Rusija i finansije: Da li će kritptovalute biti potpuno zabranjene, Putin traži da se postigne konsezus

Ministarstvo finansija Rusije pripremilo je predlog regulisanja kriptovaluta u zemlji bez njihove zabrane.
Simvol bitkoina
Getty Images

Ministarstvo finansija Rusije pripremilo je predlog regulisanja kriptovaluta u zemlji bez njihove zabrane.

Ranije je Centralna banka predložila da se u Rusiji potpuno zabrani kriptovalute.

Predsednik Vladimir Putin je zatražio od resora da postignu konsenzus, a Duma je počela da priprema sopstveni predlog zakona o ovoj temi.

Kojim putem će krenuti Rusija po ovom pitanju?

Ministarstvo finansija predlaže se da se sve operacije sa kriptovalutama obavljaju preko ruskih banaka, identifikuju vlasnike kriptonovčanika i podele kupce na kvalifikovane i nekvalifikovane investitore.

Koncept predviđa da fizička i pravna lica obavljaju transakcije sa kriptovalutama: za to će morati da prođu kroz pojednostavljenu ili potpunu identifikaciju i otvore elektronski novčanik u banci.

Ministarstvo finansija predlaže izradu procedure za potpunu identifikaciju kupaca po uzoru na švajcarski projekat Aksimetrija, koji prikuplja detaljnu bazu podataka o ličnosti građana -brojeve pasoša, bankovnog računa i kartice, koja se koristi za kupovinu virtuelne imovine.

Prema konceptu Ministarstva finansija, berze digitalnih valuta će moći da posluju i na ruskom tržištu, ali će za to morati da otvore predstavništvo u Rusiji i da izvrše tehničku integraciju sa ruskim bankama.

Predložena je i raspodela nadzornih funkcija između Centralne banke, Ministarstva finansija, Rosfinmonitoringa, Federalne poreske službe, Ministarstva digitalnog razvoja i Kancelarije glavnog tužioca.

Za kontrolu i praćenje transakcija sa kriptovalutama, predlaže se korišćenje usluge Transparent Blockchain koju je razvio Rosfinmonitoring.

„Po mom mišljenju, ovo polje je potrebno regulisati, a ne zabraniti.

„Regulativa će samo obezbediti transparentnost koja će zaštititi građane", rekao je Ivan Čebeskov, načelnik odeljenja za finansijsku politiku Ministarstva finansija.


Pogledajte objašnjenje: Šta je bitkoin


Zašto je Centralna banka protiv kriptovaluta?

Ruska centralna banka predložila je potpunu zabranu korišćenja i stvaranja svih kriptovaluta u jednoj od najvećih nacija za rudarenje kriptovaluta na svetu, navodeći opasnosti koje predstavljaju po finansijski sistem i životnu sredinu zemlje.

U dokumentu od 20. januara objavljeni su planovi regulacije kriptovaluta u Rusiji.

Prema predlozima Centralne banke, neophodno je potpuno zabraniti izdavanje, rudarenje i promet kriptovaluta, kao i uvesti odgovornost za ruska fizička i pravna lica za kršenje zabrane korišćenja kriptovaluta kao sredstva plaćanja.

Banka smatra da je to neophodno za „smanjenje pretnji izazvanih širenjem kriptovaluta".

„Trenutni obim i dalje širenje rudarenja kriptovaluta u Rusiji nosi značajne rizike za ekonomiju i finansijsku stabilnost", navodi se u izveštaju.

Istovremeno, naglašeno je da se neće zabraniti Rusima da poseduju kriptovalute.

„Ne predlažemo da se građanima uvede zabrana posedovanja kriptovalute", objasnila je novinarima Elizaveta Danilova, direktorka sektora za finansijsku stabilnost Centralne banke.

Rusija je već ranije zabranila korišćenje kriptovaluta za plaćanje, a Centralna banka je u decembru zabranila zajedničkim fondovima da ulažu u njih, prenosi Blumberg.

U izveštaju od četvrtka se poziva na odgovornost pojedinaca i preduzeća koji zaobilaze pravila, pozivajući se na procene prema kojima ruski promet kriptovalutama iznosi oko pet milijardi dolara godišnje.

Kakav je stav Putina i parlamenta

Predsednik Vladimir Putin je u sredu jasno stavio do znanja da ne želi da se meša u spor između Centralne banke i Ministarstva finansija oko kriptovaluta.

„Zamolio sam rusku vladu i Centralnu banku da dođu do neke vrste jednoglasnog mišljenja i to u bliskoj budućnosti", rekao je Putin na sastanku.

Istovremeno, predsednik se izjasnio u odbranu stava Centralne banke, napominjući da nam regulator u ovom sporu „ne stoji na putu tehničkog napretka i čini neophodne napore da uvede najnovije tehnologije u ovu oblast."

Prema Putinovim rečima, Rusija ima određene konkurentske prednosti u odnosu na druge zemlje u rudarenju kriptovaluta zbog viška električne energije i dobro obučenog osoblja.

Državna duma još nije formulisala jasan stav ni o kriptovalutama.

U četvrtak je šef komiteta za finansijsko tržište Anatolij Aksakov rekao za RIA Novosti da je komitet počeo da priprema predlog zakona čiji je cilj regulisanje sektora kriptovaluta, ali nije otkrio detalje.


Kako su kriptovalute regulisane u drugim zemljama

  • Narodna banka Kine je u jesen 2021. objavila potpunu zabranu svih transakcija sa kriptovalutama
  • Direktna zabrana korišćenja kriptovaluta kao sredstva plaćanja važi i u Bangladešu, Vijetnamu, Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turskoj
  • U SAD, razmene kriptovaluta su legalne i podležu Zakonu o bankarskoj tajni
  • Japanske vlasti priznaju digitalne valute kao legalnu svojinu u skladu sa Zakonom o platnim uslugama
  • U Švajcarskoj se kriptovalute klasifikuju kao sredstva imovine
  • Kriptovalute nisu zakonsko sredstvo plaćanja u Velikoj Britaniji, ali su priznate kao vlasništvo
  • U Boliviji i Ekvadoru zabranjena je upotreba kriptovaluta i rad kripto berzi.
  • El Salvador je postao prva zemlja na svetu u kojoj je bitkoin dobio status zakonskog sredstva plaćanja - u rangu sa američkim dolarom.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC