Nikola Jokić i reprezentacija Srbije: Veliko pojačanje za „orlove" - MVP NBA lige igra na Evrobasketu

Dvostruki uzastopni MVP NBA lige objavio je da će nastupiti za reprezentaciju Srbije na predstojećem Evrobasketu i ljubitelji košarke u Srbiji su oduševljeni.
Nikola Jokić
Getty Images
Ljubitelji košarke u Srbiji se nadaju da bi reprezentacija uz Jokićevu pomoć mogla do zlata na Evrobasketu

Ljubitelji košarke u Srbiji dugo neće skidati osmeh sa lica - Nikola Jokić, dvostruki uzastopni MVP NBA lige, potvrdio je da će nastupiti za reprezentaciju na Evrobasketu.

Evropsko prvenstvo biše održano od 1. do 18. septembra, a Jokić će tokom leta nastupiti i u jednom od „prozora" kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

„Jokić će od prvog dana kada to NBA pravila budu dozvoljavala biti sa nacionalnim timom", izjavio je Dragan Tarlać, direktor nacionalnog tima.

Visoki Somborac je do sada za Srbiju nastupao dva puta - na Olimpijskim igrama 2016. i Svetskom prvenstvu 2019. godine, gde ima jedno srebro.

Veliku buru izazvala je njegova odluka da se 2017. ne priključi reprezentaciji za Evrobasket, a nije ga bilo ni 2021. u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

Pored Jokića, Srbija poslednjih godina ima još nekoliko igrača koji u klupskoj košarci beleže velike uspehe.

Vasilije Micić je sa Anadolu Efesom dvostruki uzastopni osvajač Evrolige, gde je bio i MVP finalnog turnira, Miloš Teodosić je sa Virtusom iz Bolonje osvojio Evrokup i takođe bio MVP, dok je Marko Gudurić sa Fenerbahčeom nedavno postao šampion Turske.

Ljubitelji košarke zbog toga maštaju da bi „orlovi", predvođeni selektor Svetislavom Pešićem, posle duge „srebrne ere" konačno mogli do zlata.

Poslednja titula prvaka evrope osvojena je 2001. godine u Turskoj, još u okviru Savezne Republike Jugoslavije, dok je poslednje svetsko zlato bilo 2002. u američkom Indijanopolisu.

Od tada su osvojena četiri srebra - na Evrobasketima 2009. i 2017, na Svetskom prvenstvu 2014. i Olimpijskim igrama 2016. godine.

Međutim, veliki gubitak za reprezentaciju predstavlja situacija oko Bogdana Bogdanovića, košarkaša NBA ligaša Atlanta Hoksa, koji verovatno neće moći da igra zbog operacije kolena.

Očekuje se da u narednim danima Pešić objavi spisak kandidata za prve kvalifikacione prozore i Evropsko prvenstvo.

  • Aaa

    15.06.2022 21:00
    Kasno
    Boli me baš, ne mora da igra uopšte za reprezentaciju više, nema magije u tom smislu, neka uživa, zaslužio je...
  • Roki

    15.06.2022 13:37
    Malo hoce malo nece
    Neozbiljnost. Kad jednom odbije ne treba ga vise ni zvati u reprezentaciju makar zavrsili i na poslednjem mestu na eurobasketu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.