Prosveta, bezbednost i kriminal: Lažne dojave o postavljenim bombama u više od 100 škola u Beogradu

Dan pošto su stigle dojave na železničku stanicu, ZOO vrt, i u studentske domove, u osvnim i srednjim školama u Beogradu i niški aerodrom evakuisani su po prijavama da su postavljene bombe.
Dugo su učionice bile prazne ili polupune
BBC
Dugo su učionice bile prazne

Blizu sto škola u glavnom gradu Srbije i niški aerodrom, evakuisani su 16. maja zbog anonimnih dojava o postavljenoj bombi, samo dan pošto su takve dojave dobili beogradski Zoološkom vrtu, železnička stanica i neki studentski domovi.

„Posle detaljne provere kontradiverzionih ekipa Ministarstva unutrašnjih poslova u velikom broju škola, utvrđeno je da su dojave o postavljenim bombama bile lažne", saopštilo je Ministarstvo prosvete u ponedeljak ujutro.

Dojave o postavljenim bombama postale su gotovo svakodnevnica u Srbiji, a ovo je do sada najmasovniji primer.

U 97 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, neposredno pred početak nastave, ujutro su stigle anonimne dojave o bombama, a istu dojavu dobili su i u poslovnoj zgradi u centru grada, palati Beograd, koja je takođe evakuisana.

Neposredno pred početak nastave u popodnevnoj smeni, još 21 škola u Beogradu dobila je identičnu poruku o bombama, objavio je Blic.

Odlučeno je da nastava bude organizovana onlajn, odnosno da je đaci prate od kuća.

Nekoliko dana ranije lažne dojave stigle su u tržne centre i 23 škole u prestonici Srbije.

Pre mesec dana, četiri puta zaredom sličnu uzbunu imala je i avio-kompanija Er Srbija za letove ka Moskvi.

Krajem aprila u Crnoj Gori svaka četvrta škola bila je evakuisana zbog dojave o bombi.

Srpska policija je prethodno potvrdila da je bilo dojava o bombama i naši operativci su na terenu, rekli su iz Biroa MUP-a za BBC na srpskom.

Iz Višeg javnog tužilaštva rekli su BBC-ju da je u ovom slučaju nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali se oni još nisu oglasili.

Nije lako utvrditi odakle je poslat mejl

Koliko će biti komplikovano da se otkriju počinioci zavisi i od umešnosti policije, ali i od načina na koji su dojave stigle.

Ako je dojava bila telefonom, jednostavno je utvrditi sa kog broja ili sa kojih baznih stanica je poziv stigao, posebno ako su domaće mreže ili operatori u pitanju, kaže Jovan Šikanja sa portala E sigurnost za BBC na srpskom.

Ako je u pitanju elektronska pošta, situacija se komplikuje.

„U slučaju mejla, teško je utvrditi jer postoje mnogi servisi za anonimizaciju mejl adresa, oni nisu savršeni, ali priča je mnogo složenija.

„Nije bitno odakle dolazi mejl, postoje servisi baš za anonimno slanje, to policiji malo znači, jer poruka može biti poslata iz Srbije, a da se vidi da je poruka poslata sa ko zna koje mejl adrese", objašnjava Šikanja.

On se seća takvih prijava i iz perioda njegovog školovanja, mada je toga bilo znatno manje.

„Ovo nije nova stvar, ali su tehnike uznapredovale.

„Jasno je da moraju da odreaguju, ali policija bi trebalo da poboljša protokole i da pravi bolju selekciju koje prijave će uzeti u razmatranje", kaže Šikanja.

dojave o bombama
BBC
Skrinšot poruke direktorke jedne osnovne škole u Beogradu u koju je BBC imao uvid

Šta kažu učenici i roditelji?

Učenici su uglavnom vraćeni na nastavu, ali su u pojedinim školama gde je bezbednosni pregled trajao duže, đaci poslati kućama.

„Nisam se uplašila, ali sam bila ljuta i bilo mi je žao što neću moći u školu.

prvaci
Reuters

„Videli smo gužvu ispred škole i da se nešto dešava, pa smo malo sačekali dok nam nastavnik nije rekao da nema škole danas", kaže Dora, učenica trećeg razreda OŠ „Vlada Aksentijević" na Paliluli.

