Izrael i Palestina: Visoki vojni zapovednik Palestine ubijen u Gazi

Ovaj napad, u kome je poginulo najmanje osmoro, predstavlja jedan od najžešćih sukoba Izraela i Palestine u pojasu Gaze tokom prethodnih godinu dana.
Reakcija Palestinaca na napad u Gazi
Reuters
Civili i vojnici su među osmoro poginulih u Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je napala pojas Gaze, čime je, kako je navela, odgovorila na pretnje palestinskih ekstremističkih grupa u ovom regionu.

Najmanje osmoro Palestinaca, među kojima je dete i zapovednik vojne organizacije Palestinski islamski džihad (PIJ), ubijeno je tokom napada, kažu iz Ministarstva zdravlja Gaze.

Do toga je došlo posle nekoliko dana napetosti pošto je Izrael uhapsio visokog člana te organizacije u opkoljenom regionu Zapadna obala.

Iz PIJ-a su zapretili da će odgovoriti bombardovanjem centralnih delova Izraela.

Izrael neće dozvoliti „teroristčkim organizacijama da ispune njihov plan", rekao je premijer te zemlje Jair Lapid.

„Neka zna svako ko želi da naudi Izraelu da ćemo ga naći. Naše bezbednosne snage će delovati protiv islamističkih džihadističkih terorista kako bi uklonile pretnju po građane Izraela", dodao je.

Iz Odbrambenih snaga Izraela (IDF) poručili su da su napali mete koje su povezane sa PIJ.

Među njima je Palestinska kuča u gradu Gaza, koja je pogođena i došlo je do zvučne eksplozije posle koje je dim kuljao iz zgrade.

Četiri pripadnika organizacije PIJ, među kojima je bio i komandant Tajsir Džabari, su među preminulima, a ubijena je i petogodišnja devojčica, rekli su lokalni zdravstveni zvaničnici.

U IDF „procenjuju da je 15" palestinskih vojnika ubijeno, kaže portparol izraelske vojske.

„Ne znamo kako će se ovo odvijati, ali moglo bi da potraje. Mogla bi da bude duga i teška serija (sukoba)", rekao je Ajelet Šaked, izraleski ministar unutrašnjih poslova, za vesti Kanala 12, o čemu je izvestio list Izraelski tajms.

Palestinci će „snažno odgovoriti na ovu agresiju i u toj borbi će pobediti naš narod", rekao je generalni sekretar organizacije PIJ, Zijad al Nakala, tokom posete iranskoj prestonici Teheranu.

„Nema granica za ovu borbu i Tel Aviv će se naći pod udarom raketa otpora", tvrdi on.

Izraelci su u ponedeljak uveče uhapsili Basema Sadija, koji je navodno bio šef PIJ-a u Zapadnoj obali.

Bio je zatočen u oblasti Dženin, a njegovo zarobljavanje bilo je deo serije operacija hapšenja posle serije napada Palestinaca i izrealskih Arapa u kojima je stradalo 17 Izraelaca i dvoje Ukrajinaca.

Dvojica napadača potiču iz distrikta Dženin.

Palestinski islamski džihad (PIJ) jedna je od glavnih vojnih formacija u Gazi
EPA
Palestinski islamski džihad (PIJ) jedna je od glavnih vojnih formacija u Gazi

Posle hapšenja Sadija, Izrael je povećao nivo bezbednosti u zajednicama uz granicu sa Gazom uz upozorenje da PIJ planira napad na civile i vojnike.

Zbog zatvaranja puteva gradovi i sela u južnom Izraelu našli su se u blokadi.

PIJ, organizacija koju podržava Iran, ima sedište u sirijskom Damasku i jedna je od najjačih vojnih grupa u Gazi.

Njeni članovi odgovorni su za mnoge napade, poput ispaljivanja raketa i pucnje upućene ka Izraelu.

Između te organizacije i Izraela odigrao se petodnevni sukob u novembru 2019. pošto su borbe postale žešće zbog toga što su Izrealci ubili zapovednika PIJ-a, koji je, prema njihovim tvrdnjama, spremao hitni napad.

Tada je 34 Palestinaca ubijeno i još 111 je ranjeno, dok je 63 Izraelaca zatražilo lečenje posle napada.

Prema tvrdnjama izraelske strane, 25 ubijenih Palestinaca su bili vojnici, među kojima je bilo onih koji su spremali raketni napad.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC