Zlatna lopta: Lionel Mesi sedmi put proglašen za najboljeg fudbalera godine

Napadač Pari Sen Žermena i Argentine osvojio je Zlatnu loptu - koja se dodeljuje najboljem fudbaleru godine - po sedmi put.
Lionel Messi
Getty Images

Napadač Pari Sen Žermena i Argentine osvojio je Zlatnu loptu, nagradu koja se dodeljuje najboljem fudbaleru godine.

Lionel Mesi je pomogao reprezentaciji Argentine da osvoji Kopa Amerika, postigao je 40 golova u 2021. godini - 28 za Barselonu, četiri za Pari Sen Žermen i osam za Argentinu.

Napadač Bajerna iz Minhena i reprezentacije Poljske Robert Levandovski našao se na drugom mestu, a vezista Čelsija i Italije Žoržinjo na trećem, dok je francuski napadač Real Madrida Karim Benzema završio na četvrtom.

Za najboljeg igrača godine glasalo je 180 novinara iz celog sveta, a prošlogodišnja nagrada nije dodeljena zbog pandemije.

Ovu nagradu ili pokupi Mesi ili Kristijano Ronaldo (do sada pet puta) svake godine od 2008. do 2019. godine, osim 2018. kada je zaslužio hrvatski fudbaler Luka Modrić.

Mesi je ovaj trofej osvojio više puta nego bilo koji igrač, a sedma nagrada dolazi posle pobeda 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, i 2019. godine.

„Čudesno je ponovo biti ovde", rekao je Mesi na ceremoniji, dodavši da su prošle dve godine od kako se obreo na istom mestu.

Mesi je rekao da su ljudi počeli da ga pitaju kada će da se penzioniše, ali da je „sada ponovo u Parizu i da je jako srećan".

„Ovo je posebna godina za mene zbog osvojenog trofeja Kupa Amerika. Mnogo mi znači pobeda nad Brazilom u finalu na Marakani i jako sam srećan što mogu da slavim sa ljudima iz Argentine.

„Ne znam da li su ovo najbolje godine mog života, imam jako dugu karijeru, ali su posebne zbog Argentine i teških vremena i kritika", rekao je Mesi.

O 33-godišnjem kapitenu Poljske, Robertu Levandovskom rekao je da mu čast što se takmičio protiv njega.

„Želim da kažem Robertu da je zaslužio pobedu prošle godine", dodao je Mesi.

Levandovski je postigao 53 godila na utakmicama u 2021. za Bajern i dobio nagradu za najboljeg napadača godine.

Đanluiđi Donaruma iz Pari Sen Žermena, koji je pomogao Italiji da osvoji EURO2020, osvojio je trofej za najboljeg golmana, dok je pobednik Lige šampiona Čelsi proglašen za klub godine.

Vezista Barselone, 19-godišnji Pedri, osvojio je trofej za najboljeg igrača do 21 godine, dok su engleski reprezentativci Džud Belingem, Mejson Grinvud i Bukajo Saka drugi, peti i šesti.

Četrnaest od 30 igrača koji su ušli u uži izbor za Zlatnu loptu trenutno igra u Premijer ligi.

Reprezentacija Argentine
Getty Images
Reprezentacija Argentine

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC