Novak Đoković i Australijan open: Porodica tvrdi - „Novak je u zatočeništvu, razapinju ga kao Isusa, ali izdržaće"

Najuži člkanovi porodice Novaka Đokovića osuli paljbu po australijskim vlastima jer mu ne dozvoljavaju da uđe u zemlju uprkos traženim dokumentima.
Novak Djokovic lifting the trophy at the 2021 Australian Open
Getty Images

Devet trofeja osvojenih na Australijan openu bilo je poređano na konferenciji za novinare ispred najužih članova porodice najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića koji čeka odluku australijskih vlasti da li će moći da brani trofej na prvom grend slemu u sezoni u Melburnu.

Dijana i Srđan Đoković, majka i otac srpskog tenisera, kao i brat Đorđe i stric Goran, imali su oštre poruke na račun australijskih vlasti.

„Isusa su razapinjali na krst i svašta su mu radili. Izdržao je. I Novaka pokušavaju da ga razapnu, da ga ponize, da ga bace na kolena, da mu rade sve i svašta. I on će izdržati", poručio je otac najboljeg tenisera sveta.

Oni tvrde i da je Novak žrtva političkih odluka, kao i da je jedini cilj da bude sprečen da već u Melburnu osvoji rekordnu 21. grend slem titulu.

Đoković je u sredu doputovao u Melburn uz dokument o medicinskom izuzeću na osnovu zdravstvenih razloga koje su mu izdali organizatori turnira.

Međutim, po sletanju u Melburn pojavio se administrativni problem - navodno je njegov tim aplicirao za pogrešnu vrstu vize.

Pored toga, nadležni su mu tražili i dokaz da iz zdravstvenih razloga ne može da se vakciniše protiv korona virusa.

Pravila turnira nalažu da učesnici moraju da budu vakcinisani, osim ukoliko podnesu zahtev za izuzeće po zdravstvenom osnovu, a o tome odlučuju dve lekarske komisije.

Potom mu je odbijena viza, ali je Novakov pravni tim najavio žalbu, a o svemu će odlučiti sud u ponedeljak.

Šta su rekli članovi porodice Đoković?

Da je Novak zarobljenik australijskih političara, da je ponos i dika slobodarskog sveta, i da je ispunio sve uslove, kao i ostalih 25 tenisera koji su takođe dobili medicinsko izuzeće i koji su na osnovu istih dokumenata pušteni u Australiju.

Radi se o „političkom ataku na Novaka", tvrdi Dijana Đoković.

„Ovo nema nikakve veze sa sportom. Oni drže u zarobljeništvu našeg Novaka, naš ponos. Novak je iz Srbije, a Srbija je Novak. Gaze Novaka a samim tim i Srbiju i srpski narod", kaže Srđan Đoković.

„Sram vas bilo da ovo radite Novaku, najboljem teniseru i sportisti i najboljem čoveku na svetu!"

„Mogli su da mu kažu: 'Nemoj da dolaziš i sve u redu. Ne, hteli su da ga potcenem, da ga ponize, oni i drže ga i dalje u zatvoru. Uzeli su mu sve stvari, i novčanik. Nema šta da obuče, nema gde da se umije", rekao je otac Novaka Đokovića.

Đorđe, najmlađi Novakov brat, rekao je da je najbolji teniser sveta ispunio sve uslove koji su od njega traženi, baš kao i opstalih 25 tenisera koji su dobili medicinsko izuzeće.

„Organizacija Tenis Australija ima partnerski dogovor sa državom u vezi sa izuzećima.

„Dakle nije Novak, niti njegov tim, već je Tenis Australija podnela iste dokumente kao i za druge tenisere", rekao je Đorđe, izražavajući nadu da će sud doneti pravičnu odluku.

Goran Đoković, Novakov stric, kaže da je „ovo jedini način da ga zaustave da ne osvoji najviše grend slemova".

„Postoje ljudi koji ga mrze zato što je to što jeste i zato što je svoj.

„Svako ko se usudio da ide protiv njega nije dobro prošao", kaže Novakov stric.


Skup podrške Đokoviću u Beogradu

Oko stotinak građana okupilo se danas ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu kako bi, na poziv oca Novaka Đokovića, Srđana pružili podršku srpskom teniseru.

Okupljeni su nosili zastave Srbije a jedan od njih drži transparent sa natpisom „Ne postoji granica koju ti ne možeš da pređeš".

Među okupljenima je bila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u Srbiji.


Vučić o Đokoviću

O situaciji u kojoj se našao Novak Đoković, danas je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da se nekoliko puta čuo sa srpskim teniserom i da država Srbija pokušava da mu obezbedi što bolji tretman i uslove u Australiji, dok se ne reši njegov status u toj zemlji.

Vučić je rekao da su njegovi saradnici u kontaktu sa australijskim vlastima i da premijerka Ana Brnabić traži da se „Novaku Đokoviću dozvoli da ne bude u ovom zloglasnom hotelu, već u kući koju iznajmljuje, u kojoj može da se kreće i da se priprema za turnir".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • C

    07.01.2022 08:45
    C
    Cemu ovolika frka i nebulozne izjave od strane djokovicevih roditelja nije mi jasno? Novak moze kad god hoce da napusti Australiju! Prvo licno me zabole za sve ovo a drugo ima tu nesto vise od ove plasirane price...?!
  • Razapinju

    07.01.2022 06:21
    Naseg
    Revolucionara kao Isusa Hrista!
  • Miloš iz Zemuna

    06.01.2022 22:11
    jevanđelje
    Nova knjiga srpskog pravoslavnog novog zaveta: jevanđelje po Srđanu Đokoviću. Naravno, pravoslavni Srbi to neće pročitati jer ih je 99% nepismeno a onaj 1% nemaju pojma šta su pročitali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC