Svetsko prvenstvo i fudbal: Tri udarca u okvir gola za tri pogotka i prvu pobedu Gane na Mundijalu

Golovima dvojice Mohameda - Salisua i Kudusa Gana je slavila protiv Južne Koreje 3:2.
Slavlje Gane - Mohamed Kudus
Reuters

Kiša golova zapljusnula je terene Svetskog prvenstva u Kataru, a već na prve dve utakmice drugog kola grupa G i H, čije se reprezentacije ukrštaju posle grupne faze, postignuto je 11 golova.

Reprezentacija Gane je posle spektakularne utakmice u drugom kolu grupe H pobedila Južnu Koreju sa 3:2 i tako ih gotovo ostavili bez šanse za četvrtfinale.

Iako je azijska reprezentacija imala inicijativu kako na početku prvog, tako i u prvim minutima drugog poluvremena, Crnim zvezdama - kako glasi nadimak reprezentacije Gane, bila su potrebna tri šuta u okvir gola, za isto toliko pogodaka i izuzetno važna tri boda.

I druga afrička reprezentacija - Kamerun, danas je postigla tri gola za remi sa Srbijom.

Golovima dvojice Mohameda do pobede Gane uz festivalsku atmosferu

Prava festivalska atmosfera dočekala je igrače Gane i Južne Koreje na njihovom susretu u ključnom danu za grupu H.

Reprezentacija Koreje je kidisala na gol protivnika na samom startu utakmice, pa je tako u 17 minutu imala već sedam kornera.

Međutim, sredinom prvog poluvremena usledio je hladan tuš azijsku reprezentaciju kada su Crne zvezde povele pogotkom Mohameda Salisua posle domišljatog centaršuta Džordana Ajua.

Gol je proveravan VAR sistemom i potom priznat.

Manje od deset minuta je bilo potrebno Džordanu Aju da uđe u istoriju kao prvi igrač koji je upisao dve asistencije za Ganu na svetskim prvenstvima ovoga puta uposlivši drugog Mohameda - Kudusa.

Početak drugog poluvremena je ponovo pripao igračima Južne Koreje, ali se pritisak ovog puta i isplatilo u 58, pa i 60. minutu.

Gju Sung Čo je za samo 168 sekundi poravnao rezultat i tako vlastitu ekipu vratio u igru.

Ipak, dvedesetogodišnji Mohamed Kudus, centarfor Ajaksa, ubrzo je postigao njegov drugi pogodak i tako ponovo doveo Ganu u vođstvo od 3:2.

Petorica igrača sa imenima Kim u odbrani, među njima i golman, bili su nemoćni.

Usledila je opsada gola Gane koji je branio Ati-Zigi, ali se rezultat do kraja nije menja.

Trener Južne Koreje, koja je 2002. kao domaćin Svetskog prvenstva sa Japanom bila četvrta, bivši portugalski reprezentativac Paulo Bento dobio je crveni karton posle sudijskog zvužduka.

Bila je ovo prva pobeda Gane na Svetskim prvenstvima posle 12 godina i izbacivanja Amerike u četvrtfinalu Mundijala u Južnoj Africi.

Tada su Crne zvezde predvođene trenerom Milovanom Rajevcem zabeležile najveći uspeh - peto mesto na turniru.


Click here to see the BBC interactive

Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.