Jelena Nikolić, majka učenika drugog razreda u ovoj školi, kaže da se uplašila kad je stigla poruka od učiteljice, iako je pretpostavila da se radi od lažnoj dojavi.

Iz škole su im rekli da su odmah reagovali i obavestili policiju.

Javili su im da dođu po decu.

„Vidim da se klinci raduju što ne moraju u školu, ali ovo zaista nije normalno i deluje kao nečija bolesna šala, pogotovo što sam videla da je u mnogim školama jutros bilo slično", kaže Nikolić za BBC.

Sličnog je stava i majka troje dece Violeta Kostić.

I njenu decu uzrasta četvrti, sedmi razred, kao i prvi Filološke gimnazije, obradovalo je što neće ići na nastavu.

„A mi roditelji da poludimo, samo normalni da ostanemo.

„Šta reći, posle svega nas ništa ne iznenađuje", kaže Violeta za BBC.

Bilo je i mnogih reakcija na društvenim mrežama.

„Da ne bude `vuk, vuk`"

Tamara Tripić, majka dvoje dece koji pohađaju OŠ „Jovan Miodragović" u beogradskoj opštini Vračar, dobila je poruke od razrednih starešina o postavljenoj bombi i pre nego što su deca krenula od kuće.

„Vidim da se ovo desilo u mnogim školama, to je takvo iživljavanje.

„Važno je samo da ne bude opuštanja i da policija svaki put temeljno uradi svoj deo posla, da ne bude kao u priči kad je čobanin vikao `vuk, vuk`, pa onda kad je stvarno došao nisu mu verovali", kaže Tripić, nekadašnja potpredsednica Demokratske stranke, danas čelnica nevladine organizacije Mreža za demokratski dijalog.

Svaki novi izgubljen čas je previše, kaže, posle epidemije korona virusa i dve godine nastave na daljinu.

Posle kontradivezionog pregleda utvrđeno je da bombe nije bilo ni na jugu Srbije, pa je niška vazdušna luka odblokirana.

Zgrada Aerodroma „Konstantin Veliki" najpre je ispražnjena posle anonimne dojave da je tu postavljena bomba, naveli su iz policije, prenosi niški portal Južne vesti.


Šta piše u Krivičnom zakonu?

Član 343Izazivanje panike i nereda

(1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.


Zapalili telefon u šporetu, ali uhvaćeni

Za lažne dojave o postavljanju bombe u niškim sudovima osuđeni su 2016. dvojica muškaraca iz okoline Aleksinca, najverovatnije kako bi jedan od njih izbegao zakazano suđenje.

Pravosnažnom odlukom na zatvor od po devet meseci i novčanu kaznu od po 60.000 dinara osuđeni su Ljubiša Jović (43) i Boris Đorđević (25), obojica iz Žitkovca kod Aleksinca, pisala je Politika.

Četiri puta je 11. aprila 2013. Đorđević u roku od samo nekoliko minuta pozivao policiju.

Najpre je rekao: „U sudu je postavljena bomba, imate samo deset minuta...", potom: „Ostalo vam je još samo pet minuta...", a onda i: „Tik, tak, tik tako... Ode sud...".

Jović, piše u presudi, bacio je mobilni aparat u šporet gde je izgoreo, ali je policija, budući da je ranije korišćen, ušla u trag kriminalcima, identifikovala ih i uhapsila.

I u Crnoj Gori bile evakuisane škole

Zbog lažnih dojava o bombama krajem aprila ove godine, evakuisane su škole u Podgorici, Nikšiću, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Herceg Novom, Budvi, Cetinju, Andrijevici, Ulcinju, Kotoru, Rožajama, a dojava bombe stigla je i Opštini i sudu u Baru, zgradi Prestonice Cetinje i Opštini Nikšić.

Uprava policije je tada saopštila da je utvrđeno da su mejlovi poslati sa domena čiji se serveri nalaze u inostranstvu.

Ko stoji iza ovih poruka, još nije utvrđeno.


Možda će vas zanimati i ova priča



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC