El Salvador i kriptovalute: MMF traži ukidanje bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja u latinoameričkoj državi

Zvaničnici kažu da odluka predstavlja opasnost po finansijsku stabilnost i zaštitu potrošača u zemlji.
A man standing at his shop which accepts bitcoin as payment
Reuters
Bitkoin je, uz američki dolar, legalno sredstvo plaćanja u El Salvadoru

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je El Salvador da poništi odluku da bitkoin postane legalno sredstvo plaćanja.

El Salvador je u septembru postao prva zemlja koja je potrošačima dozvolila da koriste kriptovalutu u svim transakcijama, pored američkog dolara.

Odluka je dovela do velikih protesta zbog straha da će doneti nestabilnost i inflaciju u osiromašenoj latinoameričkoj zemlji.

Bitkoin je od novembra izgubio oko polovinu svoje vrednosti.

MMF je upozorio predsednika Najiba Bukelea na rizike koje kriptovaluta predstavlja za zemlju, ističući da bi bilo teško dobiti zajam od te institucije.

Direktori odbora su sada „pozvali vlasti da suze delokrug zakona o bitkoinu oduzimanjem statusa zakonskog sredstva plaćanja", navodi se u saopštenju.

Oni su istakli „velike rizike povezane sa upotrebom bitkoina za finansijsku stabilnost, finansijski integritet i zaštitu potrošača" i sa izdavanjem obveznica koje podržavaju bitkoin.

Kada je El Salvador uveo virtuelnu valutu kao zakonsko sredstvo plaćanja, vlada je objavila novu aplikaciju za digitalni novčanik, dajući 30 dolara u bitkoinu svakom stanovniku.

Širom zemlje je takođe instalirano više od 200 novih bitkoin automata.

Vlada je tu meru predstavila kao način da se podstakne privredni razvoj i otvore radna mesta, ali je El Salvador podeljen tim potezom.

Preduzeća su, gde god je to moguće, sada obavezna da prihvate digitalne kovanice kao plaćanje.

Bitkoin je kontroverzna valuta delimično zato što njena vrednost može značajno da varira - dramatično je porasla i pala tokom prošle godine.

Bitkoinom se u utorak trgovalo za oko 37.000 dolara, čime je izgubio oko polovinu vrednosti u poređenju sa rekordom od 67.734 dolara koji je postignut u novembru.

Predsednik Bukele je u novembru najavio planove za izgradnju bitkoin grada u podnožju vulkana u El Salvadoru, a projekat bi bio finansiran upravo od bitkoina.


Pogledajte i video o tome šta je bitkoin


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC