Tenis i Vimbldon 2022: Serena Vilijams igra, ali Federer izostaje dok se privodi kraju trka za Najboljeg svih vremena

Mnogim velikim teniskim imenima ovo je možda poslednji Vimbldon, da li su mladi igrači spremni da naprave veliki iskorak?
Split image of Serena Williams, Roger Federer and Rafael Nadal
Getty Images
Serena Vilijams, Rodžer Federer i Rafael Nadal osvojili su 65 grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji

Možda ove godine neće biti sasvim kraj jedne ere, ali se on svakako približava, sa Serenom Vilijams koja je prošle nedelje potvrdila da će igrati posle 12 meseci pauze, dok je Rodžer Federer odsutan iz glavne konkurencije prvi put od 1998. godine.

Učešće Rafaela Nadala bilo je pod velikim znakom pitanja zbog hronične povrede stopala koja bi mogla da mu okonča karijeru, dok je pripreme Endija Marija otežalo istezanje abdominalnih mišića zbog kog je morao da propusti Prvenstvo Kraljičinog kluba.

Novak Đoković počeo je odbranu vimbldonskog trofeja u ponedeljak na Centralnom terenu pobedom nad Korejcem Sonvoom Kvononom 3:1 u setovima.

Budući da se šampionka iz 2021. godine Ešli Barti povukla u martu, mnoge od višestrukih osvajačica grend slema sa nervozom iščekuju početak SV19.

Procenjujemo da li bi ovo mogao da bude kraj za makar neke od igrača koji su dominirali ovim sportom trudeći se da budu krunisani titulom GOAT (Greatest of All Time - Najbolji svih vremena) u tenisu.

A pozabavićemo se i mladima koji se nadaju da će zauzeti njihovo mesto.

Kraj jedne ere?

Serena Williams hits a forehand during Wimbledon 1998
Getty Images
Serena Vilijams, tada sa 16 godina, stigla je do trećeg kruga u prvom pojavljivanju na Vimbldonu 1998. godine

Poslednji put kad je Vimbldon održan bez neke sestre Vilijams bilo je 1996. godine, kad je Štefi Graf osvojila sedmu i poslednju titulu, dvadesetjednogodišnji Tim Henman je prvi put ušao u drugu nedelju takmičenja, a stari Teren broj jedan još uvek je bio u upotrebi.

Amerikanka Venus Vilijams - i sama sedmorostruka grend slem šampionka u singlu - debitovala je u singlu na Vimbldonu 1997. godine, dok joj se Serena pridružila naredne godine.

Venus, koja je 17. juna napunila 42 godine, propustila je samo jedan Vimbldon od 1997. godine, ali ne igra od prošlog leta i neće biti u Londonu ove godine.

Serena (40) je bila odsutna još od prošlogodišnjeg turnira, kad se u suzama povukla iz meča u prvom kolu nakon što se povredila okliznuvši se na Centralnom terenu.

Vratila se igri tek ove nedelje, uzevši vajld kard za dubl na Istbornu kao pripremu za učešće u singlu na Vimbldonu, za koji joj je takođe bio potreban vajld kard.

Imajući u vidu njene godine, probleme sa povredama i dugo odsustvovanje iz igre, da li bi ovo mogao da bude njen oproštajni Vimbldon?

Gledaoci na Centralnom terenu svakako će pomno pratiti njen govor tela kad poslednji put bude odlazila sa ovogodišnjeg turnira.

Ukoliko ne bude ostvarila neverovatan povratak, vrlo je verovatno da će zbir njenih grend slemova u singlu zauvek ostati na 23, jedan manje od najvećeg rekorda svih vremena Margaret Kort.

Vilijams je 2018. godine stigla do četiri grend slem finala posle porodiljskog odsustva, ali do sada nije uspela da obezbedi željenu 24. titulu.

Odsutan sa spiska učesnika ovogodišnjeg Vimbldona je njen vršnjak četrdesetogodišnji Federer.

Na sličan način ni on nije izašao na teniski teren od turnira iz 2021. godine, kad je i sam pretrpeo bolni odlazak, izgubivši bez dobijenog seta od Huberta Hurkača u četvrtfinalu.

Masa na Centralnom terenu gledala je sa nelagodom dok je treći set izgubio 6-0 i u roku od tri nedelje on je bio podvrgnut trećoj operaciji kolena, za koju je rekao da mu pruža „tračak nade" da će se vratiti u igru.

Švajcarac Federer, osvajač osam Vimbldona i ukupno 20 grend slem titula, bio je veoma pažljiv u rehabilitaciji.

Najavljeno je da će igrati na Lejver kupu u Londonu u septembru, pre nego što se vrati na ATP turnire u njegovom rodnom Bazelu u oktobru.

Ranije ovog meseca izjavio je da „definitivno" želi da nastavi da igra 2023. godine.

Međutim, budući da je odigrao svega 19 takmičarskih mečeva od početka 2020. godine, postoji ozbiljna sumnja u to da će njegovo telo dopustiti bilo kakav značajan povratak.

Njegov večiti rival Nadal (36) poslednjih godina je morao i sam da se bori sa povredama, najizraženije sa problemom sa stopalom, ali on je nekako uspeo da osvoji Australijan opet i Rolan Garos 2022. godine, prestigavši i Federera i Đokovića sa 22 grend slemova, što je rekord u muškoj konkurenciji.

Neposredno posle njegove rekordne 15. titule na Rolan Garosu, Španac je izjavio da „ne želi da nastavi da igra" ako bude morao da uzima anestetske injekcije koje mu ublažavaju hronični bol, izazvan Miler-Vajsovim sindromom - retkom degenerativnom bolesti kostiju stopala.

Nadal je bio podvrgnut tretmanu radiofrekventne ablacije - proceduri koja koristi zagrevanje nerva da bi ublažila dugoročni bol - nakon što se vratio iz Pariza.

U međuvremenu je saopštio da „planira" da igra na Vimbldonu, nakon što je bol „uminuo".

Britanac Endi Mari (35) bio je još više ometen povredama, prinuđen da se podvrgne operaciji kuka u januaru 2019. godine.

Andy Murray
Getty Images
Sjajno je vratiti se - Endi Mari proslavlja pobedu na Vimbldonu 2022.

Šampion Vimbldona iz 2013. i 2016. godine morao je da izlazi na kraj sa nizom stalnih problema od tada, od kojih je najskoriji abdominalni koji se javio u finalu Štutgart opena, a koji je izgubio od Matea Beretinija.

Mari je prošao u drugo kolo u ponedeljak pobedivši u četiri seta Džejmsa Dakvorta. Britanac je tako nastavio lični skor da nikad ne gubi u prvom kolu.

Pogledajte kako je servirao u jednom gemu:

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC