Siniša Mali i doktorat: Senat Univerziteta oduzeo titulu doktora nauka ministru finansija

Senat je istu odluku doneo i pre dve godine, ali ju je Upravni sud poništio u junu 2021.
Premijerka Srbije Ana Brnabić i novi ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije, 29. maj 2018
FONET
Ministar finansija Siniša Mali doktorirao je na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali ostao je bez titule doktora nauka.

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno jez bog plagijata poništio doktorat ministra finansija Siniše Malog, javlja agencija Beta.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu ranije je utvrdio neakademsko ponašanje ministra Malog prilikom izrade doktorata, na osnovu čega je i Senat doneo poslednju odluku, dodaje se.

„Senat i Univerzitet nemaju više namere da se bave doktoratom Siniše Malog i baviće se time samo ako nas na to primora neka sudska odluka", rekao je posle sednice rektor Vladan Đokić.

Odluku o poništenju doktorata Malog Senat je usvojio i 2019. godine, ali se Mali žalio na poništavanje doktorske disertacije Upravnom sudu, koji je zatim poništio odluku Senata i vratio je na ponovno odlučivanje.

Sumnje u doktorat Siniše Malog, koji je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, pojavile su se u junu 2014.


Šta se dogodilo?

Sumnje u doktorat Siniše Malog pojavile su se u junu 2014. kada je Raša Karapandža, profesor Evropske škole za biznis u Nemačkoj, objavio tekst na sajtu Peščanik tvrdeći da je Mali uzimao delova teksta iz tuđih disertacija i naučnih članaka.

On je Malog optužio za plagiranje.

Mnogobrojni profesori i studenti, tokom godina, redovno su podsećali na ovaj slučaj i tražili konačnu reč Univerziteta.

O doktoratu se do sada izjašnjavalo nekoliko ministara prosvete, dekana FON-a i komisije ovog fakulteta, i rektori Univerziteta u Beogradu.

Godinama nije bilo konkretnih zaključaka, a proces je više puta odlagan.

Studenti okupljeni oko „1 od 5 miliona" su u septembru 2019. blokirali zgradu Rektorata i zahtevali odluku o doktoratu Malog.

Knjiga
BBC

Na FON-u je 22. oktobra 2019. ponovljen ranije izrečen stav da „doktorat Malog nije akademski čestit, ali nije ni plagijat" i predloženo je da se izrekne mera javne osude - što je najstroža kazna koja se može izreći.

O ovoj odluci FON-a raspravljao je Etički odbor Univerziteta u Beogradu novembra 2019, gde je jednoglasno odlučeno da je Siniša Mali prekršio član 22. Kodeksa etičke profesionalne etike.

Ovaj član bavi se samo jednim pitanjem - plagiranjem.

Kada su se sumnje u doktorat pojavile, na Univerzitetu procedure u slučaju akademskog nepoštenja „nisu postojale ili nisu bile dovoljno precizne", kako je 2016. godine objasnio tadašnji rektor UB Vladimir Bumbaširević.

Pravilnik o postupku utvrđivanja akademskog nepoštenja Senat je usvojio 2016, a Siniša Mali je prvi visoki funkcioner čiji se rad ispitivao po ovom Pravilniku.

Upravni sud poništio je u junu 2021. odluku Senata Univerziteta u Beogradu kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka, pošto je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu zaključio da je njegova doktorska disertacija plagijat.

Upravni sud doneo je tada presudu kojom je poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojim je utvrđeno neakademsko ponašanje prilikom izrade doktorske disertacije Siniše Malog.

Kako je objavio Beogradski univerzitet, predmet je vraćen Odboru na ponovno odlučivanje.

Ponovno odlučivanje održano je u sredu 22. decembra 2021. i doktorat Malog je poništen.


Pogledajte video o prvom školskom danu u doba korone


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

  • LoL

    22.12.2021 18:27
    Koga boli **** za njegov doktorat, sta je sa stanovima kupljenim od pokradenog drzavnog ili opranog novca, sta je sa privatizacijom firme Bratstvo od strane njegovog oca, sta je sa ukradenom imovinom firme Alfa Protein (10 hektara) itd. Neka mu doktorat, koga briga za to, ima jedno 100 stvari daleko gorih koje je uradio a za koje ne odgovara, ali se na to ne skrece paznja jer je i opozicija ista djubrad kao i ovi na vlasti i ako se skrece paznja na to onda to oni nece moci posle isto raditi. Banditi svi do jednog i vlast i opozicija.
  • mrva

    22.12.2021 17:54
    najmanji
    al mu se vidi u faci da je prevarant
  • I

    22.12.2021 17:26
    Kako
    Ce biti sankcionisan?
    Kao i sav ostali svet ili ce ga Vucic zastititi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC