Holivud, glumci i seksualno nasilje: Nove optužbe protiv Kevina Spejsija

Optužen je za seksualne napade na tri muškarca u Velikoj Britaniji, kažu tužioci.
Kevin Spacey
Reuters

Poznati holivudski glumac Kevin Spejsi optužen je za ranije seksualne napade na trojicu muškaraca, potvrdilo je tužilaštvo.

Protiv 62-godišnjaka je podignuta optužnica nakon što je londonska policija analizirala dokaze posle niza pritužbi koje datiraju između 2005. i 2013. godine.

Prve dve optužbe se odnose na navodne seksualne napade na muškarca, sada u 40-im godinama, u Londonu u martu 2005. godine, dok se za drugu navodnu žrtvu, muškarca koji sada ima 30 godina, tvrdi da je napadnut u Londonu u avgustu 2008. godine.

Teška optužba za seksualni napad odnosi se i na drugu navodnu žrtvu.

Treći tužba se odnosi na navodni napad na čoveka koji je sada u tridesetim godinama u Glosterširu u aprilu 2013.

Rouzmari Ejnsli, šefica Odeljenja za posebne zločine, rekla je da je policija „potvrdila krivične prijave protiv Kevina Spejsija po četiri tačke za seksualne napade na trojicu muškaraca".

Policija je saopštila da ne može da potvrdi ili demantuje da li će Spejsi, američki državljanin, morati da bude izručen Velikoj Britaniji.

On je još pre nekoliko godina optužen za seksualni napad u američkom Masačusetsu, ali je tužba potom odbačena.

Spejsi je poznat po ulogama u mnogim filmovima kao što su Sedam, Poverljivo u Los Anđelesu, Dežurni krivci, Američka lepota, kao i popularnoj Netfliksovoj televizijskoj seriji Kuća od karata.

Spejsi je dvostruki dobitnik prestižne filmske nagrade Oskar - u kategoriji najbolji glumac u filmu American Beauty (Američka lepota) 2000. godine i za najbolju sporednu ulogu u filmu The Usual Suspects (Dežurni krivci) 2006. godine.

Dobitnik je i mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima su Toni, Gremi i Zlatni globus.

Posle optužbi o njegovom nedozvoljenom ponašanju 2017. godine tokom kampanje pokreta MeToo, Spejsi je otpušten iz serije Kuće od karata i u naknadnoj montaži izbačen iz već snimljenog filma All The Money in the World (Sav novac na svetu) koji je bio nominovan za Oskara.

Londonska policija ranije je istraživala šest navoda o seksualnom zlostavljanju u Velikoj Britaniji između 1996. i 2013.

Spejsi je bio umetnički direktor pozorišta The Old Vic između 2004. i 2015.

Najmanje 20 mladića koji su bili članovi londonskog pozorišta prijavili su 2017. godine da ih je Spejsi seksualno napadao.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC