Holadija, hrana i klimatske promene: Grad Harlem zabranjuje reklamiranje mesa

Harlem će na javnim mestima zabraniti većinu reklama u kojima je prikazano meso zbog uticaja koji hrana ima na klimu.
Burger stock pic
Getty Images

U holandskom gradu Harlemu biće zabranjeno reklamiranje mesa na javnim mestima zbog uticaja koji hrana ima na klimu.

Smatra se da je Harlem prvi grad na svetu koji je napravio ovakav potez, a zabrana će početi da se primenjuje od 2024.

Predlog, koji je sastavila partija Zelena levica, naišao je na protivljenje mesne industrije, a neki kažu da guši slobodu govora.

Iz Ujedinjenih nacija navode da stoka proizvodi više od 14 odsto ukupne količine gasova sa efektom staklene bašte koji su izazvani ljudskom rukom, među kojima i metan.

„Meso je veoma štetno po životnu sredinu.

„Ne možemo reći ljudima da je u toku klimatska kriza i ohrabriti ih da kupuju proizvode koji su deo nje", rekao je Zigi Klazes, odbornik Zelene levice koji je sastavio predlog, za list Trouv.

Lokalne vlasti grada od 160.000 stanovnika saopštile su da još nije odlučeno da li će meso proizvedeno na održiv način biti obuhvaćeno zabranom oglašavanja.

Predlog su podržali i poslanici Hrišćanskih demokrata.

Odgovor industrije mesa je bio brz.

„Vlast ide predaleko govoreći ljudima šta je najbolje za njih", rekao je portparol Centralne organizacije za sektor mesa.

Iz desničarske partije BVNL su to nazvali „neprihvatljivim kršenjem preduzetničke slobode" i rekli da bi to „bilo kobno za uzgajivače svinja".

„Zabrana reklama zbog politički podstaknutih motiva je skoro diktatorska", rekao je Džoi Rademejker, odbornik partije BNVL u Harlemu.

Herman Broring, profesor prava sa Univerziteta u Groningenu, kaže da bi zabrana mogla narušiti slobodu izražavanja i dovesti do tužbi trgovaca na veliko.

Oko 95 odsto ljudi u Holandiji jede meso, ali više od polovine ga ne konzumira svakodnevno, prema zvaničnim statističkim podacima Holandije.

Amsterdam i Hag su već zabranili reklame za avio-industriju i industriju fosilnih goriva.

Proizvodnja govedine dovodi do najviše emisija gasova sa efektom staklene bašte, među kojima i metan.

Jagnjetina je druga po uticaju na životnu sredinu, ali su emisije gasova za 50 odsto manje u odnosu na one koji se ispuštaju prilikom proizvodnje govedine.


Može li meso iz laboratorije da ublaži klimatske promene:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Dejan

    09.09.2022 07:59
    Samo salata
    A kada vidim soju, ja puknem od besa, jer hocu da jedem salatu od mesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC