Rusija i Hladni rat: Šta otkriva smeće iz napuštenih sovjetskih nuklearnih baza

Smeće vam može reći mnogo o osobi ili zajednici, što je fenomen koji se zove garbologija.

U sovjetskoj vojnoj bazi duboko u poljskoj šumi, miljama od najbližeg sela, porodica jednog oficira odmarala se još jednu subotu ujutro.

Deca su žurno oprala zube posle doručka, a zatim izjurila napolje da se igraju vojnika sa plastičnim pištoljima.

Njihov otac je posložio uniformu, dugmići u obliku čekića i srpa su svetlucali, dok je majka sela da odigra partiju šaha.

Ali znali su da se ispod njihovih nogu, čuvane u najvećoj tajnosti, nalaze nuklearne bojeve glave, verovatno mnogo puta moćnije od bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

„Zapovednici su dobro znali da je za njihovo psihičko zdravlje veoma važno stvoriti iluziju svakodnevnog mirnog života", kaže Gžegoš Kijaršis, arheolog sa Univerziteta u Šćećinu koji je proučavao ruševine i gomile smeća u tri davno napuštene sovjetske baze nuklearnog oružja u severozapadnoj Poljskoj.

Svaka od tri baze - Podborsko, Templevo i Brzeznica Kolonija - nekada je bila dom za oko 140 ljudi, uglavnom vojnika, ali i nekih oficira čije su najuže porodice smele i da žive tamo.

Kijaršis je video fotografske dokaze koji potvrđuju prisustvo ovih porodica, ali upravo su sitnice i otpad koji su ostavili za sobom otkrili najupečatljivije činjenice uvide o tome kako su živeli dok su tamo bili stacionirani.

Smeće vam može reći mnogo o osobi ili zajednici, što je fenomen koji se zove garbologija.

Stari komadi uniforme leže raspadajući se u leglu lišća pored omota slatkiša, gumenih patkica i telefona igračaka u ovim izolovanim bivšim bazama.

Tekst na nekim predmetima potvrđuje njihov datum i poreklo iz Sovjetskog Saveza.

Kijaršis kaže da je otpad „potpuno drugačiji" od onoga što biste našli na običnoj poljskoj deponiji smeća iz iste ere.

Postoje brendirane cipele sa Zapada, na primer, i nešto poput lego kocki - stvari koje je samo mali broj, poput sovjetskih oficira sa pristupom stranoj valuti, mogao da kupi pod komunističkom vlašću u istočnom bloku.

  1. Šta su biološko i hemijsko oružje i mogu li biti upotrebljeni u Ukrajini
  2. „Najbolji period u istoriji zemlje": Zašto Rusi žale za SSSR-om
  3. Pet najvećih mitova o Hladnom ratu

Lokalno stanovništvo u zapadnoj Poljskoj bilo je svesno da je sovjetska vojska upravljala brojnim objektima u njihovom delu zemlje tokom Hladnog rata, ali tek posle pada Sovjetskog Saveza 1991.

Poljaci su saznali kako su neke od ovih baza korišćene za skladištenje nuklearnog oružja.

„Dugi niz godina govorili su nam da na teritoriji Poljske nema nuklearnog oružja", kaže Kijaršis.

Ove skrivene baze su nosile neverovatnu razornu moć koja je mogla biti raspoređena tokom rata u Evropi. „Sama ideja je bila luda", kaže Kijaršis.

„Ali tako su sovjetski generali verovali da će rat u Evropi ići."

Skrolujte nadole da biste istražili šta je Kijaršis otkrio:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC