Kraljica Elizabeta Druga: Bivši britanski premijeri o prihvatanju kraljičinih saveta i kraljevom „dugom šegrtovanju”

Gordon Braun, Dejvid Kameron i Tereza Mej podelili su uspomene na kraljicu sa Lorom Kunsberg.
Gordon Braun, Dejvid Kameron i Tereza Mej
PA Media/Getty Images

Postoji mali poseban klub, moćna grupa koja je poznavala kraljicu Elizabetu Drugu na temeljan i privatan način - njeni premijeri.

Svi su lično razgovarali sa njom oko sat vremena svake nedelje.

Kraljica je bila njihova svojevrsna poverenica, savetnica koja je imala oštroumno uho.

Za ovonedeljni program, razgovarala sam sa Gordonom Braunom, Dejvidom Kameronom i Terezom Mej, kraljičinim 11, 12. i 13. premijerom, o njihovim sećanjima na jednog monarha i njihovim nadama za sledećeg vladara.

Kraljica bi uvek „prošla kroz crvene kutije, pročitala vladine papire" i bila bi dobro upućena u dileme vladinih odluka, rekla je Mej.

Njen prethodnik, gospodin Braun, našalio se da je ponekad bio „osramoćen" zbog obima njenog znanja, podsećajući da je jednom prilikom ona imala više ažuriranih informacija o određenoj zemlji Komonvelta od njega.

Kameron je kraljicu opisao kao „najvećeg javnog službenika na svetu" sa dubokim razumevanjem za sve što se dešava u svakom trenutku.

Sva tri bivša premijera su mi rekla da su imali ogromnu korist od njenog dugogodišnjeg iskustva koje je podelila sa njima nasamo - osećaj da bez obzira na problem dana, ona može da pruži savet i osećaj mere.

Svi su naglašavali duge godine pripreme novog kralja i poznavanje uloge koju sada obavlja, pri čemu mi je Kameron rekao da je tadašnji princ Čarls, tokom, kako je rekao, „najdužeg šegrtovanja u istoriji", vežbao da drži audijenciju sa njim dok je majka bila na prestolu.

Gledajući u budućnost, Braun je rekao da oseća da je kralj Čarls - u televizijskom obraćanju naciji u petak - pažljivo poslao poruku zemlji da će se njegovi prioriteti promeniti, ostavljajući svoje dobrotvorne organizacije i ciljeve drugima.

Ipak, ono što se isticalo u našim razgovorima bili su njihovi lični susreti sa kraljicom.

Za Brauna to je bio trenutak kada je kraljica rekla psu korgiju da „ućuti" pred njegovim malim sinovima.

Mesecima nakon toga, oni bi se branili kada bi im se zameralo što koriste tu frazu govoreći: „Ako to kaže kraljica, zašto ne možemo i mi?".

Korgi
BBC
Braun se seća da je kraljica rekla svom korgiju da „ućuti" pred njegovim malim sinovima

Kameron se prisetio vremena kada se izgubio na imanju Balmoral, ali ga je pronašao vojvoda od Edinburga - vozeći brzo lend rover preko bara - i kako je u državnim prilikama njegova supruga Samanta uvek želela da sedi pored tadašnjeg princa Čarlsa jer je bio najzabavnije društvo za dugo, formalno veče.

Mej se sa smehom prisećala vremena kada je ispustila sir na pikniku u Balmoralu, a zatim ga vratila na sto iako je kraljica posmatrala svaki njen pokret, i kako bi tih vikenda u Hajlendu kraljica sedela i zadovoljno igrala igru strpljenja dok su se njeni gosti vrzmali oko nje.

Ovi političari su dobro poznavali kraljicu, ali naši razgovori možda odražavaju i to kako su se mnogi osećali - formalno, ali ipak prijatno.

Kraljica u zlatnim haljinama i krunom prepunom dragulja - ali prijateljsko lice u teškim trenucima.

Najiskusnija i najobrazovanija diplomatkinja koju je zemlja ikada videla, i domaćica zabave koja raščišćava roštilj.

Šefica države šeste po veličini ekonomije na svetu, ali i prabaka koja je opuštena sa Medom Pedingtonom.

U našoj emisiji prošle nedelje intervjuisali smo ženu koja je bila poslednja političarka koja je imala tradicionalnu audijenciju kod kraljice. Možda je prikladno što je njena poslednja formalna fotografija sa tog značajnog susreta sa novom premijerkom Liz Tras.

Nova premijerka i novi kralj su sada sledeći koji će ispuniti ovu tradiciju. Teško je zamisliti koliko se toga promenilo za samo sedam dana.

Ali veza, važnost razgovora između stanara Palate i premijera se nastavlja.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC