Srbija i politika: Gde su i šta rade ministri iz prethodne vlade koji su ostali bez fotelja

Trinaest nekadašnjih ministara ostalo je bez funkcije pre više od mesec dana, a neki su već pronašli nova radna mesta.
Beograd, 6. oktobar 2022.
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Aleksandar Vulin: od policijske uniforme do šinjela tajne službe

Broj nezaposlenih nekadašnjih ministara u Vladi Srbije polako se smanjuje.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin postavljen je na čelo Bezbednosno-informativne agencije (BIA), čime je praktično menjao mesta sa Bratislavom Gašićem.

Bivša ministarka privrede Anđelka Atanasković vratila se na čelo Prve petoletke iz Trstenika, preduzeća vojne industrije, na mesto sa kog je i došla u vladu Ane Brnabić.

Ostali nekadašnji funkcioneri, sa kojima je BBC na srpskom stupio u kontakt, uglavnom i dalje prave planove za budućnost.

Skupština Srbije izabrala je pre više od mesec dana novu Vladu Srbije koju će predvoditi premijerka Ana Brnabić.

Iako je to jedan od najvećih kabineta koji je Srbija imala - sa 29 članova - u njemu nije bilo mesta za čak trinaest ministara.

BBC na srpskom proverio je šta su budući planovi ministara koji su 26. oktobra ostali bez fotelja.

Aleksandar Vulin: Bezbednosno-informativna agencija

Posle tri ministarska mandata u različitim resorima, Aleksandar Vulin ostao je bez mesta u Vladi Srbije, ali ne i bez posla.

Na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) postavljen je odlukom vlade početkom decembra, iako se o takvom postavljenju spekulisalo još prilikom izbora vlade.

„Moj izbor za direktora Bezbednosno-informativne agencije je dokaz da Aleksandar Vučić ne popušta pod pritiscima i da stranci u ovoj zemlji ne odlučuju", saopštio je Vulin preko sajta sopstvene stranke Pokreta socijalista.

U saopštenju je takođe naveo da je to njegova poslednja javna izjava koju je „morao" da kaže „zbog predsednika Vučića i zbog Srbije".

Na čelo srpske tajne službe dolazi jedan od osnivača i portparol JUL-a, stranke Jugoslovenske levice koju je devedesetih predvodila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića.

Stranačka karijera Aleksandra Vulina obeležena je osnivanjem i napuštanjem stranaka: osnovao je pa napustio JUL; osnovao je Partiju demokratske levice, uveo je u članstvo Socijalističke partije Srbije (SPS), a potom napustio.

Konačno, 2008. godine osnovao je Pokret socijalista, na čijem je čelu i danas, u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića.

Od dolaska na vlast SNS-a 2012. godine, Vulin je bio najpre na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a potom i ministar rada, odbrane i unutrašnjih poslova.

Na čelo BIA došao je umesto Bratislava Gašića, funkcionera SNS, kome je prepustio mesto ministra policije.

Beograd, 1. decembar 2022.
FoNet
Vlada Srbije

Anđelka Atanasković: Prva petoletka

Posle dve godine na mestu ministarke privrede, Anđelka Atanasković vratila se u kompaniju u kojoj je provela čitav dotadašnji radni vek.

Magazin Nova ekonomija piše da se Atanasković vraća u Prvu petoletku, preduzeće namenske industrije iz Trstenika.

U toj kompaniji, ona se zaposlila odmah posle diplomiranja na Mašinskom fakultetu, a od 2014. godine je obavljala funkciju generalne direktorke.

Na tu poziciju, vraća se i posle dve godine privremenog odsustva.

Anđelka Atanasković ima i političku biografiju: najpre je bila članica Srpske radikalne stranke, a potom SNS-a.

U lokalnom parlamentu u Trsteniku, bila je odbornica obe partije.

Od stranačkog rada na terenu do postprazničnih planova

Po saznanju da je ostala bez ministarskog angažmana, Zorana Mihajlović održala je konferenciju za medije na kojoj se oprostila od funkcije ministarke energetike, ali nije detaljnije govorila o budućim planovima.

„Moje radno mesto je na fakultetu, gde sam i dalje, uveliko planiram novi semestar koji počinje u februaru iduće godine.

„Ja sam deset godina bila aktivna 24 sata dnevno i sada je došlo vreme da se posvetim sebi, a decembar je odličan za to - pišem naučne radove, spremam se za narednu godinu i planiram mnogo toga", kaže ona za BBC na srpskom.

Na ličnom Instagram profilu, nedavno je okačila fotografiju sa modne revije u Palati Srbija, uz komentar da je revija „osvežila trenutak u kome živi".

Marija Obradović, bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave, predala je funkciju Aleksandru Martinoviću, stranačkom kolegi iz SNS-a.

Budući angažman traži upravo u stranci koja je i dovela u prethodni kabinet.

„Sa nekoliko kolega, pripremam se za stranačke aktivnosti i na tome radim sa predsednikom Vučićem, baš kako je najavljeno na Glavnom odboru SNS-a.

„Tako se pripremamo za nove izbore koji nam slede, pre svega za one lokalne na proleće 2024. jer je rad na terenu suština stranačkog rada", kaže ona za BBC na srpskom.

Gordana Čomić bila je iznenađenje u sastavu prethodnog kabineta Ane Brnabić.

Mesto na čelu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prepustila je Tomislavu Žigmanovu, predstavniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i mesec dana kasnije razmatra dalje planove,

„Ono što radite ne zavisi od toga gde ste, nego ko ste i u šta verujete.

„Kad prođe praznično vreme, praviću nove planove", kaže Čomić za BBC na srpskom.

Čomić u Skupštini
DS
Pre nego što je postala ministarka, Gordana Čomić bila je dugogodišnja poslanica u Skupštini Srbije

Novinar Ratko Dmitrović u vladu je na mesto ministra za brigu o porodici i demografiji došao kao član stranke koja više ne postoji.

Sa Aleksandrom Šapićem, uveo je Srpski patriotski savez (SPAS) u Skupštinu Srbije 2020. godine, pa je godinu dana kasnije čitavu stranku učlanio u SNS.

Ministarsko mesto predao je Dariji Kisić Tepavčević, pa se posvetio rešavanju sopstvenih zdravstvenih problema.

„Deplasirano je govoriti o daljem angažmanu, poslovnom ili bilo kom drugom, kada je zdravstveni oporavak posle dve operacije na prvom mestu", navodi Dmitrović za BBC na srpskom.

Jadranka Joksimović ostala je bez mesta ministarke za evropske integracije, a mediji su pisali da nije želela da prihvati rad u drugim ministarstvima.

Ona se javila na poziv BBC na srpskom, ali nije želela da govori o budućem angažmanu.

Jadranka Joksimović
Getty Images
Jadranka Joksimović

O budućem angažmanu nekadašnjeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića u Fudbalskom savezu Srbije (FSS) u javnosti se nagađalo uoči nedavnih izbora rukovodstva ove organizacije.

Nedimović se pominjao kao kandidat za potpredsednika FSS u timu Nenada Bjekovića, ali je posle neuspešnih izbora postao neformalni kandidat za prvog čoveka organizacije.

Nekadašnju ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanu Matićmediji su videli na čelu Fonda za razvoj Srbije, mada se na sajtu te institucije njeno ime i dalje navodi među članovima Upravnog odbora te institucije.

Visoki funkcioneri SNS-a Nebojša Stefanović, o čijem izlasku iz vlade se najviše govorilo, nije odgovorio na pozive novinara BBC-ja da govori o nastavku karijere.

U javnosti se spekulisalo da bi Stefanović mogao da bude izabran za direktora javnog preduzeća Putevi Srbije, ali takva odluka nije doneta.

O budućem angažmanu nekadašnjeg ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, ministra bez portfelja Nenada Popovića ili ministra zdravlja Zlatibora Lončara nije bilo reči.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • B

    02.12.2022 15:34
    B
    Trose nase pare i jos bolja uhljebljenja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC