Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Pristalice i protivnici vlasti u Iranu se sukobili na stadionu u Kataru

Nekim navijačima oduzete su zastave i majice, dok su na druge vikali i maltretirali ih.
Security staff speak with fans holding up a shirt with the name of Mahsa Amini and a flag advocating for women's rights during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between Wales and IR Iran at Ahmad Bin Ali Stadium on November 25, 2022 in Doha, Qatar. People have continued demonstrating in Iran over the death of Mahsa Amini in September.
Getty Images
Obezbeđenje je razgovaralo sa navijačima koji su nosili majice i zastave sa imenom Mahse Amini

Protesti protivnika iranskih vlasti, koji mesecima traju u toj zemlji, prelili su se i na tribine stadiona u Kataru gde se održava Svetsko prvenstvo, a na kojem je reprezentacija Irana jedan od učesnika.

Na tribinama stadiona u Kataru u petak, tokom meča Irana i Velsa, mogli su se da vide sporadnični sukobi protivnika i pristalica iranskih vlasti.

Pojedini antivladini demonstranti, u ovom slučaju navijači, rekli su da su im oduzete zastave, a drugi kažu da su na njih vikali i da su ih maltretirali.

Pripadnici obezbeđenja na stadionu su oduzivali predmete i druge stvari na kojima su bile istaknuta poruke protiv iranskog režima.

Od sredine septembra, u Iranu traju protesti za koje se tvrdi da su najveći oizazov za Islamsku Republiku od 1979. godine.

Protesti su iozbili zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini za koju se tvrdi da je preminula nakon što su je pretukli policajci zato što nije nosila maramu preko glave na propisani način.

Vlasti su porekle optužbe, navodeći da je njena smrt usledila zbog problema sa srcem koje je imala od ranije.

Njena porodica tvrdi, međutim, da je bila potpuno zdrava.

Demonstracije su se proširile širom zemlje, a mnogi traže promene kao što su više sloboda, drugi traže rušenje vlasti.

Iranske vlasti žestoko su odgovorile, a nevladine organizacije tvrde da je do sada poginulo stotine ljudi.


Pogledajte video:


U petak, na utakmici Svetskog prvenstva Iran - Vels nekim demonstrantima su provladini navijači oteli persijske predrevolucionarne zastave na stadionu Ahmad Bin Ali u Kataru.

Navodno su vređane i žene koje su nosile majice sa natpisom "Žena, život, sloboda" - fraza koja je postala poklič među demonstrantima protiv iranskih vlasti.

Jedna iranska navijačica je rekla da joj je katarska policija naredila da sa ruku i grudi spere imena demonstranata koje u navodno ubile iranske bezbednosne snage.

Druga žena je rekla da joj je onemogućeno da na stadionu nosi majicu sa likom Mahse Amini.


Pogledajte video:


Primećeno je i kako najmanje jedna grupa muškaraca maltretira žene koje su davale intervjue stranim novinarima o protestima u Iranu.

Neki su mobilnim telefonima snimali žene koje su bile izložene verbalnim napadima i muškarce kako glasno skandiraju: "Islamska Republika Iran".

Iranski fudbaleri nisu pevali himnu uoči prve utakmice na Mundijalu protiv Engleske, čime su izrazili podršku antivladinim protestima.

Ali danas, pred početak utakmice sa Velsom, jesu pevali himnu.

Neki su im sa tribina zviždali, drugi su zajedno sa njima pevali. Neki su plakali.

Pojedini navijači na stadionu nosili su šešire sa ispisanim imenom bivšeg iranskog fudbalera Vorije Gafurija.

Kritičar iranske vlade je uhapšen u Iranu u četvrtak nakon što je optužen za širenje propagande.

Gafuri je 28 puta igrao za iransku reprezentaciju, bio je deo iranskog tima za Svetsko prvenstvo 2018. i njegovo odsustvo iz tima 2022. iznenadilo je mnoge.

Iransko-kurdski igrač je bio vrlo glasan u odbraniu prava Kurda u Iranu.

Ranije ove nedelje, Savet UN za ljudska prava odobrio je uspostavljanje misije koja će istražiti gušenje antivladinih protesta u Iranu.

UN su saopštile da je Iran u krizi i da je više od 300 ljudi ubijeno, a 14.000 uhapšeno u proteklih devet nedelja.

Iran je to odbacio kao arogantan politički trik.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC