Špijuni, tajne službe i Britanija: Novi šef MI6 kaže da su Kina i Rusija su stalne bezbednosne pretnje

Mur je u razgovoru za BBC Radio 4 kazao da ove zamke prete da naruše suverenitet i istakao da su potrebne određene odbrambene mere.
Richard Moore on Tuesday
BBC

Ričard Mur, šef britanske obaveštajne službe MI6, upozorio je na kineske „dužničke i zamke podataka".

Mur je u razgovoru za BBC Radio 4 kazao da ove zamke prete da naruše suverenitet i istakao da su potrebne određene odbrambene mere.

On je negirao da je pad Kabula u ruke Talibana predstavljao neuspeh obaveštajnih službi i najavio tesniju saradnju sa tehnološkim gigantima.

Važno je da otvorenije govorimo o ovom poslu u modernoj demokratiji, rekao je bivši tajni agent.

On je u opširnom intervjuu uoči prvog javnog govora kao šef MI6 pričao o:

  • Upozorio je na mogućnost Kine da „prikuplja podatke širom sveta" i koristi novac da „ih uslovljava i ucenjuje"
  • priznao je da je letošnja procena napredovanja talibanskih snaga očigledno bila pogrešna, ali je naveo da pad Kabula nije neuspeh bezbednosnih službi
  • postoji hronični problem sa Rusijom i Ukrajinom, a Moskva predstavlja akutnu pretnju za London
  • podržava bližu saradnju sa tehnološkim kompanijama kako bi se ubrzale procedure provera novih zaposlenih

Govoreći o kineskoj pretnji, Mur je rekao da Peking „pokušava da vrši uticaj kroz privrednu politiku i ponekad čak i uslovljavanja.

„Ako dozvolite drugoj državi da dobije pristup zaista važnim podacima o vašem društvu, vremenom će vam oslabiti suverenitet i nećete više imati kontrolu nad tim informacijama."

„To je nešto čega smo mi i u Britaniji i te kako svesni i preduzeli smo odbrambene mere."

'Očigledno pogrešno'

Procena brzine kojom će talibani zauzeti Kabul usled povlačenja britanskih i američkih trupa iz Avganistana bila je „očigledno pogrešna", priznao je Mur.

Ipak, bilo je „stvarno preterano kada su to opisali kao neuspeh obaveštajnih službi", dodao je.

„Niko od nas nije uspešno predvideo brzinu pada Kabula.

„Iskreno, da smo imali na našoj strani svakog člana talibanske Šure, grupe lidera Talibana, čak i da je svako od njih radio za nas kao tajni agent, ni tada ne bismo tačno predvideli brzinu pada Kabula, pošto ni talibani nisu znali", objašnjava on.

Međutim, ne treba „ublažavati" činjenicu da je pobeda talibana „ozbiljan korak u nazad" i zabrinjavajuće je što će ona dati „moralni podstrek ekstremistima širom planete i onima koji sede u prestonicama poput Moskve, Pekinga i Teherana".

Ben Whishaw as Q in No Time To Die
MGM/Alamy
Mr Moore said closer ties with tech giants would help the real-life "Qs" - as played by Ben Whishaw in recent James Bond films - stay ahead

Izlazak iz senke

Gordon Korera, dopisnik iz oblasti bezbednosti

Šefovi MI6 su navikli da izbegavaju svetla pozornice i više vole da njihova imena zna samo nekolicina odabranih.

Ali sada znaju da je pojavljivanje u javnosti deo posla.

Sadašnji šef službe je čak aktivan i na Tviteru - nekim od njegovih saradnika u početku je bilo neprijatno zbog toga, a Mur se sada pojavio uživo u programu BBC-ja.

Razlog je to što šefovi tajnih službi znaju da im je potrebna javna podrška - delom zato što žele da izgledaju odgovorno i znaju da javnost danas manje veruje tajnim organizacijama nego ranije.

Takođe, žele da iskoriste publicitet kako bi privukli najbolje kadrove u svoje redove i dobili podršku kapitalista i drugih koji mogu pomoći u ostvarivanju misija službe.

Nadaju se istovremeno mogu ostvariti taj cilj i ostati diskretni kada su u pitanju neke sfere posla - za MI6 je to, pre svega, skrivanje identiteta ljudi koji im prosleđuju informacije.

Rusija je „akutna pretnja" i tamošnji predsednik Vladimir Putin je jasno poručio da ne priznaje pravo Ukrajine na nezavisnost, istakao je Mur.

„S vremena na vreme, stvaraju se razne krize oko Ukrajine i zabrinuti smi zbog gomilanja trupa i potencijalnih namera predsednika Putina.

„Zbog toga je potrebno vrlo pažljivo motriti i slati veoma suptilne signale Rusima o ceni koju bi mogli da plate ukoliko ponovo intervenišu u Ukrajini, kao što su to učinili 2014. godine", objasnio je šef britanske tajne službe.

Dodao je da ne postoji „suprotstavljena agenda" kada je u pitanju odnos prema Rusiji.

„Ne pokušavamo da okružimo Rusiju, ne pokušavamo ni da je sprečimo u ostvarivanju njenih legitimnih interesa", kazao je Mur.


Pogledajte video o špijuniranju putem mobilnih telefona


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC