je „gledati kako ekipa koja ne bi ni smela da je ovde odlazi sa srebrnom medaljom grozan osećaj", pošto su Vasilisa Stepanova i Elena Oriabinskaja osvojile drugo mesto u parovima.

Daniil Medvedev of the Russian Olympic Committee in action against Fabio Fognini of Italy during their Tokyo 2020 Olympic Games men's singles third round tennis match
Getty Images
Danilu Medvedevu iz ROK-a nisu se dopali komentari jednog novinara

Iako je Marfi kasnije povukao svoj komentar, rekavši da je govorio o dopingu uopšte, Rilov je izjavio da Amerikanac ima pravo na svoje mišljenje imajući u vidu ruski istorijat sa dopingom.

Ali ROK je kasnije tvitovao da se njegovi sportisti nalaze u Tokiju „s apsolutnim pravom".

„Dopadalo se to nekome ili ne, moraš znati da gubiš. Ali ne zna to svako", pisalo je u tvitu.

„Stari vergl i dalje svira jednu te istu staru pesmu o ruskom dopingu. A neko revnosno okreće ručku."

Za to vreme, teniser Danil Medvedev oštro je reagovao kad su ga pitali da li ruski sportisti na Olimpijskim igrama nose „breme varalica".

„Ovo je prvi put u životu da neću odgovoriti na pitanje i treba da vas je sramota - ne želim više da vas vidim", rekao je novinaru svetski broj dva.

„Rasprava je bila žestoka"

Skandal sa dopingom izbio je 2014. godine posle istrage nemačke televizije i kad je izveštaj koji je naručila Svetska anti-doping agencija (VADA) dve godine kasnije pronašao dokaze za lažiranje testova na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Otkriveno je da je među ruskim atletičarima postojala široko rasprostranjena upotreba droga koje pospešuju sportsku izvedbu i dopinga krvlju, koju su podsticali i zataškavali treneri, lekari, država i sportski zvaničnici.

Zemlji je uglavnom zabranjeno da se takmiči u Riju 2016. godine, a samo oni koji su mogli da dokažu da su čisti smeli su da učestuju 2018. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu pod neutralnom zastavom.

Gold medalists Team ROC pose on the podium during the medal ceremony for the during the Women's Sabre Team Fencing
Getty Images
Kad ruski sportisti stanu na pobedničko postolje nakon osvajanja olimpijskog zlata u Tokiju, slušaju klavirski koncert Čajkovskog umesto vlastitu nacionalnu himnu

Prema aktuelnoj zabrani VADA-e, Rusija ne može da se takmiči ni na jednom velikom sportskom takmičenju, a Tokio su sada treće Olimpijske igre zaredom na kojima se njeni sportisti suočavaju sa ograničenjima.

Takmičarima ROK-a nije dopušteno da koriste rusku zastavu, ali im je dozvoljeno da koriste iste boje - plavu, crvenu i belu - dok god na odeći nemaju reč Rusija niti bilo kakvo drugo nacionalno obeležje.

Na primer, timu iz umetničkog plivanja bilo je zabranjeno da stavi medveda na kupaće kostime, jer je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) procenio da je on suviše blisko povezan sa Rusijom.

Niti su mogli u potpunosti da koriste pesmu za nastup - „With Russia from Love" - za koju je MOK presudio da mora da izostavi ime zemlje.

ROC's uniform
Getty Images
Uniforma ROK-a sadrži olimpijske krugove kao i tri boje ruske zastave - belu, plavu i crvenu

U Tokiju ROK predstavlja samo deset atletičara.

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou rekao je ove nedelje da ova zemlja - čija je atletska federacija i dalje pod suspenzijom - treba da je zahvalna što uopšte učestvuje bilo ko imajući u vidu njen dugi istorijat „prikrivanja" i slab napredak u vezi sa dopingom.

„Rasprava za stolom bila je prilično žestoka", rekao je on. „Bilo je mojih kolega koje su u pitanje dovodile nastup svih neutralnih sportista."

„Operativna grupa donela je odluku da je 10 odgovarajući broj i odbor je to podržao."

Na ovim Igrama, sve kontrole dopinga vrši Međunarodna agencija za testiranje (ITA) - telo nezavisno od MOK-a.

ITA je u petak saopštila da je više od polovine očekivanih 5.000 doping testova u Tokiju 2020. već završeno, ali još nema informacija o bilo kakvim pozitivnim slučajevima.

Agencija je dodala da su najtestiraniji sportovi do sada bili vodeni sportovi, veslanje, atletika, biciklizam i dizanje tegova, dok su najtestiraniji timovi takmičari iz SAD, Australije, Kine, Velike Britanije - i ROK-a.


Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • #1

    05.08.2021 15:42
    USA
    Ako nemožeš da ih pobediš.
    Sabotiraj ih.
  • Vidoviti Limanac

    05.08.2021 13:23
    Pro doping
    Jasam da im se svima dozvoli sve pa ko preživi pričaće. Za koju godinu kad počnu da padaju mrtvi sami će odlučiti da budu čisti...
  • Лиманац

    05.08.2021 12:28
    Лицемерје међународне заједнице и МОК-а.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC