Metro, Beograd i politika: Od prvog ašova do protesta opozicije u predizbornom periodu

Na Makiškom polju počela je dugoočekivana izgradnja beogradskog metroa, a tim povodom je tamo održan i protest dela opozicije - šta se desilo?
123
BBC

Prvi dan dugoočekivane izgradnje beogradskog metroa obeležen je prvim ašovom, zabodenim na Makiškom polju, ali i protestom dela opozicije.

Svečanog otvaranja nije bilo, niti posete zvaničnika, ali je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da je metro najvažniji projekat glavnog grada Srbije u 21. veku.

Na Makiškom polju se potom okupio deo opozicije.

„Početak izgradnje metroa ne služi da se reši problem saobraćajne gužve, jer neće povezati najgušće naseljene delove grada", naveo je Radomir Lazović iz Pokreta „Ne davimo Beograd"

Iz gradske uprave navode da će izgradnja metroa trajati sve do 2030. godine, kada će Beograd imati dve linije metroa.

Šta se desilo na protestu?

Građane je na protest pozvao pokret Ekološki ustanak, kako bi se blokadom puta ka Železniku suprotstavili izgradnji metroa na Makiškom polju.

Time se, kako navode, ugrožava vodosnabdevanje Beograda.

123
BBC

Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista, prethodno je na protest pozvao sve političke opcije.

„Želimo da pokažemo da se nećemo smiriti dok se ne zaustave svi štetni projekti koji ugrožavaju građane - takvih mesta je stotine u Srbiji", rekao je Jovanović.

Kako navodi, sve to se rešava „masovnim protestom na ulici i izborima".

Parlamentarni, predsednički i beogradski izbori zakazani su za proleće 2022. godine.

Jovanovićev pokret Ekološki ustanak na izbore će izaći zajedno sa platformom Akcija Nebojše Zelenovića, bivšeg gradonačelnika Šapca i lidera stranke Zajedno za Srbiju.

Zelenović je istakao da će građani „na izborima imati priliku da odluče da li će živeti dobro, ili će Srbija biti deponija i zemlja jeftine radne snage".

Radomir Lazović, predstavnik Pokreta Ne davimo Beograd, ocenio je da će projekat na Makišu imati trajnu štetu na budućnost građana Beograda.

123
BBC
123
BBC
123
BBC

Šta kaže vlast?

Da je ovaj dan istorijski.

Goran Petrović, direktor preduzeća Mostogradnja, izjavio je da izgradnja infrastrukture i nasipa budućeg depoa Beogradskog metroa treba da bude gotova za 36 meseci.

U radovima će, kako navodi, učestvovati stotinak radnika.

„Akcenat se u svakom slučaju nije na broju ljudi, već na visokosofisticiranoj i novoj mehanizaciji koja će se ovde koristiti", rekao je Petrović za Tanjug.

123
BBC
1123
BBC

O pitanju izgradnje metroa oglasio se i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

On ističe da će do 2030. godine biti izgrađene dve linije metroa dužine 42 kilometara.

Metro će, navodi, imati 43 stanice, a dve linije će koštati 4,6 milijardi evra.

„Ovo je korak od sedam milja i najveći iskorak u budućnost Beograda u 21. veku, izjavio je Vesić, objavljeno je na sajtu Grada Beograda.

Vesić je dodao i da će biti proširen kapacitet BG voza, kao i da će biti kupljeni novi tramvaji.

Govoreći o protestu dela opozicije, rekao je da se „nikada nigde nije desilo da se neko buni jer njegov grad dobija metro".

„Mogu da razumem da se ne slažemo politički, da ne delimo istu viziju razvoja grada, ali da ima ljudi koji žele da spreče da se gradi metro zaista ne mogu da razumem", rekao je Vesić.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Dzoni

    23.11.2021 00:14
    Koliko
    Imamo najgoru opoziciju u Evropi.....bore se idto kao i vlqst so za svoja dupeta...umesto da organizuju proteste za visinu soc pomoci, cenu goriva, struje vode..itd...oni se brinu oko metroa i autoputa dobro i Most na Adi ne traze da se srusi zbog gnezdilista kormorana....ma ....mrs upm svi
  • Hmmm

    22.11.2021 20:00
    Ne znam za vas, ali meni je Zelenović okej.
    Ako je bio dobar Mačvanima tol'ke godine- dobar je i meni.
    Gradonačelnik poslednjeg opozicionog grada u Srbiji.
    I NDBG su mi okej.
    Kad se već niko ne bori za Vojvodinu...
  • Mile rent-a mozak

    22.11.2021 17:31
    Šta će glavnom gradu metro, kada nam je cela zemlja podzemlje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.