Zdravlje i epidemija: Svet pred velikim izazovima zbog kovida, majmunskih boginja i rata, kažu iz SZO

Šef zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija upozorava na pretnje usled neobičnog širenja majmunskih boginja u Africi.
Dlanovi pacijenta zaraženog majmunskim boginjama
Reuters
Dlanovi pacijenta zaraženog majmunskim boginjama

Svet se suočava sa „strašnim" izazovima poput kovida, rata u Ukrajini i širenja majmunskih boginja, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tedros Gebrejesus govorio je u Ženevi, gde su stručnjaci zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija razgovarali o epidemiji majmunskih boginja u 15 zemalja van Afrike.

Više od 80 slučajeva zaraze ovim virusom potvrđeno je u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji i Izraelu.

Ali, smatra se da su u ovom trenutku mali rizici od masovnijeg širenja majmunskih boginja.

Majmunske boginje, virus koji je najprisutniji u delovima centralne i zapadne Afrike, ne širi se lako među ljudima, a simptomi su uglavnom blagi.

Većina zaraženih se oporavi za nekoliko nedelja, navode iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Velike Britanije.

Širenje virusa iznenadilo je naučnike, a zdravstveni zvaničnici u Velikoj Britaniji izdali su novu preporuku da oni koji su imali rizične kontakte sa zaraženima treba da se provedu tri nedelje u samoizolaciji.

Belgija je u petak postala prva zemlja koja je uvela obavezan karantin za zaražene u trajanju od tri nedelje.

Očekuje se da će uskoro biti potvrđeno još slučajeva ovog virusa u Velikoj Britaniji, navodi dnevni list Gardijan.

„Naravno da pandemija korona virusa nije jedina kriza u kojoj se naša planeta nalazi", rekao je doktor Tedros Gebrejesus u subotu na otvaranju Svetske zdravstvene skupštine UN.

„Dok razgovaramo, naše kolege širom sveta se bore sa širenjem ebole u Demokratskoj Republici Kongo, majmunskim boginjama, hepatitisom iz nepoznatog izvora i složenim humanitarnim krizama u Avganistanu, Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu.

„Suočavamo se sa strašnom kombinacijom bolesti, suše, gladi i rata, koji su podstaknuti klimatskim promenama, nejednakošću i geopolitičkim rivalstvom", dodao je on.

Ispitano je nekoliko mogućih slučajeva zaraze majmunskim boginjama, iako nije objavljeno u kojim državama, a izdato je i upozorenje da bi moglo da dođe do većeg broja zaraženih, rekli su iz SZO.

Prvi slučaj otkriven je u Velikoj Britaniji, a onda su i zemlje širom Evrope poput Španije, Portugala, Nemačke, Belgije, Francuske, Holandije, Italije i Švedske registrovale prve slučajeve.

U nedelju su i Austrija i Švajcarska zabeležile prisustvo virusa na njihovom tlu.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost otkrila je 20 zaraženih do sada, a Suzan Hopkins, doktorka i glavna medicinska savetnica u ovoj instituciji, rekla je za BBC da „beleže nove slučajeve svakog dana".

Virus se sada širi u zajednici pošto su otkriveni slučajevi zaraze kod ljudi koji nisu bili u kontaktu sa onima koji su posetili zapadnu Afriku, gde je ova bolest endemska, dodala je Hopkins.

Ipak, rizik po opšte stanovništvo ostaje „ekstremno nizak", jer su dosadašnji slučajevi otkriveni uglavnom u urbanim sredinama i pretežno su zaraženi muškarci homoseksualne i biseksualne orijentacije, objasnila je doktorka.

Ne postoji vakcina protiv majmunskih boginja, ali je nekoliko zemalja objavilo da prave zalihe cepiva protiv malih boginja, koja je 85 odsto efikasna u prevenciji majmunskih boginja, jer su dva virusa prilično slična.

Ruke i noge četvorogodišnje devojčice iz Liberije, koja je zaražena majmunskim boginjama
Getty Images
Osip, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i leđima, otečeni limfni čvorovi, drhtavica i iscrpljenost su glavni simptomi majmunskih boginja

Još uvek je nejasno zbog čega se ovo neočekivano širenje virusa odvija sada.

Jedno od mogućih objašnjenja je da se virus promenio na neki način, iako trenutno ima malo dokaza koji ukazuju da je ovo novi soj.

Drugo ukazuje da se virus pojavio na pravom mestu u pravo vreme, što mu je omogućilo da se širi.

Majmunske boginje bi mogle da se šire lakše nego ranije, kada se vakcina protiv malih boginja češće koristila.


Možda će vam i ova priča biti interesantna:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • DrAgoslav

    23.05.2022 10:40
    Ukinuti SZO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC