Ukrajina i Rusija: Koliko je utemeljen optimizam Zapada u ukrajinsku pobedu

Uspesi u borbi protiv Rusije ne znače skoru pobedu za Ukrajince, piše BBC-jev urednik Džon Simpson.
A house is burning following shelling in Severodonetsk, Donbas region, on April 6, 2022
Getty Images
Sukob se sada rasplamsao u Donbasu, u istočnoj Ukrajini

Pravac rata u Ukrajini iznenadio je mnoge, a među njima u nemaloj meri i rusko vođstvo.

Ali kako iz Lavova javlja Džon Simpson, BBC urednik za međunarodnu politiku, ukrajinski političari upozoravaju ljude da budu previše optimistični.

Neki komentatori sa Zapada izgleda kao da misle da je rat u Ukrajini već praktično dobijen.

Jedan američki vojni istoričar kaže da ne zna ni za jedan primer velike sile kao što je Rusija da je izvršila invaziju na neku zemlju kad je ona to želela i da je toliko omanula.

Ovde u Ukrajini, međutim, ljudi ni izdaleka nisu toliko samouvereni.

Oni misle da ih čeka maratonska borba, koja će se završiti ili očiglednim porazom Rusije ili - s druge strane - kad predsednik Vladimir Putin bude smatrao da je osvojio dovoljno ukrajinske teritorije da može da proglasi pobedu.

Upravo zato što misle da ih čeka dug i težak rat, ukrajinski političari od predsednika Vladimira Zelenskog do ostalih ljute se zbog, kako smatraju, spore isporuke NATO oružja.

„Po mom mišljenju, sa Zapada se vodi politika dvostrukih aršina i kukavičluka", kaže Maksim Kozicki, guverner Lavova bliski i predsednikov saveznik.

„Kukavičluk je ne nazvati stvari pravim imenom. Kukavičluk je ne zauzeti nikakav stav. A kukavičluk vodi u tragedije", dodaje.

Čini li NATO dovoljno?

Neprestano se stiče utisak da NATO odugovlači sa reakcijom.

Ukrajinci misle da se Zapad brine da ako bude obezbedio suviše visokokvalitetnog oružja, Putin to može da iskoristi kao izgovor za napad na teritoriju NATO-a i da bi tada mogao da izbije mnogo širi i mnogo smrtonosniji rat.

The Ukrainian flag flies outside the town administration building that was damaged during heavy shelling in the town of Derhachi outside Kharkiv, as Russia"s attack on Ukraine continues, in Ukraine, April 6
Reuters
Moglo bi da prođe dugo vremena pre nego što ukrajinske zastave mogu neometano da se vijore

Zapadni zvaničnici kažu da to nije istina i zbunjeni su time.

Američka otpravnica poslova u Ukrajini Kristina Kvien - koja se trenutno nalazi u Poljskoj - insistira da SAD i njene saveznice isporučuju oružje Ukrajini najbrže što mogu.

Ali ona je svesna da će vlada u Kijevu uvek želeti veće i brže isporuke.

Sada su iz Češke počeli da pristižu tenkovi - mada je jedna velika lekcija ovog rata do sada bila da su tenkovi strašno ranjivi pred dronovima i ručno ispaljenim projektilima.

SAD razmatraju slanje protivbrodskog naoružanja kako bi se suprotstavilo bombardovanju gradova duž obale od Odese na istok.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov traži teško naoružanje koje će se suprotstaviti ruskim snagama prebačenim se kijevskog fronta na Donbas na istoku.

Ova nova faza borbi predstavljaće mnogo veći izazov za Ukrajince, čijim će linijama snabdevanja biti potrebno više vremena nego oko prestonice.

Privatno, viši političari ovde brinu se da će Rusija preoteti još ukrajinske teritorije.

I poput generalnog sekretara NATO-a Jana Stoltenberga, oni misle da bi ovaj rat mogao da potraje još dugo vremena.

Za to vreme, svet će najverovatnije videti još stravičnog razaranja kojem su ruske trupe izložile gradove i sela oko Kijeva.

Iskusni dopisnici poput BBC-jevog Džeremija Bouena kažu da je razaranje gradića Borodjanka bilo gore u odnosu na njegovu veličinu nego ono u Irpinu i Buči.

Očekuje se da će u narednom periodu na svetlost dana isplivati još mnogo slučajeva mučenja i ubistava.

Dokazi o ratnim zločinima samo su učinili da Ukrajina postane još odlučnija u suprotstavljanju okupatoru.

Ono takođe pomaže u učvršćivanju stavova NATO zemalja čija su stanovništva ubedljivo protiv ruske invazije.

Ukrajinski političari poput Zelenskog i njegovih kolega verovatno su shvatili da će optuživanjem Zapada da odugovlači ohrabriti ljude da zahtevaju od njihovih vlada da učine još više kako bi pomogli Ukrajini.

Bez pobedničke parade još neko vreme

Za to vreme, sankcije koje su već uvedene procenjuje se da će unazaditi rusku privredu za 15 godina.

A sasvim sigurno će uslediti još mnogo više sankcija.

„Ovo je svakako bio školski primer kako se ne vodi rat", tvrdi jedan dobro poznati britanski vojni analitičar.

I to je svakako tačno.

Svega dva dana pošto je otpočela invazija, 26. februara, ruska državna novinska agencija Ria Novosti objavila je vest u kojoj se slavi uspešan povratak Ukrajine pod okrilje majke Rusije.

Taj članak bio je brzo povučen, budući da je još tada postalo jasno da rat ne ide u željenom pravcu.

Narednog dana, Dmitrij Medvedev, koji je grejao predsedničku stolicu za Vladimira Putina tokom četvorogodišnjeg mandata između 2008. i 2012. godine, objavio je da Rusija gradi bazu moći koja će se prostirati od Vladivostoka na dalekom istoku do Portugala na zapadu.

Ipak, samo zato što takva hvalisanja zvuči krajnje promašeno posle šest nedelja ratovanja, to ne znači da Ukrajina počinje da planira trijumfalne parade.

Na njih ćemo možda morati još dugo da čekamo.


Pogledajte video: Ubistva u Buči - šta se vidi na snimku


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Nenad

    08.04.2022 19:36
    Huškači na delu
    Umesto da urazume ovog komičara da zaustavi stradanje svog naroda, Zapad ga snabdeva oružjem za dalje patnje. Nato neće rizikovati ulaz u Ukrajinu, a na dobitku su oni koji ih bodre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC