Kanada i izbori: Džastin Trudo ostaje premijer, ali liberali ponovo bez većine u parlamentu

Očekuje se da Liberalna partija, koju predvodi kanadski premijer Džastin Trudo, formira još jednu manjinsku vladu.
Trudo drži govor u izbornoj noći
Getty Images

Liberalna stranka kanadskog premijera Džastina Trudoa dobila je tesnu izbornu trku u Kanadi, ali nije uspela da osvoji većinu mesta u nacionalnom parlamentu.

Trudo je treći put pobedio na saveznim parlamentarnim izborima, ali neki kritičari smatraju da su ovogodišnji izbori bili gubljenje vremena.

Liberali će obezbediti 156 mesta u skupštini, prema projekcijama - manje od 170 poslaničkih mesta, koliko je potrebno za prostu većinu u kanadskom parlamentu i čemu se Trudo nadao kada je raspisao vanredne izbore.

Konzervativna partija Kanade ostaje najveća opoziciona stranka i očekuje se da će imati oko 122 poslanika.

„Treba prebrojati još glasova, ali se pokazalo da je su milioni Kanađana izabrali naš progresivan put", rekao je premijer pristalicama u Montrealu u utorak.

Ovogodišnji izbori organizovani su u jeku četvrtog talasa pandemije korona virusa i najskuplji su u istoriji Kanade - oko 600 miliona kanadskih dolara (470 miliona američkih dolara) potrošeno je u izbornom procesu.

Prema preliminarnim rezultatima, odnos snaga u parlamentu biće vrlo sličan stanju koje je bilo na snazi posle prethodnih izbora koji su održani pre samo dve godine.

Trudo je želeo da formira većinsku vladu kada je raspisao prevremene izbore, poslavši kanadske državljane na birališta po drugi put u isto toliko godina.

Ipak, premijer je bezuspešno pokušavao da ubedi javnost u neophodnost vanrednih izbora, a lider konzervativaca, Erin O'Tul, ocenio je da su izbori traćenje i vremena i novca.

„Kanađani su iskazali mišljenje - on će opet imati manjinsku vladu, a to je koštalo 600 miliona dolara i stvorilo veće podele u ovoj sjajnoj zemlji", rekao je O'Tul novinarima.


Pogledajte video: Castin Trudo - gresi iz prošlosti


Međutim, Trudo ostaje pri stavu da su izbori pokazali da vlada ima jasnu podršku da nastavi put kojim je krenula.

„Spreman sam da ispunim predizborna obećanja", poručio je on pristalicama u Montrealu kojih je bilo manje nego tokom prethodnih izbora usled mera protiv širenja korona virusa.

„Izabrali ste vladu koja će se boriti za vas i ispuniti vaša očekivanja", rekao je 49-godišnji političar.

Trudo je na kraju govora dodao da Kanađani treba da „rade zajedno" i pozvao je sve da zajedno iskoriste prilike koje nosi budućnost.

Kada je raspisao izbore, vođa Liberalne partije je tvrdio da će Kanađani tokom kampanje imati šansu da iskažu stav o putu kojim će država krenuti u nastavku pandemije.

Poljubac Džastina Trudoa i njegove supruge
Reuters

Iako se postavljaju pitanja oko Trudoove političke budućnosti, Pablo Rodrigez, poslanik iz redova njegove partije, pre konačnih rezultata izbora rekao je da „ima stopostotno poverenje" u njega kao stranačkog lidera.

„Isti stav imaju i svi ostali članovi stranke", dodao je Rodrigez.

Formiranje manjinske vlade nije retka pojava u Kanadi - ovo će biti četvrta takva vlast u prethodnih 15 godina.

Levičarska stranka Nove demokrate (NDP), čiji slogan „oporezujmo veoma bogate" i čiji lider Džagmit Sing pokušava da privuče deo progresivnog biračkog tela koji je nazadovoljan liberalima, uspela je da osvoji mali broj mesta u parlamentu.

Blok Kvebeka, partija koja se kandiduje samo na lokalnim izborima, uspeo je da zadrži podršku koju je imao 2019. godine posle velikog povratka.

Prebrojavanje glasova će biti nastavljeno i narednih dana pošto je oko milion birača glasalo putem mejla.

Zato konačan broj osvojenih mandata u skupštini još nije poznat.

Lider Konzervativaca Erin O'Tul na partijskom skupu u Ošavi u Ontariju
Reuters
Lider Konzervativaca Erin O'Tul na partijskom skupu u Ošavi u Ontariju

Rezultat izbora je razočaravajući za novog lidera Konzervativaca, Erina O'Tula, koje je sa stavovima bliskim centru političkog spektra pokušao da proširi bazu glasača ove partije.

Kao i 2019. godine, očekivalo se da ova stranka ukupno osvoji najveći broj pojedinačnih glasova, ali nedovoljno za većinu u parlamentu.

„Naša partija mora da se promeni, pošto se i Kanada promenila", rekao je on na partijskom skupu u Ošavi u Ontariju.

O'Tul je zamolio sve one koji podržavaju konzervativce da ostanu posvećeni širenju baze i dodao je da „jasno da ih čeka još dosta posla" kako bi se bolje spremili za naredne izbore.

Strateg Konzervativaca Džejson Lieter poručio je da ima smisla da O'Tul ostane na čelu partije uprkos izbornom porazu.

„Za samo nekoliko nedelja je od nepoznate osobe postao kandidat da pobedi na izborima, iako je bio veliki autsajder.

„Izgubiti za nekoliko procenata je nešto na šta možemo biti ponosni", tvrdi Lieter.

Džagmit Sing sa suprugom
Getty Images
Džagmit Sing sa suprugom

Dok su manjinske vlade česte u Kanadi, koalicije su vrlo retke, pa će Trudo morati da nađe kompromis sa opozicionim strankama kada bude želeo da izglasa zakone u parlamentu.

NDP će biti tas na vagi u skupštini i ova partija bi mogla da pomogne liberalima da proguraju politički program i prežive glasanja o poverenju vladi.

U govoru u Brnabiju u Britanskoj Kolumbiji, lider stranke Džagmit Sing je istakao da je u prethodnom sazivu parlamenta uspevao da dobije ustupke od Trudoa.

Lista prioriteta i sada postoji, a neki od glavnih su reakcije na klimatske promene, jeftine nekretnine i zdravstvena nega, smatra Sing.

„Ako se udružimo, možemo stvoriti bolje društvo - u to budite sigurni", poručio je on.

Izborna noć nije prošla dobro za Zelenu stranku i Narodnu partiju Kanade (PPC).

Anami Pol, nova predvodnica zelenih, žestoko je podbacila u pokušaju da sačuva fotelju u Torontu posle partijskih podela koje su je ugrožavale na mestu liderke ove stranke.

„Razočarana sam - poraz je težak i niko ne voli da gubi", rekla je ona i zahvalila se onima koji su je podržali.

Ipak, očekuje se da makar dvoje predstavnika ove partije uđe u parlament u Otavi.

PPC nije uspeo da uđe u skuštinu uprkos skoku rejtinga uoči izbora.

Populistički lider ove stranke je, ipak, iskoristio bes dela stanovništva zbog obavezne vakcinacije i mera protiv širenja korona virusa kako bi privukao birače i uspeo je da uveća procenat glasova koje je stranka osvojila.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC