Novak Đoković, deportacija i tenis: Ukidanje vize Đokoviću je racionalna odluka - sapštio australijskis sud

U dokumentu objavljenom u četvrtak navodi se da su sudije smatrale da je ministar Houk imao razloga za stav da bi srpski teniser mogao da ugrozi australijsku zajednicu.
Novak Djokovic during practice
Getty Images
Djokovic is a nine-time winner of the Australian Open

Odluka ministra Aleksa Houka da ukine vizu i donese odluku o deportaciji tenisera „teniske zvezde" Novaka Đokovića nije bila „nelogična" zbog njegovih dobro poznatih antivakcinaških stavova i mogućeg uticaja na mlade i neodlučne, navodi se u obrazloženju presude Federalnog suda Australije.

U dokumentu objavljenom u četvrtak navodi se da su sudije smatrale da je Houk imao razloga za stav da bi srpski teniser mogao da ugrozi australijsku zajednicu.

„Svetska teniska zvezda može uticati na ljude svih uzrasta, mlade i starije, ali možda posebno na mlade, da se ugledaju na njega", navodi se u dokumentu.

„Ovo nije izmišljeno; za to ne trebaju dokazi. To je prepoznavanje ljudskog ponašanja iz skromnog poznavanja ljudi", navodi se u obrazloženju odluke suda.

Možda neki drugi ministar ne bi postupio na ovaj način, smatra sud, ali nije bilo ničeg nelegalnog u tome što je ministar Houk doneo kontroverznu odluku i primenio široka ovlašćenja.

Đoković se pre nekoliko dana vratio u Beograd pošto mu australijske vlasti nisu odobrile vizu i učešće na Australijan openu, prvom grend slemu u sezoni.

Sudija Džejms Olsop odluku sudskog veća o deportaciji obrazložio je pet dana pošto je Đoković napustio zemlju.

Kompletno obrazloženje presude odmah je objavljeno i na sajtu suda.

Pored odluke o deportaciji, sud je presudio da Đoković mora da plati i troškove procesa.

Đoković je došao u Melburn sa medicinskim izuzećem od obavezne vakcinacije, što je bio jedan od dva uslova za učešće na teniskom turniru.

Međutim, posle desetak dana je deportovan na osnovu presude tročlanog veća Federalnog suda, zasnovanoj na odluci ministra za imigracije Alkeksa Houka da Đokoviću ponovo ukine vizu, što je diskreciono pravo člana australijske vlade.

Da li je Đoković bio opasan za društvo?

U obrazloženju se navodi da stav ministra da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da dovede u opasnost tamošnje društvo nije bio „neracionalan i nelogičan", iako nisu svi imali takav pogled na situaciju.

Propisi su jasni i ministar je imao pravo da ukine vizu „ako je uveren da bi prisustvo nekog ko poseduje taj dokument u Australiju moglo da utiče na zdravlje i poredak u australijskoj zajednici."

„Odluka ministra je zasnovana na stavovima za koje ne može da se kaže da su iracionalni i nelogični ili da nisu utemeljeni u relevantnim informacijama."

„Bez obzira da li bi ostali doneli takvu odluku uzimajući u obzir javni interes, nije predmet spora."

Sudije odbacile glavni Đokovićev argument

Sudija Alsop je priznao da su postojali i oni koji su podržavali Đokovićev ostanak u Australiji, kao i da je on „čovek koji poštuje propise" i da nije pokušao da protivreči tamošnjim zakonima.

Ipak, sudsko veće je odbacilo tvrdnju da bi ukidanje vize „stvorilo utisak da se radi o politički motivisanoj odluci i da bi dovelo u pitanje australijsku pograničnu politiku i principe."

U presudi stoji i ovo:

„Ne prihvatam tvrdnju da je ukidanje vize u suprotnosti sa privrednim interesima Australije, kao i da bi dovelo u pitanje sposobnost zemlje da nastavi da bude domaćin teniskog turnira."

Ukidanja vize je legalno

Tročlano sudsko veće je donelo odluku da je ukidanje vize Đokoviću u skladu sa zakonom.

„Da je neko drugi na ministarskoj funkciji, možda ne bi ukinuo Đokoviću vizu. Ovaj ministar je to uradio", navodi se u odluci.

„Prigovori na samu proceduru ne dovode do zaključka da su donosioci odluke postupili na nelegalan način, kao ni da je upotreba diskrecionog prava bili protivzakonita."

Zaključci o Đokovićevim stavovima o vakcinaciji

Sud je presudio i da je ministar Aleks Houk imao razloga da tvrdi da je Đoković poznat po antivakcinaškim stavovima.

„Ministar je mogao da zaključi da je Đoković odabrao da se na vakciniše iako su cepiva dostupna već godinu dana.

To što je u januaru 2022. nevakcinisan zbog toga što je 16. decembra bio pozitivan na Kovid-19 ne objašnjava njegov stav mesecima uoči turnira.

Ministar je mogao da zaključi da je Đoković odabrao da se ne imunizuje zato što se protivi imunizaciji ili ne želi to da uradi."

Trojica članova sudskog veća složila su se da ministar nije pitao Đokovića o trenutnom stavu o vakcinama, kao što su istakli advokati srpskog tenisera.

Ipak, srpski teniser nije dobrovoljno dao nikakve informacije o tome kada je zadržan na granici.


Hronologija dešavanja:

  • Dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije dale su 4. januara Đokoviću medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa
  • Đoković je 5. januara sleteo u Melburn gde 17. januara počinje Australijan open, prvi grend slem u sezoni
  • Istog dana su ga Granične vlasti Australije zadržale i ispitivale osam časova, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu za ulazak u zemlju
  • Đoković je potom prebačen u hotel Park u Melburnu koji je zapravo imigracioni objekat zajedno sa izbeglicama koje su tu godinama
  • Imao je minimalne mogućnosti za kontakt sa spoljnim svetom
  • Skot Morison, australijski premijer, rekao je 5. januara da vlasti australijske države Viktorija dale dozvolu Đokoviću da dođe u Australiju, a savezne vlasti će se ponašati u skladu sa tom odlukom. „Tako to funkcioniše, savezne države daju odobrenje po tom osnovu, i tu nema promena već dve godine", rekao je Morison
  • Dan kasnije, Morison je korigovao stav, poručivši Đokoviću da će ga „vratiti prvim avionom kući ako ne pruži dokaze zbog kojih iz medicinskih razloga nije vakcinisan protiv korone"
  • Porodica Novaka Đokovića je 6. januara održala konferenciju za novinare, tvrdeći da ga drže u zatočeništvu i da je on poštovao sve uslove za ulazak u Australiju
  • Đokovićev pravni tim se žalio na odluku o zadržavanju i prebacivanju u imigracioni hotel
  • Vlasti u Srbiji oštri su reagovale i tražile od Australije da „hitno prekinu maltretiranje srpskog tenisera, koji ima i diplomatski pasoš"
  • Na poziv porodice, u centru Beograda su 6. i 7. januara održani skupovi podrške srpskom teniseru
  • Australijska ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz 7. januara je negirala da je Đoković u zatočeništvu, dodajući da je „slobodan da ode bilo kad i Granične snage će mu to omogućiti"
  • Australijske vlasti su 7. januara uskratile vizu i češkoj teniserki Renati Voračovoj i prebacili su je u isti hotel u kojem je i Đoković
  • Advokati Đokovića su 8. januara objavili dokumente prema kojima mu je izuzeće dato na osnovu preležanog korona virusa - 16. decembra 2021. mu je potvrđena infekcija
  • Do sada se u javnosti nije govorilo da je Đoković bio zaražen u decembru 2021. godine, već je bilo poznato samo da je bio zaražen u junu 2020. godine
  • Đoković je nekoliko dana posle infekcije korona virusom učestvovao na javnim događajima u Beogradu - fotografije sa nekih je objavljivao na Tviter nalogu
  • Australijski sud je 10. januara presudio u korist Đokovića - poništio je odluku australijskih vlasti o ukidanju vize i zahtev za deportaciju
  • Istog dana, Đoković je izašao na teren u Melburnu, prvi put posle šest dana izolacije u imigracionom hotelu
  • U petak, 14. januara, australijski ministar za imigraciju Aleks Houk ponovo je ukinuo vizu Đokoviću kome preti deportacija
  • Poslednje ročište održano je tokom vikenda - tročlano sudsko veće odlučilo je da ukine vizu Đokoviću


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • dr prof akademik

    20.01.2022 11:03
    Novakova australijska saga
    Pozitivna ocena samo za prethodne odluke dve nezavisne lekarske komisije Australijske teniske asocijacije - sve ostalo od australijskih vlasti velika su sramota za celu Australiju, providno za ceo Svet na čemu se tu stvarno poradilo i odradilo. Novaku sve najbolje uz savet da tamo više ne ide, da vidi šta će i kako će nadalje. Ostajemo uz njega bilo šta da odluči - Nole veliki - idemooo!!!
  • Djuri

    20.01.2022 10:38
    Politicka odluka.
    Politicar odlucio,sud potvrdio.
  • lala

    20.01.2022 10:30
    mrzitelji
    Mrzitelji u Srbiji imaju isti odnos prema Srbiji kao fašisoidna vlast Australije prema Djokoviću. Kampanja protiv srpskih patriota i onih koji neće da mrze dobro se plaća iz inostranstva . U tome prednjače korisni idioti Engleza i Amerikanaca , maskirani u razne "humaniste", "ekologe", "borce za demokratiju i ljudska prava" i sl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC