Nauka: Neurohirurzi i inženjeri vazduhoplovstva ne moraju biti pametniji od drugih, pokazala studija

Profesionalci iz ovih oblasti imali su slične rezultate kao i drugi ljudi na testiranju moždanih sposobnosti, navodi se u rezultatima istraživanja.
Prototip rakete u Boka Ćiki
Getty Images

Da li razmišljate da gradite karijeru kao hirurg na neurologiji ili naučnik koji konstruiše rakete?

Mogli biste to i da ostvarite.

Stručnjaci iz tih oblasti nisu nužno pametniji od običnih ljudi, pokazuje studija.

Istraživači su zamolili 329 vazduhoplovnih inženjera i 72 neurohirurga da odrade nekoliko zadataka kako bi se testirala njihova sposobnost saznanja.

Pronašli su samo nekoliko razlika u poređenju sa prosečnim članom britanskog društva, pokazali su rezlutati objavljeni u Britanskom medicinskom magazinu.

Prema rečima istraživača, studija je urađena kako bi se ustanovilo koja profesija prednjači na polju inteligencije.

Takođe, želeli su da pokažu da li je javna percepcija stručnjaka iz određenih oblasti utemeljena.

Pošto se u narednim decenijama očekuje manjak kadrova u neurohirurgiji i raketnoj fizici, razbijanje stereotipa bi moglo da pomogne u privlačenju novih stručnjaka, smatraju istraživači.

Profesionalci iz obe grupe naučnika testirani su u šest kognitivnih domena uz pomoć Testa inteligencije Velike Britanije koji je kreiran na Imperijalnom koledžu u Londonu.

Tokom testa su proverene radna memorija, pažnja i obrada emocija ispitanika koji su odgovarali na pitanja o njihovoj starosti, polu i radnom iskustvu.

Rezultati obe grupe stručnjaka su upoređeni međusobno, ali i sa podacima prikupljenim testiranjem 18.000 članova ostalih ispitanika.

Replika mozga sa zakačenim elektrodama
Getty Images
Neurolozi su imali lošije rezultate od proseka u memorijskim testiranjima

Neurohirurzi su bili znatno bolji od raketnih fizičara u rešavanju semantičkih zadataka kao što je definisanje retkih reči i izraza.

Inženjeri vazduhoplovstva su se pokazali bolje u testovima pažnje i zadacima mentalne manipulacije poput rotiranja slika predmeta u glavi.

Međutim, kada se uporedi sa rezultatima ostalih ispitanika, njihov rezultat se nije bitno razlikovao u bilo kom parametru.

Primećeno je odstupanje rezultata neurohirurga na dva polja - pokazali su da brže rešavaju probleme od drugih, ali i da njihova memorija funkcioniše sporije.

Istraživači smatraju da bi uzrok mogla biti „brzina posla u neurohirurgiji ili obuka za brzo donošenje odluka u kritičnim situacijama koji su prošli, što je manje verovatno".

„Moguće je da su neurohirurzi i vazduhoplovni inženjeri bez razloga postavljeni na pijedestal", navodi se u studiji.

„Možda neke druge profesije zaslužuju da se nađu tamo i rad u budućnosti bi trebalo da bude usmeren na utvrđivanje profesije koja to najviše zaslužuje", dodaje se.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • /

    19.12.2021 10:45
    /
    srbija je najbolji primer za ovo jos iz doba socijalizma.
    i tada su se mogli videti niski nagoni lekara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC