Tenis i Vimbldon: Serena Vilijams, Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Mari predvode zvezdani sastav

Zvezdani sastav slavnih veterana okupio se za jednu od potencijalno poslednjih prilika na Vimbldonu, na povratku dragulja britanskog sportskog leta.
Rafael Nadal hits a return at Wimbledon in 2019
Getty Images
Rafael Nadal, koji je osvojio pehare u muškom singlu na prva dva velika turnira ove godine, prvi put se pojavljuje na Vimbldonu od 2019. godine

Zvezdani sastav slavnih veterana okupio se za jednu od potencijalno poslednjih prilika na Vimbldonu, na povratku dragulja britanskog sportskog leta.

Mnoga od najvećih svetskih imena učestvuju na Sveengleskom klubu, predvođeni Serenom Vilijams, Rafaelom Nadalom, Novakom Đokovićem i Endijem Marijem.

Igraće i nove zvezde kao što su Ema Radukanu, Iga Švjontek i Karlos Alkaraz.

Međutim, biće to još jedan turnir na SV19 koji će izgledati drugačije zbog velike globalne krize.

Neće biti bodovanja igrača zato što je Vimbldon, za razliku od grend slem partnera Rolan garosa i US opena, odlučio da zabrani ruskim i beloruskim teniserima da se takmiče zbog invazije na Ukrajinu.

Danil Medvedev, Rus koji je trenutno broj jedan na svetu u muškom tenisu, najveće je ime koje izostaje zbog ovog poteza.

I dok se 135. izdanje Vimbldona sprema da započne u ponedeljak, BBC Sport se bavi ključnim pitanjima na SV19.

Može li Nadal da se izbori sa bolom i nastavi uspešnu sezonu?

Uprkos uverenju iz prošle godine da mu je karijera okončana zbog hronične povrede stopala, tridesetšestogodišnji Nadal vratio se i osvojio Otvoreno prvenstvo Australije i Otvoreno prvenstvo Francuske.

Ubrzo nakon što je osvojio rekordnu 22. grend slem titulu u muškom singlu u Parizu, pažnja je preusmerena ka Vimbldonu i pitanju da li će Nadal moći da igra.

Špancu su bile potrebne anestetske injekcije da bi mu ublažile bol na Rolan Garosu i on je izjavio da „ne može i ne želi" da nastavi da igra u tim uslovima.

Ali posle tretmana radiofrekventnom ablacijom, koja zagrevanjem nerva prigušuje dugoročni bol, on je ipak odlučio da putuje u London.

„Očigledno je, čim sam tu, da je to zato što su stvari krenule nabolje", izjavio je drugi nosilac Nadal.

„Da nisu, ne bih bio ovde. Prilično sam zadovoljan kako se razvija situacija. Nisam maksimalno zadovoljan zato što ne znam šta može da se desi."

Nakon što je odigrao egzibicioni meč u klubu Harlingem, Nadal se uputio do Sveengleskog kluba i bio prvi igrač kome je dozvoljeno da trenira na Centralnom terenu pred početak turnira.

Novak Djokovic and Rafael Nadal shake hands at Wimbledon on Thursday
PA Media
Nadal je na Centralnom terenu vežbao sa Italijanom Mateom Beretinijem, prošlogodišnjim drugoplasiranim, nakon čega je na slavni tereni izašao Đoković, koji je trenirao sa Hrvatom Marinom Čilićem

Prvi nosilac Đoković (35) ostaje favorit za odbranu titule u muškom singlu i osvajanje sedmog pehara, što bi ga izjednačilo sa rekordom Pita Samprasa i dovelo do samo jednog mesta zaostatka za rekordom Rodžera Federera.

Federer ne igra zato što se oporavlja od povrede kolena kojem je u avgustu bio potreban treći operativni zahvat.

Četrdesetogodišnji Švajcarac nije igrao otkako je prošle godine izgubio u četvrtfinalu Vimbldona, ali planira da se vrati kasnije ove godine za Lejver kup i ATP u Bazelu.

Đoković je izjednačen sa Federerom u 20 grend slem titula i želi da smanji razliku u odnosu na Nadala u neprekidnoj borbi za najveći broj osvojenih grend slem titula.

Je li ovo povratak ili oproštaj za Serenu Vilijams?

Dvadesettrostruka grend slem šampionka planira da igra u singlu na Sveengleskom klubu.

Vilijams (40) je dobila „vajld kard" za nastup na turniru na kom je osvojila sedam svojih velikih titula, ali nije igrala u singlu otkako se povukla posle povrede tokom meča u prvom krugu Vimbldona prošle godine.

Amerikanka se ove nedelje vratila na VTA turnir u Istbornu, igrajući u dublu sa Tunižankom Ons Žaber.

Nakon što su dobile prvi meč u utorak, ona je izjavila da ne zna da li je to početak dužeg povratka ili samo oproštajna turneja.

„Znate šta, pristupam tome bukvalno od dana do dana", rekla je ona.

Nazvan „Onsrena", tim je ponovo pobedio u sredu, ali je odustao od polufinalnog meča, navevši kao razlog povredu kolena Žaber.

Koliko su u formi dve najveće britanske zvezde?

U središtu britanskog sportskog leta, Vimbldon je još uzbudljiviji uz prisustvo nekih jakih domaćih nada.

Najveće zvezde su, naravno, Mari i Radukanu.

Ali oboma je pripreme za osvajanje domaćeg grend slem osujetila povreda.

Dvostruki šampion Mari (35) je završio nezadovoljan zadobivši abdominalnu povredu u finalu Štutgarta 12. juna.

Radukanu (19) je ostala uskraćena za pripreme na travi nakon što se povukla sa Istborna zbog problema u slabinama.

Ali oboje igrača bili su optimistični na konferencijama za štampu pred Vimbldon - Mari je rekao da je trening u poslednjih nekoliko dana bio „istinski pozitivan", a Radukanu je insistirala da je „spremna da igra".


Pogledajte video sa Vimbldona


Ko su nove zvezde koje će naslediti staru gardu?

Poljakinja Švjontek dominira VTA turnirima ove godine, osvojivši šesti turnir zaredom na skorašnjem Frenč openu.

Trideset peta pobeda u nizu donela joj je ogromnu prednost na vrhu svetske rang liste.

Ova dvadesetjednogodišnjakinja ispunila je prazan prostor koji je ostavila Australijanka Ešli Barti, povukavši se nedugo nakon što je osvojila domaću titulu u velikom stilu.

Barti (25) je osvojila pehar i u ženskom singlu na prošlogodišnjem Vimbldonu, što znači da tek treba da se odluči ko će igrati prvi meč na Centralnom terenu u utorak - čast koja se ukazuje aktuelnom šampionu.

Uprkos povredi, Žaber se nalazi među favoritima odmah iza Švjontek.

Ova dvadesetsedmogodišnjakinja nedavno je osvojila titulu na travi u Berlinu.

„Volim travu", izjavila je.

„Odgovora mojoj igri."

„Možete da iznenadite mnoge igračice slajsovima, drop šotom. Nikad ne znaju da li udaram ili menjam ritam, tako da mislim da je to velika prednost za mene."

Američka tinejdžerka Koko Gof slavno je stigla do četvrtog kruga sa 15 godina 2019. godine, a tri nedelje nakon što je izgubila od Švjontek u prvom finalu na nekom velikom takmičenju.

Od nje se očekuje da će ponovo dogurati daleko.

Estonka Anet Kontevejt je druga nositeljka turnira, ali je samo jednom dobila dva meča zaredom otkako je u februaru stigla do finala u Dohi.

Ova dvadesetšestogodišnjakinja nikad nije stigla dalje od trećeg kruga na Vimbldonu, a prošle godine je izgubila u prvom kolu.

Dvadeset treća nositeljka Brazilka Beatriz Hada Maja je ime na koje treba obratiti pažnju posle neverovatne sezone na travnatoj podlozi tokom koje je osvojila titule u Notingemu i Birmingemu, i dospela u polufinale u Istbornu.

U muškoj konkurenciji, Italijan Mateo Beretini smatra se drugim favoritom odmah iza Đokovića, dok ovaj dvadesetšestogodišnjak vredno radi na osvajanju prve velike titule.

Teškom servisu i moćnim bekhendu i forhendu osmog nosioca savršeno odgovara travnata podloga i, posle oporavka od operacije ruke, dobio je devet mečeva zaredom na ovoj podlozi, osvojivši pehare u Štutgartu i na Prvenstvu Kraljičinog kluba.

Devetnaestogodišnji Španac Karlos Alkaraz smatra se budućim višestrukim grend slem šampionom i mogao bi da predstavlja ozbiljnu pretnju, dok Poljak Hubert Hurkač, koji je prošle nedelje osvojio titulu u Haleu, želi u najmanju ruku da ponovi prošlogodišnji niz do polufinala.

Norvežanin Kaster Rud treći je nosilac nakon prošlogodišnjeg stizanja do finala Frenč opena, ali je dobio samo dva meča u karijeri na podlozi za koju se jednom našalio da je za igranje golfa, a ne tenisa.

Bojazan da će Vimbldon biti „egzibicioni" turnir pokazala se neosnovanom

Na odluku Vimbldona da ove godine zabrani učešće ruskim i beloruskim teniserima, ATP i VTA reagovali su ukidanjem bodovanja igrača.

Četvorostruka šampionka Naomi Osaka izjavila je da bi zbog toga grend slem na travnatoj podlozi mogao da deluje kao „egzibicioni" događaj.

Dvadesetčetvorogodišnja japanska zvezda ne igra nakon što je odustala zbog povrede ahilove tetive.

Ali bojazan da će se mnoge vodeće svetske zvezde povući kao posledica ove odluke pokazala se neosnovanom.

Nastupiće devedeset jedan od prvih 100 tenisera sveta i 83 od prvih 100 teniserki sveta.

Zabrana ruskim i beloruskim igračima najviše se odrazila na raspored nosilaca turnira.

Uz šampiona US opena Medvedeva, ruski kolega Andrej Rubljev još je jedan igrač iz prvih deset koji neće igrati u muškoj konkurenciji.

Svetski broj dva Aleksandar Zverev onesposobljen je zbog povrede zgloba koju je zadobio u polufinalu Frenč opena.

Sa ženske strane, najviše se oseća izostanak beloruske šeste igračice sveta Arine Sabalenke.

Lista nosilaca Vimbldona sada direktno prati svetsku rang listu, za razliku od ranijih godina kada su u obzir uzimani pređašnji učinci na travnatoj podlozi.


Možda će vas zanimati i ovaj video o Vimbldonu


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.