Srbija, politika i protesti: Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji, Zakon o referendumu na doradi

Vlada Srbije povukla jedan od zakona koji je izazvao proteste, a drugi će biti izmenjen.
Sava centar
BBC
Blokada autoputa u Beogradu

Tekst će biti ažuriran

Posle dva vikenda protesta ekoloških organizacija i dela građana, vlasti u Srbiji povukle su iz procedure jedan od dva zakona koji su izazvali nezadovoljstvo, a drugi će biti izmenjen.

Vlada Srbije je u sredu saopštila da je povukla Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Aleksandar Vučić, a predložila je i izmene četiri člana Zakona o referendumu.

To su dva glavna zahteva ekoloških organizacija i pokreta, koji smatraju da ti propisi otvaraju put da međunarodna kompanija Rio Tinto otvori rudnik litijum u zapadnoj Srbiji, što, kažu, može da ugrozi životnu sredinu ne samo tog područja već čitavog sliva reka Save i Dunava.

Saopštenje Vlade je pozdravio predsednik pokreta Kreni promeni Savo Manojlović, jedan od inicijatora protesta, koji je na Tviteru napisao: „Pobeda!".

On je napisao da će u subotu biti održan najavljeni protest, odnosno nova blokada saobraćajnica ako do petka sve ovo ne bude formalizovano.

Ako bude, umesto protesta, biće organizovana proslava na centralnom gradskom trgu.

Ovim povodom oglasio se i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, rekavši da vlada ne može da povuče zakon koji je usvojio parlament.

„Ustavna procedura je tu potpuno jasna", rekao je Dačić agenciji Tanjug, preneo je RTS.

Šta je saopštila Vlada Srbije?

Vlada je navela da će napraviti analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji.

Ako bude konstatovano da je zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključeni stručnjaci, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, navodi se u saopštenju vlade.

Vlada je predložila skupštini i izmene i dopune Zakona o referendumu, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma, saopštila je vlada.

U predlogu vlade ukida se taksa za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude deo organa za sprovođenje referenduma.

Jedan od zahteva protesta bio je da se građanima, inicijatorima referenduma, omogući da budu članovi biračkih odbora.

Takođe, kako se dodaje u saopštenju, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Ove odluke vlade usledile su samo nekoliko dana pošto su zakoni usvojeni u Skupštini Srbije.

Ovo nije prvi put da predsednik Srbije vrati zakone parlamentu, što po Ustavu ima pravo.


Pogledajte video: Kako su počeli protesti u Srbiji


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Mučenik

    09.12.2021 09:04
    SLUŠAMO SVAKODNEVNO BAJKE?
    Čelnik ΛV započe novi sistem rada. Skoro svaki drugi dan organizuje vanredno obraćanje svome previše voljenom narodu.Bez hvalospeva ne može proži ni jedna konferencija, kao da taj voljeni narod ne razume ništa i ne vidi šta se događa njemu i oko njega. Čudo ipak se dogodilo, nakon deset godina tiranisanja, da se zakoni vraćaju na doradu ili izmeni. Da li je predizborna kampanja ili se nešto menja u radu i ophođenju vlasti? Obraćanje narodu,a ne političarima i saradnicima, izgleda kao tapšanje po ramenu ljude iz interesnih, glasačkih sfera, pri tome se zaboravlja da njegovi toliko poštovani penzioneri imaju veću prosečnu pemziju samo od penzija u BiH. Skoro 25% stanovništva je na ivici siromaštva (troše do 1$ po danu), ali imaju toliko energije u sebi da izađu na izbore i da glasaju za “svoju ikonu” i time su završili svoj zadatak i dužnost do sledećih izbora.. Ustoličenje Rio Tinta, Linglonga,Ziđina i prodaja zemljišta arapskim prijateljima ugrožava se i onako narušena životna sredinu. Dobra stvar je gradnja autoputeva, kao nikada i nigde do sada, jedina loša strana je ako nema ko da vozi po autoputevima.Godišnje umiru više od sto hiljada, rađaju se oko šezdeset hiljade dece i toliko najsposobnijih napustaju zemlju.Ipak, Panta rei! Čelnik nije zadovoljan radom svojih izabranika koji su do sada klimali glavom, aplaudirali, uvlačili se predpostavljenim i ponavljali kao papagaji are ono što ispriča ili misli da ispriča pretpostavljeni i njihov odabirač, ko te pita za stručnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?