Serije i žene: Legendarna šahistkinja tuži Netfliks zbog načina na koji je prikazana u Daminom gambitu

Nona Gaprindašvili podnosi tužbu za klevetu, tvrdeći da je pogrešno prikazana u seriji.
Anya Taylor-Joy as Beth Harmon in the Queen's Gambit
PHIL BRAY/NETFLIX
Hit serija govori o seksizmu u šahu

Legendarna gruzijska šahistkinja Nona Gaprindašvili podnela je tužbu protiv Netfliksa, navodeći da je pogrešno prikazana u hit seriji Kraljičin gambit.

Slučaj se odnosi na odlomak poslednje epizode drame, prema kojem Gaprindašvili, sada 80-godišnjakinja, nikada nije igrala takmičarsku partiju šaha protiv muškaraca.

Prema tužbi gruzijske šahistkinje, ona je do 1968. godine, godine u kojoj je epizoda smeštena, igrala protiv najmanje 59 šahista.

Netfliks je rekao da tužba „nema osnova".

Kompanija je saopštila da ima „izuzetno poštovanje" prema Gaprindašvili i njenoj „slavnoj karijeri", ali da će „energično braniti slučaj".

Damin gambit zasnovan je na romanu Voltera Tevisa iz 1983. godine i priča o izmišljenoj šahistkinji Bet Harmon, koju tumači Anja Tejlor-Džoj.

Serija je objavljena prošle godine.

U poslednjoj epizodi, komentator spominje Gaprindašvili: kada opisuje Harmon:

„Jedina neobična stvar kod nje je njen pol... Postoji Nona Gaprindašvili, ali ona je ženska svetska šampionka i nikada nije igrala protiv muškaraca".

Nona Gaprindashvili plays a game of chess at the International Chess Congress in London on 30 December 1964
Daily Express/Hulton Archive/Getty Images
Nona Gaprindašvili na Međunarodnom šahovskom turniru u Londonu 1964. godine

U tužbi na 25 stranica, podnetoj Federalnom okružnom sudu u Los Anđelesu, navodi se:

„Netfliks je drsko i namerno lagao o dostignućima None Gaprindašvili zarad jeftinog i ciničnog pojačavanja drame", i sa idejom da se gledaocima učini da je izmišljena junakinja učinila ono što nije nijedna šahistkinja pre nje, među kojima je i Gaprindašvili.

„Tvrdnja da Gaprindašvili nikada nije igrala protiv muškaraca očigledno je lažna, kao i krajnje seksistička i omalovažavajuća", dodaje se.

Rođena 1941. u gruzijskom gradu Zugdidi, Gaprindašvili je počela da igra šah sa 13 godina, postala je svetska šahovska šampionka sa 20 godina i bila je prva žena kojoj je dodeljena titula velemajstora.

„Do 1968. godine", piše u tužbi, Gaprindašvili se „takmičila sa najmanje 59 šahista (od kojih 28 istovremeno u jednoj igri), između ostalih i protiv najmanje deset velemajstora tog vremena kao što su Dragoljub Velimirović, Svetozar Gligorić, Pol Keres, Bojan Kurajica, Boris Spaski, Višvanathan Anand i Mihail Talj".

„Poslednja trojica su takođe bili svetski prvaci tokom karijera".

Gaprindašvili, koja živi u Tbilisiju i još se takmiči na šahovskim turnirima, traži pet miliona dolara (4,2 miliona evra) odštete i brisanje izjave da nikada nije igrala protiv muškaraca.

U tužbi se navodi da je sporna rečenica izmenjena u odnosu na knjigu na kojoj je serija zasnovana.

U prvih 28 dana emitovanja, serija Damin gambit pogledana u više od 62 miliona domaćinstava, prema Netfliksu.

Dobitnik je dve nagrade na ovogodišnjem Zlatnom globusu i ima 18 nominacija za nagradu Emi.


Pogledajte video o srpskim šahistkinjama


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Zoki

    18.09.2021 09:31
    bravo
    I treba da plate za tu defamaciju, svaka cast zeni i na karijeru i na hrabrosti da se uhvati u kostac sa liberalskim propagandnim alatom kao sto je netflix.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC