Slučaj Peng Šuej: Kineska teniserka sada negira da je napisala da ju je neko seksualno zlostavljao

Kineska teniska zvezda kaže da je njena objava pogrešno shvaćena, ali vodeće telo ženskog tenisa nastavlja da traži istragu.
Chinese tennis player Peng Shuai
PA Media
Peng je prvo optužila visokog kineskog zvaničnika da ju je primoravao na seks, a sada kaže da nije to napisala

Kineska teniska zvezda Peng Šuej negirala je da je iznela optužbe za seksualni napad, u prvom intervjuu za medije od navoda da ju je visoki kineski zvaničnik primorao na seks.

Peng je izazvala globalnu zabrinutost kada je nestala iz javnosti nakon što je na društvenim mrežama objavila navode o seksualnom zlostavljanju, da bi ta objava potom bila obrisana.

Ona je sada rekla da je bilo„mnogo nesporazuma" oko objave.

Ženska teniska asocijacija (VTA) saopštila je da je i dalje zabrinuta da Peng ne govori slobodno i da je pod državnom centurom.

„Nikada nisam rekla ili napisala da me je neko seksualno napao. To moram vrlo jasno da naglasim", rekla je Peng u video intervjuu za singapurski list na kineskom jeziku.

Međutim, u novembru je Peng na kineskoj društvenom mreži Veibo, optužila bivšeg vicepremijera Žanga Gaolija da ju je primoravao da ima seks sa njim.

Peng je za Lioange Zaobao rekla i da nije pod prismotrom:

„Zašto bi me bilo ko nadgledao? Ja sam bila i jesam slobodna".

Intervju je obavljen na marginama sportskog događaja u Šangaju, gde se pojavila sa ndrugim istaknutim sportistima, među kojima košarkašem Jao Mingom.


Odgovarajući na njene najnovije komentare, VTA je saopštila da pozdravlja njeno pojavljivanje u javnosti, ali da to ne "ublažava ili rešava... zabrinutost oko njene dobrobiti i mogućnosti da komunicira bez cenzure ili prinude".

„Ostajemo nepokolebljivi u našem pozivu na potpunu, poštenu i otvorenu istragu... njenih navoda o seksualnom napadu, što je pitanje koje je izazvalo našu početnu zabrinutost", saopštila je VTA.

Šta se desilo sa Peng Šuej?

Peng (35), jedna od najboljih kineskih teniserki, početkom novembrta je napisala post od 1.600 reči na kineskoj društvenoj mreži Veibo, iznevši optužbe protiv 75-godišnjeg bivšeg vicepremijera.

Bivša najbolja teniserka sveta u dublu navela je da je bila prisiljena na seksualni odnos sa Žangom.

Sedamdesetpetogodišnji Žang je od 2013. do 2018. bio vicepremijer Kine, kao i blizak saradnik kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Žang nije odgovorio na tvrdnje teniserke.

U poruci, ona je iznela tvrdnju da je visoki kineski zvaničnik primoravao na seks.

„Zašto si me odveo me u svoju kuću i terao me da imam seks sa tobom?", pisalo je između ostalog.

Njena objava je kasnije uklonjena sa sajta, a svako pominjanje nje na društvenoj mreži je izbrisano.

Potom je tri nedelje niko nije ni čuo, ni video.

Pokrenuta je kampanja #WhereisPengShuai (Gde je Peng Šuej) podstaknuta pozivima drugih teniskih zvezda, među kojima Novaka Đokovića, Napomi Osake, Serene Vilijams.

VTA, vodeće telo ženskog tenisa, predvodi pozive da se istraže njennj prvobitne tvrdnje.

Kineski državni mediji su posle toga objavili njene fotografije i preneli mejl u kojem je navodno poručila čelnicima VTA da je sa njom sve u redu, a koji je potom naveliko doveden u pitanje.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah je dva puta razgovarao sa Peng u video pozivima kada je rekla da je bezbedna i dobro.

„Objasnila je da je bezbedna i dobro, da živi u njenom domu u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku", saopšteno je iz MOK-a.

„Ona sada radije provodi vreme sa prijateljima i porodicom, ali će nastaviti da se bavi tenisom", navedeno je tada u saopštenju krovne sportske organizacije u svetu.

Ali mnogi i dalje veruju da je teniska zvezda pod državnim pritiskom i cenzurom.

VTA je dovela u pitanje istinitost iejla koji su dobili od Peng.

U intervjuu u nedelju, teniska zvezda je rekla da je sama napisala mejl na kineskom i da je engleski prevod poruke koju su objavili kineski državni mediji tačan.

VTA je suspendovala sve turnire u Kini zbog slučaja Peng, vršeći pritisak na MOK i druge sportske grupe da preduzmu slične akcije.

Oni su to odbili.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Lee Kana

    20.12.2021 17:04
    Ustaljeni metod zastrašivanja i psihičkog maltretiranja izabrane žrtve. Srećom nije nestala. A događa se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.