Zvezda, kazna i fudbal: UEFA kaznila beogradski klub - šta je sve letelo po terenima u Srbiji

Odlukom Disciplinske komisije Evropske fudbalske unije (UEFA), Crvena zvezda je kažnjena sa jednom utakmicom kod kuće bez navijača zbog toga što je gledalac sa severne tribine stadiona u Beogradu, u nameri da pogodi sudiju posle meča sa danskim Midtjilandom, razbio glavu pomoćnom treneru Zvezde Federiku Panonćiniju.
Zvezda
OLIVER BUNIC/AFP via Getty Images

Od gađanja španskog fudbalera Huanita i Italijana Đuzepea Đaninija i ubacivanja raznih opasnih predmeta u terena, ubistva navijača Crvene zvezde Aleksandra Radovića, do razbijanja glave pomoćnom treneru Fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Sve ovo se dešavalo na fudbalskim i košarkaškim terenima u Srbiji proteklih decenija, a kao nauk nisu poslužile ni mnogobrojne novčane i druge kazne izrečene srpskim klubovima - pre svega Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Odlukom Disciplinske komisije Evropske fudbalske unije (UEFA), Crvena zvezda je kažnjena jednom utakmicom kod kuće bez navijača zbog toga što je gledalac sa severne tribine stadiona u Beogradu, u nameri da pogodi sudiju posle meča sa danskim Midtjilandom, razbio glavu pomoćnom treneru Zvezde Federiku Panonćiniju.

To znači da crveno-beli na meču protiv Bugarskog Ludogoreca u Ligi Evrope, koji je na programu 25. novembra u Beogradu, neće imati podršku na koju su navikli.

Ipak, ulaz na stadion biće dozvoljen deci do 14 godina, navodi Radio-televizija Srbije, a beogradski klub će morati da plati i novčanu kaznu od 45.000 evra.

Incident se dogodio 4. novembra.

Koreografija navijača Crvene zvezde
Vladimir Zivojinovic
Koreografija navijača Crvene zvezde

Šta je sve letelo?

Pre skoro četiri decenije, 30. novembra 1977. godine, na utakmici tadašnje reprezentacije Jugoslavije i Španije, sa zapadne tribine stadiona Crvene zvezde, ka šanskom igraču Huanitu Gomezu, poletela je flašica i pogodila ga u glavu.

Iznerviran što je Huanito po izlasku sa terena, publici pokazao prst na dole, gledalac je zafrljačio malu staklenu flašu i pogodio Španca posred glave.

Huanito je potom odnet sa terena na nosilima.

Bio je to jedan od prvih takvih incidenata na stadionima u bivšoj Jugoslaviji.

Desetak godina kasnije, 26. oktobra 1988. na meču drugog kola Kupa UEFA, između Partizana i Rome, sa južne tribine stadiona crno-belih, u glavu je upaljačem pogođem italijanski fudbaler Đuzepe Đanini dok se pripremao da izvede korner.

Partizan je, odlukom UEFA, zbog ovog incidenta morao da sledeći meč kao domaćin igra van Beograda.

Najtragičniji događaj na utakmicama u srpskom fudbalu bilo je ubistvo navijača Crvene zvezde, sedamnaestogodišnjeg Aleksandra Radovića.

On je 30. oktobra 1999. bio na severnoj tribini stadiona Partizana kada ga je sa suprotne strane, gde su bili stacionirani najvatreniji navijači crno-belih, u grudi pogodila raketa.

Preminuo je po odlasku u bolnicu.

Sudski postupak nije tačno utvrdio ko je ispalio baš onu raketu koja je pogodila Radovića, a navijači su na kraju optuženi za izazivanje opšte opasnosti - ne za ubistvo.

Među optuženima je bio i ekonom Partizana koji je odgovarao za saučesništvo, a na kraju je osam ljudi osuđeno na zatvorske kazne od osam do 23 meseca.

Koreografija navijača Partizana
Vladimir Zivojinovic
Koreografija navijača Partizana

Na utakmici Novog Pazara i Partizana, aprila 2013. godine, pristalice novopazarskog kluba bacile su ručno izrađenu bombu oblepljenu ekserima koja nije eksplodirala.

Navijači Crvene zvezde su u leto 2005. na stadionu u Beogradu zasuli tvrdim predmetima, među kojima je bio i mobilni telefon, klupu gostućujeg hrvatskog Intera iz Zaprešića.

Beogradski klub je i tada kažnjen sa jednom utakmicom bez navijača.

U junu 2014, pristalice crveno-belih su u hali Aleksandar Nikolić u Beogradu petardama gađale trenera Partizana Duška Vujoševića - jedna od njih pala mu je blizu nogu, ali je prošao bez povrede.

Navijači Zvezde su u januaru 2015. na teren Beogradske arene bacili svinjske papke na utakmici sa turskim Galatasarajem u Evroligi u januaru 2015.

I pristalice Partizana su se koristile sličnim metodama na košarkaškim utakmicama.

Tako su u junu 2015, po završetku utakmice sa Crvenom zvezdom u regionalnoj ligi, sa tribina odlomili stolicu, gađali i pogodili Stefana Jovića, protivničkog igrača.

Trener ruske Lokomotive iz Kubanja, Saša Obradović, pogođen je upaljačem u glavu 2017. godine u finišu prvog poluvremena meča sa Partizanom u okviru Evrokupa.


Kad iznad terena poleti dron

Utakmica između Srbije i Albanije 2014. godine u Beogradu, prekinuta je kada se nad terenom pojavio dron noseći zastavu takozvane Velike Albanije - na kojoj se takođe nalazio dvoglavi crni orao.

Albanskim navijačima tada nije bilo dozvoljeno da prisustvuju utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016, a posle zastave koja je proletela, na stadionu su izbili neredi.

Velika Albanija je politički koncept za koji se smatra da čini nacionalnu domovinu većini Albanaca na Balkanu, zasnovan na današnjem ili istorijskom prisustvu ovog naroda na tom području.

Koreni ove ideje obično sežu do Prizrenske lige 1878. godine, koja je tražila ujedinjenje svih Albanaca otomanskog carstva u veliki Albanski vilajet.

Kao istorijski primer velike Albanije, po pravilu se navodi Kraljevina Albanija pod italijanskim protektoratom stvorena tokom Drugog svetskog rata.

Ova ideja je i danas uticajna u delu Albanaca na Balkanu.


Pogledajte video o bakljadi navijača splitkog Hajduka


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC