Lekovi, zdravlje i Afrika: SZO upozorava na sirupe za kašalj posle smrtnih slučajeva u Gambiji

Sirupi bi „mogli da budu povezani sa akutnim povredama bubrega i smrću 66 dece", navodi se u saopštenju SZO.
Tedros Adhanom Ghebreyesus gives a press conference on December 20, 2021 at the WHO headquarters in Geneva
Getty Images

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je upozorenje za četiri vrste sirupa za kašalj za koje je navela da bi mogli da budu povezani sa smrću 66 dece u Gambiji, u Africi.

Sirupi bi „mogli da budu povezani sa akutnim oštećenjima bubrega i smrću 66 dece", navodi se u saopštenju SZO.

Ove sirupe za kašalj prozvodi indijska farmaceutska kompanija Mejden Farmaseutikals (Maiden Pharmaceuticals), koja nije pružila garancije o bezbednosti proizvoda, dodaje se u saopštenju SZO.

Indijska kompanija se još nije oglasila, a BBC je pokušao da stupi u kontakt sa njenim predstavnicima.

SZO je navela da se radi o oralnim rastvoru Prometazinu, sirupu protiv kašlja za bebe Kofeksmalin, sirup za kašalj za bebe Makofu i sirupu za prehladu Magrip N.

Četiri proizvoda su identifikovana u Gambiji, ali su „možda bila distribuirana, preko neformalnih tržišta, u druge zemlje ili oblasti", dodaje se u upozorenju SZO.

Navodi se i da njihova upotreba može dovesti do ozbiljnih povreda ili smrti, posebno kod dece.

Intervencija SZO usledila je pošto su zdravstvene vlasti u Gambiji - popularnoj turističkoj destinaciji - otkrile porast slučajeva akutnih oštećenja bubrega kod dece mlađe od pet godina krajem jula.

Vlada Gambije je od tada suspendovala upotrebu svih sirupa na bazi paracetamola i pozvala ljude da umesto njih koriste tablete.

SZO je saopštio da je analiza uzoraka sirupa potvrdila „prisustvo neprihvatljivih količina dietilen glikola i etilen glikola kao zagađivača".

Te supstance su otrovne, a ako se koriste mogu da izazovu „bol u predelu abdomena, povraćanje, dijareju, nemogućnost mokrenja, glavobolje, izmenjeno psihičko stanje i oštećenje bubrega koje može da dovede do smrti".

Gambrijski zdravstveni zvaničnici prošlog meseca su saopštili da su preminule desetine dece, ne objavivši tačan broj.

„Gubitak ovih mladih života je više nego tragičan za njihove porodice", rekao je Tedros Gebrejesus, šef SZO novinarima u Ženevi.

SZO je saopštila da je Centralna ogranizacija Indije za kontrolu standarda lekova ukazala da je moguće da je proizvođač štetne sirupe poslao samo u Gambiju.

Međutim, SZO je navela i da je „globalna izloženost" sirupima moguća jer je „proizvođač možda koristio isti kontaminirani materijal u drugim proizvodima i distribuirao ih lokalno ili izvozio", prenosi agencija.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog tema za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • dr

    06.10.2022 18:52
    Afričko stanovništvo je oduvek eksperimentalni poligon za lekove i vakcine. Poslednjih godina i stanovništvo ostatka planete...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC