Silvio Berluskoni: Bivši premijer Italije stao u odbranu rata u Ukrajini uoči izbora

Bivši italijanski premijer je rekao da je Vladimir Putin želeo da zameni vladu u Kijevu „pristojnim ljudima".
Silvio Berluskoni Vladimir Putin
Getty Images
Berluskoni i Putin tokom kontroverzne posete anektiranom Krimu 2015. godine

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni stao je u odbranu Putinove invazije na Ukrajinu, rekavši da su ruskog lidera „gurnuli" u rat.

Osamdesetpetogodišnji italijanski političar je rekao da je trebalo da ruska vojska zameni vlast u Kijevu „pristojnim ljudima" i da se zatim povuče.

Bivši predsednik italijanske vlade, koji je bio premijer u tri mandata, dugogodišnji je saveznik prvog čoveka Rusije.

Očekuje se da će njegova Berluskonijeva stranka doći na vlast kao članica desničarske koalicije posle parlamentarnih izbora u Italiji ovog vikenda.

Netačne teorije da ukrajinska vlada ubija ljude koji govore ruski na istoku zemlje kreirali su mediji u Moskvi, rekao je Berluskoni za italijansku TV stanicu.

Ovakvo medijsko izveštavanje, koje su gurale separatističke snage i političari nacionalisti u vladi Rusije, nisu ostavili Putinu drugo rešenje nego da pokrene ograničenu invaziju, rekao je on.

„Ruski narod, njegova stranka i ministri gurnuli su Putina da osmisli ovu specijalnu operaciju", rekao je.

„Trebalo je da vojska uđe, stigne do Kijeva u roku od nedelju dana, zameni vladu Zelenskog pristojnim ljudima i da se sedam dana kasnije vrate nazad", dodao je Berluskoni.

„Umesto toga naišli su na neočekivan otpor, a potom su suparničke snage dobile i razne vrste naoružanja sa Zapada".


Možda će vas zanimati i video o mobilizaciji i dolasku Rusa u Srbiju:


Berluskoni je dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, a 2012. godine, kada je Putin bio premijer, pridružio mu se na skijanju u ruskom gradu Sočiju.

Međutim, Berluskoni u aprilu je osudio invaziju na Ukrajinu i rekao da je „duboko razočaran i tužan" zbog Putinovog ponašanja, dodavši da su „masakri civila u Buči i u drugim mestima stvarni ratni zločini".

Lider partije Forca Italija trenutno je u predizbornoj kampanji u sklopu desničarske koalicije, uoči opštih izbora u nedelju.

Njegova stranka desnog centra je manji partner u koaliciji koju predvode ekstremno desničarska Italijanska braća Đorđe Meloni i populistička partija Matea Salvinija, Liga za Sever.

Ankete predviđaju da će ova koalicija osvojiti većinu.

Uprkos dosadašnjem prijateljstvu Berluskonija i Putina, kao i Salvinijevim kritikama sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, Đorđa Meloni, za koju se očekuje da će predvoditi novu vladu, obećala je da će Italija nastaviti da pruža podršku Ukrajini.

„Rat u Ukrajini je vrh ledenog brega jednog sukoba čiji je cilj promena svetskog poretka", rekla je ona početkom ovog meseca.

„Dakle, moramo da vodimo ovu bitku."


Pogledajte i video o istoriji sukoba između Rusije i Ukrajine


Pratite nas na Fejsbuku,Tviter i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC