Amerika i oružje: Porodična fotografija kongresmena koja je izazvala lavinu kritika

Fotografija Tomasa Mejsija sa porodicom objavljena je samo nekoliko dana posle pucnjave u školi u Mičigenu.
Kongresmen Tomas Mejsi s porodicom
@REPTHOMASMASSIE
Tomas Mejsi je fotografiju postavio na Tviter nekoliko dana pošto se dogodila pucnjava u školi u Mičigenu u kojoj je nastradalo četvoro studenata

Američki kongresmen suočio sa salvom kritika pošto je objavio božićnu fotografiju na kojoj svi članovi njegove porodice i on drže puške u rukama, nekoliko dana posle pucnjave u školi.

Tomas Mejsi, republikanski predstavnik Kentakija, fotografiju je objavio na Tviteru uz poruku: „Srećan Božić! P.S. Deda Mraze, molim te donesi municiju".

Po objavljivanju fotografije, usledila je lavina kritika.

Iz kongresmenove kancelarije još nisu stigli odgovori na pitanja BBC-ja.

Kongresmen je retvitovao poruke podrške, ali i odgovarao i na poruke onih koji su ga kritikovali - komunicirao je sa nekolicinom na Tviteru koji su ga nazvali „neosetljivim".

Fotografiju je objavio nekoliko dana posle pucnjave u Mičigenu u kojoj je nastradalo četvoro tinejdžera, a sedmoro ranjeno kada je 15-godišnji učenik divljao navodno koristeći očev pištolj.

Roditelji osumnjičenog optuženi su za ubistvo iz nehata jer nisu obratili pažnju na više znakova upozorenja pre tragedije.

Oni su se izjasnili da nisu krivi.

To je bila poslednja u nizu pucnjava u SAD koja je dovela do žestoke debate o pravima i zakonima na oružje.

Članovi porodica ubijenih u ranijim pucnjavama u školama negodovali su zbog te objave.

Ćerka Freda Gutenberga, Džejmi, ubijena je u srednjoj školi u Parklendu na Floridi 2018. godine u jednoj od najgorih pucnjava u američkim školama.

Gutenberg je objavio fotografiju Džejmi i njene nadgrobne ploče ispod kongresmenove objave.


Manuel Oliver, čiji je sin Hoakin takođe stradao u napadu u Parklendu, rekao je za CNN da je kongresmenov tvit „neukusan".

Oglasilo se i nekoliko članova Republikanske stranke.

Adam Kinsindžer, republikanski kongresmen iz Ilinoja, ismejao ga je zbog toga što je pokazao da su mu „pištolji fetiš".

Entoni Skaramuči, koji je na kratko bio direktor komunikacija bivšeg predsednika Donalda Trampa, tvitovao je da će finansirati sve potencijalne protkandidate Mejsija na izborima za Kongres sledeće godine.

Uprkos kritici, nekoliko istaknutih imena u američkim konzervativnim krugovima stalo je u odbranu kongresmena.

Loren Bobert, predstavnica Kolorada i aktivistkinja za prava na oružje napisala je na Tviteru: „Dopada mi se ovakva božićna čestitka".

Još jedan republikanac, Hoze Kastiljo, napisao je: „Sve što želim za Božić je... više izabranih zvaničnika kao što je Tomas Mejsi".

Tomas Mejsi
Getty Images
Tomas Mejsi je nosio je pištolj u džepu tokom izbora 2020. godine

Mejsi je bio prvi put izabran za kongresmena Kentakija 2012. godine i u bliskoj je vezi sa libertarijanskim krilom Republikanske stranke.

Pristalica je Drugog amandmana - prava na držanje i nošenje oružja - i uvek se oštro protivio bilo kakvim inicijativama za kontrolu oružja, govoreći u intervjuima da one neće zaustaviti masakre u školama.

U aprilu je predstavio predlog zakona o pomeranju starosne granice za kupovinu pištolja sa 21 na 18 godina.

Prošle godine u oružanim sukobima ubijeno je skoro 20.000 Amerikanaca - više nego bilo koje druge godine u najmanje dve decenije - pokazuju podaci iz Arhive o oružanom nasilju.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • .

    06.12.2021 20:45
    Republikanska posla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC