Bosna i Hercegovina: Da li je ulje poskupelo ili ćete ga samo manje kupiti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na neobičan način pokušao da odgovori na novinarsko pitanje o poskupljenju osnovnih životnih namirnica.

 

Ulje
BBC
Ulje je važan deo pripreme jela na Balkanu

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić našao je idealno rešenje za situaciju kada poraste cena neke životne namirnice.

Kada poraste cena ulja, za Novalića to nije poskupljenje, već građani mogu za isti novac kupiti manje ulja.

Premijer jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) građane je probao da uteši i ukazivanjem da postoje proizvodi koje mogu kupiti u većim količinama, poput krompira ili nafte.

Novalićeve izjave u emisiji Rezime, emitovanoj na Federalnoj televiziji, izazvale su burne komentare na društvenim mrežama, a neke su i inspirisale na pomalo gorki humor.

Fadil Novalić je od marta 2015. premijer Federacije BiH, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, a trideset godina bio je zaposlen i rukovodilac u fabrici motornih delova u Gradačcu.

Član je Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Šta je rekao Novalić?

Suočen sa pitanjem o poskupljenju potrošačke korpe, premijer Novalić najpre je izneo tezu da se u indeksu potrošačkih cena nalazi 565 proizvoda, a da „deformaciju u javnom mnjenju" stvaraju poskupljenje ulja od 37 odsto i piletine, dok su gorivo i krompir jeftiniji nego 2019. godine.

Novinar Bečiragić: Gospodine Novaliću, morate priznati da 100 maraka ove godine i 100 maraka 2018. godine nemaju istu vrednost."

Premijer Novalić: Zavisi šta kupujete, to bi bio moj odgovor."

Bečiragić: Evo, recimo, ulje."

Novalić: Ako kupujete ulje, kupićete ga 37 odsto manje."

Bečiragić: 37 odsto skuplje?"

Novalić: Kupićete manje litara, 37 odsto - umesto 100, kupićete 63. Ako kupujete gorivo, dobićete ga 10 odsto više."

 

Fadil Novalić
STR/AFP via Getty Images
Fadil Novalić je više od šest godina premijer entiteta Federacije BiH

 

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da je ova izjava izazvala mnogo smeha, a suštinski ima daleko veću težinu.

„Novalićeva izjava mnogo podseća na ono što je u 18. veku rekla francuska kraljica Marija Antoaneta - kad nemaju hleba, neka jedu kolača.

„Umesto da tražimo odgovornost, da onaj koji kaže ovako nešto trpi ozbiljne konsekvence, mi se ismejavamo - to nam je jedino ostalo."

Ona dodaje da je ovo samo jedna u nizu sličnih izjava političara u BiH.

„Vladajuće stranke, posebno nacionalne, uspešne su već treću deceniju - građani više veruju njima nego svojim očima, a u ovom slučaju i novčanicima.

„Kada im kažu da se živi bolje, da su otvorene stotine hiljada radnih mesta, da se živi bolje - ljudi u to veruju."

Ivana Marić dodaje i da protiv Novalića već sedam meseci postoji potvrđena optužnica pred Sudom BiH, ali je on i dalje premijer.

Novalić je optužen za kaznena dela u nabavci 100 respiratora iz Kine i zaštitne opreme na početku pandemije virusa korona.

Šta kažu ekonomisti?

U Novalićevoj izjavi ima i elemenata poređenja neuporedivih stvari.

„Ono sa čim se ne bi trebalo manipulisati jeste da relativne promene od deset odsto nisu iste kada se govori o krompiru, koji je jeftin, i ulju i piletini, koji su skuplji.

„Smanjenje cene krompira od deset odsto daleko manje znači nego poskupljenje ulja i piletine, jer su ova dva proizvoda daleko skuplja", kaže ekonomista Nenad Jevtović.

 

Krompir
BBC
Šta je skuplje - ulje ili krompir?

 

On navodi i da Novalić pokazuje nepoznavanje osnovnih matematičkih funkcija i to na - sopstvenu štetu.

Za primer uzima poskupljenje ulja od 37 odsto - od zamišljene cene od jedne marke pre tri godine, do 1,37 maraka danas, dok građanin ima isto platu od 10 maraka.

„Kada se je cena ulja bila jednu marku, građanin je mogao da kupi 10 litara ulja (10 podeljeno sa 1), dok sada može 7,3 litra ulja (10 podeljeno sa 1,37).

„Ovo je smanjenje potencijalne kupovine ulja od 27 odsto, a ne 37 odsto kako gospodin Novalić kaže, što ukazuje na nepoznavanje procentnog računa jer pogrešno obračunava podatak, ali ne u svoju korist, već greškom zaključke pogoršava.

„Sportskim rečnikom - zabija sebi autogol", zaključuje Jevtović, direktor Instituta za razvoj i inovacije.

Šta kažu korisnici društvenih mreža?

Izjava premijera Novalića probudila je salvu humora na društvenim mrežama.

Teme

BiH

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC