Španija i kućni ljubimci: Sud odlučio - partneri dele starateljstvo nad psom

Advokatica je rekla da je presuda suda pionirska.
File photo of dog and owner
Getty Images

Sudija u Španiji dodelio je zajedničko starateljstvo razdvojenom paru nad psom koji su od suda tražili da utvrdi sa kim ljubimac treba da živi.

Sud u Madridu je smatrao da su obe strane „zajednički odgovorne" i „sustaratelji" psa Pande.

Advokatica koja je iznela slučaj pred sud u ime klijentkinje, nazvala je presudu „pionirskom".

Španija trenutno priprema nacrt novog zakona kako se životinje više ne smatraju objektima i zakonski su priznate kao živa bića.

Ovaj propis bi olakšao nekom od partnera da zatraži zajedničko starateljstvo nad kućnim ljubimcem posle raskida.

Ali Lola Garsija, iz advokatske firme Pravo i životinje (Law&Animals), pred sudom je zatražila objašnjenje u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti kućnih ljubimaca iz 1987, koju je Španija ratifikovala 2017.

Ona je rekla da je to „pionirska odluka" jer je njena klijentkinja mogla da se izjasni ne kao „suvlasnik" psa Pande, već kao „suodgovorna" i kao „sustarateljka".

Pandin ugovor o usvajanju, veterinarski računi i fotografije na kojima se „ovo troje vidi kao porodica, potpuno isto kao da je porodična fotografija sa decom" dostavljeni su kao dokaz, rekla je Garsija, prenela je španska televizija.

Sudija je ocenio da „dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos tužiteljke i psa koji je vredan zakonskog starateljstva".

Partneri će sada razmenjivati psa na mesec dana.

Kako je u Srbiji i svetu regulisano ovo pitanje?

Srpsko zakonodavstvo ne poznaje norme kada je reč o tome kome bi trebalo da pripadnu kućni ljubimci kada se supružnici razvedu.

Kućni ljubimci se tretiraju kao pokretna stvar, dok na zapadu u pojedinim zemljama u slučaju razvoda, životinje se smatraju ličnom svojinom, kaže novosadski advokat Dane Žigić za portal Pas za vas.

Prema njegovim rečima, ako je ljubimac stečen poklonom isključivo jednom supružniku tada bi naravno njemu i pripao, a ukoliko bi poklon bio zajednički, ljubimac bi ušao sa svojom vrednošću u podelu.

Ista stvar bi se dogodila i ako bi pas bio kupljen tokom braka.

Ako bi kojim slučajem jedan od supružnika imao dokaz da je od svojih para kupio psa, onda bi taj pas pripao njemu.

Žigić navodi da se muž i žena vrlo često i žestoko svađaju oko psa prilikom razvoda, ali to retko čine prilikom brakorazvodne parnice. Međutim, svađe postoje oko toga, koga pas zapravo više voli.

Hrvatski zakon kućne ljubimce ne tretira kao decu već ih tretira kao pokretnu imovinu.

Pravno gledano, životinje su u istoj kategoriji s automobilima.

U slučaju brakorazvodne parnice, kućni ljubimac kojeg je jedan od partnera posedovao pre sklapanja braka ostaje njegovo pokretno vlasništvo zato što je ta osoba njegov registrovani vlasnik, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Ako je par kućnog ljubimca stekao tokekom bračne zajednice, u tom se slučaju takođe sud ravna prema tome ko je u registracionim papirima naveden kao vlasnik.

U slučaju potpisivanja predbračnog ugovora, imovina koju bračni drug poseduje u trenutku sklapanja ugovora se definiše.

Ako par tokom braka dobije jedno ili više dece, tada kućni ljubimci ulaze u kategoriju pokretnine koju koriste deca te ostaju u posedu dece odnosno njihovog primarnog staratelja.

U tom slučaju se zanemaruje pravilo registriranog vlasništva.

Svaki od partnera na sudu može da pokuša da ospori pravo na starateljstvo, ali u tom slučaju mora sudu da dokaže da će se on bolje brinuti o kućnom ljubimcu.

U Velikoj Britaniji, psi se zakonski smatraju neživim predmetima sličnim automobilima, kućama ili drugim ličnim stvarima.

Slučajevi starateljstva se svode na utvrđivanje ko je jedini vlasnik.

U Australiji ne postoji zakon o tome kako bi sudovi trebalo da upravljaju životnim aranžmanima za kućne ljubimce posle raskida.

Francuska je promenila zakon 2014. godine tako da se kućni ljubimci smatraju „živim i osećajućim bićima", a ne „pokretnom robom".

Novi propisi omogućavaju parovima da se bore za zajedničko starateljstvo nad ljubicem u slučajevima razvoda.


Možda će vas zanimati i ovaj video: Pas koji je danima čekao da vlasnik izađe iz bolnice


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC