Srbija, politika, protesti: Ponovo blokiran auto-put kod Sava centra, ekološke organizacije traže odlazak Rio Tinta

Protesti su zakazani i u Preljini, Požegi, Užicu, Vranju, Šapcu, Novoj Varoši, Vrbasu, Kuli, Lazarevcu i Trbušnici.
parola
BBC

Predstavnici više ekoloških organizacija započeli su u 13 sati nove proteste i blokade međunarodnih saobraćajnica u nekoliko gradova u Srbiji, tražeći zabranu kopanja litijuma i odlazak kompanije Rio Tinto ode iz zemlje.

Kako su prethodno najavili, pored blokade auto-puta kod beogradskog Sava centra, ovog puta je blokiran i granični prelaz Trbušnica u blizini Loznice, gde se sprovodi sporni projekat „Jadar", prenosi N1.

Protesti su zakazani i u Preljini, Požegi, Užicu, Vranju, Šapcu, Novoj Varoši, Vrbasu, Kuli, Lazarevcu i Trbušnici, objavljeno je na Fejsbuk stranici.

Masovne demonstracije u kojima su učestvovale hiljade ljudi tokom novembra i decembra podstakle su vlast u Srbiji da posle prvobitnog odbijanja izmeni dva sporna zakona, ali i da prethodnih dana sve češće pominje mogućnost „poništavanja svih ugovora sa Rio Tintom".

Ko protestuje?

protest
BBC

Predstavnici pokreta Ekološki ustanak protestovali su u sredu, 12. januara ispred zgrade Vlade Srbije, tražeći da ih primi premijerka Ana Brnabić, što se nije dogodilo.

Želeli su da joj uruče zahteve koji podrazumevaju da se na veb sajtu Vlade Srbije objave svi potpisani dokumenti sa Rio Tintom, a ceo projekat Jadar obustavi.

Po završetku protesta, demonstranti su najavili nove proteste za vikend i blokade graničnih prelaza i međunarodnih saobraćajnica.

„U subotu (15. januara) blokiraćemo granični prelaz Loznica (u blizini mesta gde je predviđen projekat Jadar, na jugozapadu Srbije).

„Mi ćemo blokirati E 75 (međunarodni autoput) i druga mesta", rekao je predstavnik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta.

Prethodno su vlastima dali rok do Božića 7. januara da objavi „sva dokumenta potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji" ili će u suprotnom organizovati „duže i brojnije" blokade puteva i „radikalizovati" proteste širom zemlje.

Peticije i inicijative

U petak 14. januara predstavnici pokreta „Kreni promeni" predali su 290.000 onlajn potpisa za inicijativu Rio Tinto marš sa Drine.

Skupštini i Vladi Srbije dali su rok do 20. januara da ukinu prostorni plan i uvedu moratorijum od 20 godina na iskopavanje bora i litijuma

„U suprotnom skupljamo narodnu inicijativu do 1. februara, nakon toga protesti", objavio je Savo Manojlović iz ovog pokreta na Tviteru.

Narodnom inicijativom građani predlažu donošenje, izmenu, dopunu ili prestanak važenja Ustava, zakona, drugih propisa iz nadležnosti Narodne skupštine.

Prostorni plan za projekat „Jadar" donet je zbog kompanije Rio Tinto i predstavlja pravni osnov za poslovanje te kompanije u Srbiji, rekao je Manojlović na konferenciji ispred Vlade Srbije.

„Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti", dodao je.

parola
BBC

Šta kaže vlast?

Obeštećenje strane kompanije, ukoliko bi došlo do prekida projekta, jedno je od ključnih pitanja za predstavnike vlasti.

Vlada Srbije blizu je odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom „Rio Tinto" koja je istraživala zalihe litijuma u oblasti Jadra radi izgradnje rudnika, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

U nedelju 9. januara ona je za TV Pink rekla da je Vlada Srbije „na ivici" da donese takvu odluku, ali da je potrebno videti „koliki je ceh" za to - koliko i kako treba platiti prekide sporazuma.

Da pretpostavlja da će Vlada odlučiti da raskine ugovore sa Rio Tintom, rekao je nekoliko dana kasnije za RTS i predsednik Aleksandar Vučić.

„Ja mislim da će Vlada da donese odluku, a ja sam za moratorijum, da odluka sačeka kraj ove godine, kako bismo videli šta to rade u Nemačkoj...", rekao je Vučić.

Srbija bi u tom slučaju morala da ide pred pred britanske i američke arbitraže, a „onda oni da utvrde koliko treba novca da im platimo", dodao je predsednik.

U dolini nemačke reke Rajne počeo je pilot projekat vađenja litijuma iz geotermalnih voda, pisao je portal Balkan enerdži njuz.

protest 15. 1.
BBC

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da se sa projektom „Jadar" zastalo na zahtev građana, ali da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ona je u intervjuu agenciji Blumberg, ponovila da ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije Rio Tinto, pa tako ni obaveze.

Šta kažu iz Rio Tinta?

Iz kompanije „Rio Sava Eksplorejšn", ćerke firme Rio Tinta, krajem decembra poručili su da ta kompanija planira da zastane s projektom „Jadar" i da pozove na javni dijalog kako bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

„Samo 'hladne glave' možemo da realno sagledamo sve tehničke, ekonomske, socijalne i ekološke aspekte 'Jadra'.

„Naravno, sve ovo se odvija u okviru regulative koja se odnosi, ne samo na sprovođenje samog projekta, već i na druge aspekte, uključujući i na zaštitu prava svih stranih investitora", istakla je generalna direktorka Vesna Prodanović za Betu.

Investicija u „Jadar" je predmet zaštite Bilateralnog sporazuma između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, objasnila je ona.

Sedište kompanije Rio Tinto je u Londonu.

„Srbija ima slične sporazume s mnogim stranim državama, i kao i svi ostali sporazumi, i ovaj sporazum predviđa međunarodno priznate mehanizme zaštite investicija", istakla je Prodanović.

O ovom sporazumu je govorila i premijerka naknadno.

Brnabić je istakla da je stupio na snagu 2004. godine i da se sporazum prevashodno odnosi na sektor rudarstva.

Rekla je da je takav korak apsurdan kada se uzme u obzir koliko Srbija ima investicija u Velikoj Britaniji.


Pogledajte video o blokadama puteva u Srbiji početkom decembra 2021.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

  • Djuri

    17.01.2022 06:52
    Demonstracije
    Evo slika i prilika kako jedna australiska kompanija predstavlja opasnost po red,mir,javni poredak,zdravlje,i zivotnu okolinu.
    Pod hitno postupak najurivanja iz Srbije i ponistavanje svih ugovora.
    Zatim reciprocitet viznog i pandemijskog rezima prelaska granice za gradjane i imaoce diplomatskih i sluzbenih pasosa Australije.
    Mrs bre Kenguri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC