Kovid propusnice i Srbija: Šta znamo do sada i kako život s njima izgleda u svetu

Predstavnici Kriznog štaba Srbije odlučili su da u okviru mera za borbu protiv pandemije uvedu kovid propusnice.
kovid propusnice
Getty Images
Ovako izgleda kovid propusnica u Italiji

Godinu i po dana od početka pandemije korona virusa, u periodu kada u Srbiji dnevno umire 50 ili više ljudi, bolnički kapaciteti su sve puniji, nadležni su doneli odluku o uvođenju kovid propusnica.

„Svakako nameravam da koristim kovid sertifikat, pošto sam vakcinisana", prva je reakcija Irine Janjićević na odluku nadležnih.

Ovi sertifikati važiće od subote, 23. oktobra, za boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, u periodu od 22 sata do zatvaranja.

Dakle, kovid propusnice važiće samo tri sata - od 22 sata do zatvaranja lokala, odnosno do 1 sat iza ponoći.

„Ovo uključuje i svadbe zato što se održavaju u ugostiteljskim objektima. Ako neko želi da ima svadbu ili rođendan na otvorenom prostoru ili do 22 sata ne mora da ima kovid propusnicu.

„Ako ostaju posle 22 sata, potrebne su kovid propusnice", rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Dodala je da će svi oni koji imaju potvrdu druge, odnosno treće vakcine imati validan kovid sertifikat.

„Kontrolom kovid propusnice preko QR koda, koji već postoji u zdravstvenom sistemu za svakog pojedinca, znaće se da li je sertifikat validan ili ne", rekla je Brnabić.

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, korona virusom do sada zaraženo 1.062.960‬ ljudi, a preminulo je 9.214.

Do 19. oktobra, jednu dozu vakcine dobilo je blizu tri miliona ljudi, revakcinisano je više od 2,8 miliona, a treću dozu primilo je blizu 800.000 ljudi.

Šta su kovid propusnice?

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina:

  • Da ste primili vakcinu protiv kovida
  • Da ste preležali virus
  • Ili da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus

Kako će funkcionisati kovid propusnice?

Brnabić je objasnila da na kovid propusnicama neće biti fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument uz propusnicu.

To znači da ćete uz kovid propusnicu morati da priložite ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

„Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine. Kada je u pitanju druga doza, ona ne sme da bude starija od 210 dana", dodala je.

Ako nemate kovid sertifikat, možete priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i antigenski test ne stariji od 48 sati.

Ukoliko ste preležali kovid u prethodnih sedam meseci, a niste vakcinisani, možete da priložite negativan antigenski test, koji je validan 48 sati.

Brnabić kaže da će postojati problemi sa uvođenjem kovid propusnica u manjim sredinama i apelovala je na ličnu i građansku odgovornost, jer se, kako je rekla, ne može sve iskontrolisati.

kovid propusnice za ulazak u klub
Getty Images
Iz Kriznog štaba najavili su da će kovid propusnice biti potrebne za ulazak u klubove i barove

Šta je sa strancima?

„Za strance je validan EU digitalni sertifikat ili digitalni sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji protiv Kovida-19", rekla je Ana Brnabić.

Šta je sa svadbama i ostalim proslavama?

„Za svadbe, rođendane i sve ostalo što se održava u ugostiteljskim objektima - neophodna je kovid propusnica posle 22 časa", naglasila je Brnabić.

Dakle, ako se neko zatekne u objektu, moraće u slučaju kontroole da pokaže propusnicu.

Šta kaže struka?

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, pozdravio je donošenje odluke o propusnicama, ali je dodao i da su stručnjaci to predlagali pre tri meseca.

On tvrdi da nijedna zemlja u Evropi, ali i u svetu, nije uvela sve mere odjedanput.

„Počinje se sa onim za šta se smatra da će morati da se sprovede i da će biti dobro sprovedeno, a iza toga sledi postepeno proširenje na sve.

Moramo to da uradimo, jer je vrag odneo šalu. Mnogo je obolelih, mnogo umrlih, ovo moramo da presečemo", rekao je Tiodorović, a prenosi dnevni list Danas.

Todorović dodaje da je njegova jedina primedba što kovid propusnice nisu uvedene ranije i kaže da ih je medicinski deo Kriznog štaba predlagao pre tri meseca.

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da su nadležni u Srbiji „debelo zakasnili" sa uvođenjem kovid propusnica.

On je za novinsku agenciju Beta rekao da je Srbija trenutno po broju novozarežnih i umrlih od korona virusa među vodećim državama u svetu.

„Sa tim (uvođenjem kovida propusnica) se debelo zakasnilo", dodao je Radovanović.

Poverenik: „Ljudska prava nisu prekršena uvođenjem kovid propusnica"

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, izjavio je da neki vid pozitivne diskriminacije uvođenjem kovid propusnica ne bi bio kršenje ljudskih prava.

„Kada kažem pozitivne diskriminacije, mislim na one koji imaju kovid propusnice, jer će njima biti dozvoljen ulazak u tržne centre, pozorišta, bioskope i na sportske događaje", rekao je Marinović za RTS.

Dodao je da malo drugačije gleda na negativnu diskriminaciju, jer bi to podrazumevalo da svako mora da ima kovid propusnicu da bi mogao da dođe na radno mesto, da ode kod lekara, u školu.

Marinović je napomenup da zaštita podataka ne bi bila problematična, posebno jer je u svrhu zdravlja.

Reagovanja na društvenim mrežama

Prema anketi BBC na srpskom koja je sprovedena na društvenoj mreži Tviter većina ljudi je bila za uvođenje kovid propusnica.

Ipak ima i onih koji ne veruju da će biti delotvorne.

  • ovako

    21.10.2021 11:37
    Zašto posle 22, umesto ceo dan?
    Zašto važenje vakcine prestaje posle pola godine umesto jedne godine, i zašto se ne uzima u obzir preležana bolest koja daje imunitet?
    Izgleda je poenta da se prodaju vakcine i antigenski testovi, a ne da se spreči širenje korone. Inače spadam u ljude koji cene vakcine, primila sam vakcinu na vreme, pravu a ne cuker vaser, i na takvo stanje imuniteta nema opravdanog medicinskog razloga da uzimam treću dozu. Sreća da sam matora i ne izlazim, mada mladi verovatno imaju načine i mesta da prevazidju ovakve idiotske mere i zabave se kako im pripada (ne propagiram širenje korone, ali propagiram ideju da se u prepunom lokalu možeš zaraziti u 21.30h jednako kao u 22.30h)
  • takođe je nejasno

    21.10.2021 01:37
    zašto, stvarno, zašto
    ako već hoće da uvedu te propusnice, zašto najjednostavnije ih nisu poslali onima koji su tri puta vakcinisani, i pokazali se odgovovornima na imejl, kad imaju podatke o vakcinisanima??? Mislim davali su im već novce a ne mogu da ga pošalju propusnicu na imejl??? Onima koji nemaju imejl već su davali vitamine i brošure a ne mogu da im odštampaju propusnice i pošalju na adresu??? Nešto tu smrdi ili su nesposobni ili im je do još dodatnog maltretiranja naroda??? Ja sam ubeđen da im stalo samo do maltretiranja naroda.
  • @xyz

    20.10.2021 23:40
    to sumnjam-odnosno lažeš
    "Ja je vec uzeo sa euprave. Stigla za 30 sekundi na email."

    glupavo je to napravljeno, traže korisničko ime-zaboravio,traže nekakvu lozinku-zaboravio i sumnjam da sam ikad imao plus štagod klikneš -naravno kao i sve u nazovi državi -NE RADI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC