Velika Britanija, Amerika i Bosne i Hercegovina: Šta sve Milorad Dodik ne može zbog sankcija

Posle višegodišnjih američkih sankcija, srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku sankcije je prvi put uvela i Velika Britanija.
Milorad Dodik during the parade
Reuters

Ukoliko Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, poželi da - privatno ili službeno - poseti Veliku Britaniju, teško da bi tu želju mogao da ispuni.

Isto kao što već nekoliko godina, na primer, ukoliko to želi, ne može da obiđe Tajms skver i druge znamenitosti Njujorka ili Vašingtona.

Posle višegodišnjeg mesta na američkoj „crnoj listi", Dodiku je sankcije prvi put uvela Velika Britanija i to zbog „potkopavanja legitimiteta i teško izvojevanog mira" u Bosni.

Metju Fild, britanski ambasador u BiH, izjavio je da nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović, predsednice Republike Srpske (RS), direktno krše Dejtonski sporazum.

Dejtonskim sporazumom, potpisanim 1995. godine, okončan je krvavi rat i raspad Jugoslavije, a Bosna je podeljena na dva entiteta - Federaciju i Republiku Srpsku, uz distrikt Brčko.

Dodik je odluku Londona nazvao smešnom, ističući da tamo nije bio deset godina.

„Zamislite sve te gluposti", rekao je Dodik, nakon što je poslanicima u Skupštini Republike Srpske pročitao saopštenje britanske vlade.

Međutim, Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva, smatra da je Dodik „veoma povređen ovim sankcijama".

„Ko dugo prati Dodika, može to da pročita iz njegovog ponašanja - inače na sve reaguje mirno, gotovo sa podsmehom, a sada u Skupštini RS preti, vređa, maše rukama...

„To je uvek znak da je jako povređen, iako sankcije njega lično neće puno pogoditi."

Dodik je na različitim funkcijama vlasti u okviru BiH gotovo 20 godina - bio je premijer i dugogodišnji predsednik RS, a trenutno je jedan od tri člana Predsedništva BiH.

„Ako sudimo po onome što je do sada bilo, sankcije na Dodika nimalo neće uticati", kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

„I on to isto uvek kaže - zabole me", dodaje.

Taj izraz Dodik je upotrebio pred poslanicima u Skupštini RS, na šta ga je predsedavajući upozorio da pripazi na rečnik.


„Gde ima dima, ima i vatre" - porodice poginulih u strahu od ponovnog sukoba


Šta Dodik sve ne može?

Dodiku je zabranjeno putovanje u Veliku Britaniju, a zamrznuta mu je i imovina koju ima u toj zemlji, navodi se u saopštenju britanske vlade.

On na to odgovara da nema nikakvu imovinu u Velikoj Britaniji.

„Velika Britanija nikada nije imala dobre namere prema Srbima i Republici Srpskoj", dodao je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini RS.

  • republika

    14.04.2022 10:19
    Srpska
    to je naša dika ! živela Srbija !
  • s

    12.04.2022 23:18
    s
    @Sakip
    On nije politicar Srbije vec BIH, prema tome nju i muze i ulaze u Srbiju.
    https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-bih-elektroprivreda-drina-hidroelektrane-naknada/30976640.html
  • Eon

    12.04.2022 17:59
    Jedan od štetnijih
    Mile ko Mile, uvek drzak i nevaspitan. To su jedini kvaliteti koje ima uz prirodan dar da puni svoje džepove narodnim parama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC