Ramzan Kadirov: Čečenski lider obećava da će sinove tinejdžere poslati na front

Ramzan Kadirov tvrdi da su njegovi sinovi, koji imaju 14, 15 i 16 godina, u potpunosti obučeni i da će se ratovati za Rusiju.
Ramzan Kadyrov
Getty Images
Ramzan Kadirov kaže da je vreme da njegovi sinovi iskuse pravi rat

Čečenski lider Ramzan Kadirov kaže da će trojica njegovih sinova, koji imaju 14, 15 i 16 godina, uskoro otići u Ukrajinu na front kako bi se borili uz rusku vojsku.

Kadirov je saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina i nedavno je kritikovao vojno rukovodstvo te zemlje.

Na društvenim mrežama je napisao da očevi treba da nauče sinove kako da štite porodice, narod i otadžbinu.

Rusija je potpisala sporazum Ujedinjenih nacija kojim se sprečava da deca mlađa od 18 godina direktno učestvuju u sukobima.

Međunarodni krivični sud korišćenje dece mlađe od 15 godina u sukobima smatra ratnim zločinom. Rusija ne prepoznaje nadležnost ovog suda.

U dugačkoj objavi na Telegramu, Kadirov je napisao da je vojna obuka njegovih sinova počela odavno i da je sada vreme da oni iskuse pravu borbu.

Obratio se i onima koji su tvrdili da članovi porodice čečenskog lidera ne učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini.

Objavu je pratio i video snimak koji prikazuje njegove sinove kako pucaju iz različitog oružja tokom obuke.

Aktivnosti čečenski snaga u Ukrajini za neke su predmet podsmeha, jer navodno više pažnje posvećuju snimcima koje objavljuju na društvenim mrežama, nego što učestvuju u borbama.

Kadirov vlada južnom ruskom republikom od 2007. godine, kada ga je Putin imenovao za predsednika ovog regiona.

Tada je počeo period relativne stabilnosti u Čečeniji, koja se deceniju neuspešno borila za nezavisost.

Kadirova kritikuju zbog autokratske vladavine koju održava čvrstom rukom, kao i zbog kršenja ljudskih prava.

Čečenski lider oduvek podržava Vladimira Putina, a čečenska vojska prisutna je u Ukrajini od početka rata.

Ipak, posle nedavnih vojnih neuspeha u regionima Harkov i Donjeck, Kadirov je kritikovao vojno rukovodstvo Rusije, nazivajući jednog od komandanata „mediokritetom" i negodovao zbog nedostatka logističke podrške.

Screenshot from video of Kadyrov's sons undergoing training
Kadyrov_95/Telegram
Kadirovu objavu pratio je i snimak njegovih sinova tokom vojne obuke

Pozvao je Rusiju da koristi još drastičnije mere u Ukrajini, poput taktičkog nuklearnog oružja. Iz Kremlja su odgovorili da takve odluke ne donose vođeni emocijama.

Kadirova kritika bila je odgovor na povlačenje ruskih snaga iz ukrajinskog grada Limana u Donjeckoj oblasti - što je veliki strateški neuspeh za Moskvu.

Za ukrajinske snage zauzimanje ovog grada je od velikog značaja, pošto se on može koristiti kao uporište za dalja napredovanja ka teritorijama pod kontrolom Rusije. Ovaj grad je takođe bio logističko čvorište za Ruse.

Poraz u Limanu ima i simboličku težinu - dogodio se dan posle ceremonije povodom aneksije okupiranih ukrajinskih teritorija, među kojima je i Donjeck.

U regionima Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson održani su takozvani referendumi o pripajanju Rusiji, koje Ukrajina i njeni zapadni saveznici ne priznaju.

Nijedna od ovih četiri oblasti nisu u potpunosti pod ruskom kontrolom, što otvara pitanje kako će se aneksija odvijati - posebno kada su u pitanju teritorije koje su sada pod kontrolom Ukrajine.

Iz Kremlja kažu da će se „konsultovati" sa stanovnicima Zaporožja i Hersona oko toga gde bi granica trebalo da bude, što može da znači da će Rusija odlučiti da odustane od pripajanja delova ovih regiona.

U Lugansku i Donjecku situacija je drugačija. Pre početka rata Putin je ove regione prepoznao kao nezavisne republike, koje su sada - iz perspektive Moskve - glasale da se pripoje Rusiji.



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • ...

    03.10.2022 21:30
    Prva (ironicna) misao mi je bila "taj sigurno ima puno dece". Kad ono stvarno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC