Konzervacija i priroda: Zaštita divljih životinja u Evropi pomaže u oporavku mnogih vrsta, otkriva izveštaj

Izveštaj o oporavku vrsta naglašava pozitivan uticaj zaštite.
A male European bison with its herd
Daniel Mirlea / Rewilding Europe
Evropski bizon

Mnoge vrste divljih životinja u Evropi oporavljaju se zahvaljujući zaštiti i ponovnom naseljavanju (reintrodukciji), otkriva novi izveštaj.

Sivi vukovi i foke, evropski bizoni i dabrovi su vrste kod kojih je zabeležen značajan oporavak, uzevši u obzir broj i geografsku rasprostranjenost.

Izveštaj, koji je naručila grupa za očuvanje prirode Rewilding Europe, obuhvatio je 50 evropskih vrsta.

U njegovoj izradi su učestovali Zoološko društvo Londona, krovna organizacija za proučavanje ptica - BirdLife International i Evropski savet za popis ptica.

Izveštaj pod nazivom „Povratak divljih životinja u Evropi" za 2022, temelji se na ranijim istraživanjima sprovedenim 2013.

Uglavnom se odnosi na vrste koje su se oporavile u poslednjih 40 do 50 godina.

„Ovaj novi izveštaj ne samo da rasvetljava koje evropske vrste divljih životinja se uspešno vraćaju, već i zašto", kaže Frans Šepers, izvršni direktor organizacije Rewilding Europe.

„Učenjem iz ovih uspešnih priča možemo maksimizirati povratak divljih životinja svuda.

„Izveštaj takođe pokazuje da moramo naporno da radimo na mnogim frontovima, kako bi se oporavak nastavio i da bismo omogućili da više vrsta ima koristi od ovoga", dodao je.

Pelican flying over water
Sebastian Bugariu/Rewilding Europe
Dalmatinski pelikani su među vrstama ptica koje se uspešno oporavljaju

Jedna od najuspešnijih priča tiče se sivih vukova, navodi se u izveštaju.

Nastanjivali su veći deo Evrope krajem 18. veka, a onda se njihov broj smanjivao kako se ljudska populacija povećavala.

Sivi vukovi sada ponovo naseljavaju mnoge regione u Evropi, gde se broj povećao za skoro 1.800 odsto u periodu između 1965. i 2016, navodi se u izveštaju.

Neke skandinavske zemlje su čak dozvolile odstrel vukova u poljoprivrednim regionima kako bi zaštitile stoku.

Ptice poput belolike guske, beloglavih supova, velike bele čaplje i dalmatinskih pelikana takođe se uspešno oporavljaju.

Zasluge za ova poboljšanja Rewilding Europe pripisuje pravnoj zaštiti ostarenoj kroz direktive Evropske unije o pticama i staništima i promenama u politici i korišćenju zemljišta.

Nisu populacije svih uzorkovanih vrsta u porastu.

Prstenasta foka ima neizvesnu budućnost jer je njeno stanište za razmnožavanje drastično smanjeno zbog opadanja površine ledenog pokrivača, navodi se u izveštaju.

Glavna autorka izveštaja, Sofi Ledžer sa Instituta za zoologiju Zoološkog društva Londona, rekla je da rezultati daju nadu.

„Ovaj izveštaj pruža razlog za optimizam i pokazuje da se divlje životinje mogu oporaviti ako im se pruži šansa", zaključuje ona.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC