Ukrajina, Rusija i ekonomija: Može li Afrika da obezbedi gas Evropi

Evropa očajnički traga za alternativnim izvorima gasa posle ruske invazije na Ukrajinu i obustavom isporuke energeta nekim zemljama članicama koje ne žele da plaćaju u rubljama.
An employee works at the Tunisian Sergaz company, that controls the Tunisian segment of the Trans-Mediterranean (Transmed) pipeline, through which natural gas flows from Algeria to Italy, in El-Haouaria, some 100km east of the capital Tunis, on April 14, 2022
Getty Images

Afričke zemlje se nadaju da će izvoziti više gasa u Evropsku uniju, nakon što se EU obavezala da se manje oslanja na ruski gas u svetlu invazije na Ukrajinu.

Obustava isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, zato što su ove zemlje odbile da plate u rubljama, što je bio još jedan podsetnik na pretnju sa kojom se suočavaju evropske zemlje.

Rusija ima najveće rezerve prirodnog gasa na svetu i najveći je izvoznik, a Evropa odatle uvozi oko 40 odsto gasa.

EU želi da smanji snabdevanje za dve trećine do kraja godine i postane nezavisna od fosilnih goriva do 2030. godine.

Međutim, ekonomistkinja Kerol Nahl kaže da ukupan izvoz najvećih afričkih prodavaca - Alžira, Egipta i Nigerije, predstavlja manje od polovine gasa koji Rusija prodaje Evropi.

Dodaje da je zbog toga „malo verovatno" da će ove zemlje moći da nadomeste rusku ulogu na tržištu.

„Pozitivna vest je Afrika u dobroj poziciji zato što raste interesovanje za zemlje koje mogu da nadomeste ruski gas, tako da ćemo imati više investicija", navodi.

Međutim, za to će biti potrebno vreme, jer se afrički izvoznici suočavaju sa logističkim preprekama.

Alžir ima koristi od zaokreta u energetskoj politici EU.

Ova zemlja na severu Afrike je najveći izvoznik prirodnog gasa u regionu i ima razvijenu infrastrukturu za isporučivanje gasa Evropi.

Prošlog meseca, premijer Italije Mario Dragi potpisao je novi sporazum o snabdevanju gasom sa Alžirom, kojim se uvoz iz te zemlje uvećava za 40 odsto.

Bio je to prvi veliki ugovor koji je Italija sklopila u nastojanjima da pronađe alternativne izvore gasa.

Međutim, postoji zabrinutost da li će Alžir biti u stanju da uveća isporuke zbog rastuće domaće potrošnje, nedovoljnog ulaganja u proizvodnju i političke nestabilnosti, kaže Uva Osadijeje, viši potpredsednik za vođenje kapitala u banci FBNQuest Merchant Bank.

Ističe da je količina gasa koja se izvozi iz Alžira u Evropu nedavno doživela nagli pad zbog spora sa Marokom, što je dovelo do zatvaranja vitalnog gasovoda ka Španiji.

Tako je izvoz opao sa 17 milijardi kubnih metara godišnje na oko devet milijardi.

Odakle EU nabavlja gas
BBC

Pjer Paolo Rajmondi, istraživač u oblasti energetike na rimskom Institutu za spoljne poslove, ponavlja ove zabrinutosti.

„Sporazum će im omogućiti da iskoriste raspoloživi kapacitet transporta cevovoda i mogao bi postepeno da obezbedi povećanje količine do devet milijardi kubnih metara godišnje 2023. i 2024, ali ne znamo koliko brzo Alžir može da poveća proizvodnju", kaže.

Sporazum je pozdravljen kao solidan prvi korak Italije, koja je drugi najveći kupac ruskog gasa u Evropi, ka okončanju zavisnosti od Rusije do sredine 2023. godine.

Italijanski ministri su posetili Angolu i Kongo-Brazavil, gde su dogovorili nove sporazume o gasu, a razmatra se i saradnja sa Mozambikom.

Zapadnoafrički proizvođač tečnog prirodnog gasa, kompanija Nigerija LNG, od početka sukoba u Ukrajini preplavljen je zahtevima evropskih zemalja.

gasovodi
BBC

Trenutno su Španija, Portugal i Francuska tri ključna tržišta za proizvode Nigerije LNG i kompanija je u mogućnosti da ispoštuje samo postojeće ugovore sa kupcima, navodi izvor koji je želeo da ostane anoniman.

„Ima prostora za povećanje proizvodnje, jer Nigerija LNG koristi samo 72 odsto postrojenja, što znači da je 28 odsto kapaciteta neiskorišćeno.

„Međutim, kompanija treba da obezbedi dovoljno gasa, a to je trenutno najveći izazov ", rekao je izvor.

Dodaje da je mnogo problema koji kompaniju ometaju da proširi proizvodnju, kao što je presušivanje gasnih bušotina i nedostatak finansija.

Isti izvor ocenjuje da bi se ovi izazovi mogli prevazići u „kraćem roku, od šest do 18 meseci".

Endi Odeh, menadžer za spoljnu komunikaciju i održivi razvoj Nigerije LNG, kaže da u toku su pregovori sa dobavljačima prirodnog gasa, kako bi se ova pitanja rešila.

Nada se da će povećati proizvodne kapacitete, koji trenutno iznose 22 miliona tona godišnje, „do kraja ove godine ili kasnije".

Novi projekat kompanije, Voz 7, povećaće proizvodne kapacitete za 35 odsto do 2025.

Već se sklapaju ugovori sa kupcima, najviše u Evropi.

Nigerija LNG takođe sprovodi studije izvodljivosti za još jedan projekat - Voz 8, kako bi dodatno proširila kapacitete.

Zapadnoafrička država je ključni igrač u projektu Transsaharskog gasovoda, koji je stavljen na pauzu.

Radi se o gasovodu za prirodni gas dužine 4.400 kilometara, koji bi vodio od Nigerije, preko Nigera do Alžira.

Povezivao bi se sa postojećom infrastrukturom gasovoda u Alžiru, spajajući zemlje Zapadne Afrike sa Evropom.

Projekat je razmatran 1970-ih, ali nije realizovan zbog bezbednosnih pretnji, moguće štete po životnu sredinu i nedostatka finansija.

Na sastanku u februaru, regionalni zvaničnici su dali obećanje da se projekat oživi.


Zelenski: Ruski gas se plaća krvavim novcem


Međutim, Kajode Tomas, direktor kompanije Bel olj end gas (Bell Oil & Gas) kaže da zalet hvata još jedan projekat - gasovod Nigerija-Maroko, koji će povezati Zapadnu Afriku sa Marokom na putu do Evrope.

„Još nismo sigurni da li će izgradnja pomutiti planove za Transsaharski gasovod ili novi gasovod proći pored njega", kaže on.

Procenjena vrednost projekta je 25 milijardi dolara, a povezuje 13 zemalja Zapadne i Severne Afrike.

Planira se da u fazama bude izgrađen u narednih četvrt veka.

Ekonomistkinja Kerol Nahl kaže da bi prelazak Evrope na afrički gas mogao da pomogne zemljama kao što su Tanzanija i Mozambik, iako je veliki projekat koji tamo vodi francuski gigant Total trenutno na čekanju zbog napada islamskih ekstremista koji se nalaze u toj oblasti.

„Afrika ima veliki potencijal, ali su kratkoročne mogućnosti ograničene, jer je potrebno vreme da se potencijal ostvari", kaže.

U srednjoročnom i dugoročnom periodu, „imaćemo više investicije za proširenje kapaciteta za transport gasa u Evropu".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Marko

    16.05.2022 13:30
    Zavisnost je to, ići će na Arktik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC