Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: „I da smo prošli grupu, ništa ne bismo uradili" - Piksi posle Katara

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković po povratku u Beograd izjavio da neće dozvoliti da mu se bilo ko meša u posao i dodao da jeste napravljen veliki uspeh plasmanom na Mundijal.
Srbija, Švajcarska, Stojković, Piksi
Reuters/CARL RECINE

„Nisam neko ko leti po ulici i šeta sa cvećem po Beogradu kada se ređaju uspesi, a tako ni sada, neću da se krijem ni bežim od odgovornosti, niti imam čega se stidim", rekao je Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije po povratku sa Svetskog prvenstva u Kataru.

Dan posle povratka sa Mundijala na kojem Srbija ponovo nije prošla grupu, kao i pre četiri godine u Rusiji, Stojković je rekao da jeste napravljen rezultatski neuspeh, ali i da nikome neće dozvoliti da ponižava i nipodaštava sve ono što je nacionalni tim uradio u proteklih 20 meseci.

„U ovom rezultatskom neuspehu neće biti neko ko će se sesti na avion i otići negde i poslati saopštenje, pošto vidim da je u našem fudbalu to moderno", rekao je Stojković u prostoriji u Kući fudbala u Staroj Pazovi, nadomak Beograda, načičkanoj novinarima i snimateljima.

Priznao je i da reprezentacija, i da je prošla grupu, ne bi ništa više uspela da uradi jer nije bila na potrebnom fizičkom nivou za ovaj nivo takmičenja kakvo je Svetsko prvenstvo.

„Ali da su svi bili zdravi, slika bi bila drugačija, uveravam vas", naglasio je.

Prema onome što je rekao, Stojković ostaje selektor i poručuje: „Već u martu (nastavak takmičenja u Ligi nacija) ćemo se vratiti na pobednički kolosek, biće Srbija opet moćna i posle 24 godine bićemo na Evropskom prvenstvu".

Šta je bio problem za Srbiju na Mundijalu?

Kada je okupio igrače, Stojkovićevo lice se smrklo.

Zdravstveno stanje najvažnijih karika tima, kako je rekao, bilo je takvo da je bilo nerealno očekivati da igraju, ali i da bi, dodao je, „bilo nenormalno da ne idu u Katar".

„Da, tačno je, nisam bio isti onaj koga ste viđali tokom kvalifikacija i tokom učešća u Ligi nacija.

„Pred odlazak za Katar, imali smo trening, ali sedam-osam igrača je bilo van stroja.

„To je bio šok za mene da praktično ne možete da odradite trening koji ste zamislili", rekao je Stojković.

Dodao je da je znao da stanje nije dobro niti da će biti dobro na Mundijalu, ali i da nije mogao to javno da govori.

Želeo je da sačuva pozitivnu energiju i nadali se se da će fizičko stanje biti prevaziđeno i da će do početka šampionata stvari doći na svoje.

„Ali to je bilo nemoguće", rekao je Stojković.

Kaže da Srbija jeste napravila veliki uspeh plasmanom na Mundijal, i u Ligi nacija i poručio da „nikad neće dozvoliti na neko to pljuje i ponižava".

„Za ovih 20 meseci smo uradili fenomenalne stvari za reprezentativni fudbal u Srbiji i zato ne dam da neko predstavi da je sve crno i ne bih sedeo ispred vas da se osećam osramoćeno ili bezvredno ili poraženo.

„Jesmo izgubili u rezultatskom smislu, ali nismo poraženi, koračamo uzdignute glave, nemamo čega da se stidimo".

Stojković
Reuters/Carl Recine

„Na sastav igrača niko nije imao primedbu i to je retkost u srpskom fudbalu"

Stojković je rekao da je bilo razmišljanja da povede neke druge igrače umesto povređenih, ali da je „po nekim prognozama i uveravanjima da će biti sve OK, da će se sve učiniti da će biti spremni, odlučili smo se za ovaj sastav".

„Lista od 26 igrača nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes, spisak je napravljen trezveno i hladne glave, to su igrači koji su izneli teret kvalifikacija.

„Niko nije imao nijednu primedbu na sastav, što se nije desilo u novijoj istoriji srpskog fudbala", naglasio je selektor Srbije.

Šta bi uradila Srbija da je prošla grupu?

Ništa, rekao je Stojković.

„Ako pogledate naše učešće u grupi, da se utakmica igra 60-65 minuta bili bismo svi u grupi. Ali utakmice se igraju 90 minuta i nismo bili na nivou da odgovorimo", dodao je.

Ipak, igračima ništa ne zamera, jer su dali maksimum, kako je rekao, i izneo statistički podatak da su neki pretrčali i po 117 kilometara po utakmici.

Uveren je da bi, da je zdravstvena situacija bila bolja, slika učešća Srbije na Mundijalu bila potpuno drugačija.

Primetio je, kaže Stojković, i da su druge reprezentacije imale probleme sa fizičkom pripremljenošću i umorom, pomenuvši kao primer Belgiju, drugu reprezentaciju na svetu po rejgintu uoči Mundijala, koja je izgledala kao „izduvani balon".

Kome smeta Piksi?

Stojković
Reuters/Carl Recine

Nije imenovao, ali je rekao da ima protivnike koji ne vole što je tu i koji hteli da ga sapletu i tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

„Ima ljudi koji jednostavno ne vole što sam tu, a ja nisam neko sa kim može da se manipuliše, nisam Deda Mraz koji deli poklone i ispunjava muzičke želje, ja imam stav i nisam neko kome ti neki mogu da se približe.

„Znam da sam nekima trn u nozi otkako sam došao na mesto selektora, boli ih što smo očistili mnoge negativne stvari, što je Sportski centar u Staroj Pazovi poprimio ono što treba da bude - mir i spokojstvo za igrače, a ne kafana, da može da uđe ko god hoće i kad god hoće", rekao je Stojković.

Poručio je i da dokle god je selektor neće dopustiti da mu se bilo ko meša ili da mešetari.

„Ja imam stav. Nisam kao ovo vreme - danas sunce, sutra kiša i znam da me nacija podržava 100 odsto jer ja naciju ne lažem i nikad nisam, niti ću".

Nije želeo da odgovori o kome priča, ali je rekao: „Vi znate ko to govori od prvog dana i ko ne voli što sam ovde".

Rekao je i da nema komentar na najave disciplinskog postupka Međunarodne fudbalske federacije zbog psovke tokom meča sa Švajcarskoj u kojoj igraju dvojica fudbalera poreklom sa Kosova Granit Džaka i Đerdan Šaćiri.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • ILIJA BOSNIĆ

    05.12.2022 21:31
    OBRANA
    Sve tačno i hvala šta nas je odveo na SP,ali brate staviti samo 3 obrambena igrača protiv Švajcarske i kad vidiš da si šupalj ko sir ne menjati obranu je van pameti
    Ni protiv ostalih ekipa na SP nije imao plan B ,a bogami ni C .
  • misko

    05.12.2022 19:27
    bruka i sramota
    aako je tako sto ste se uopste i kvalifikovali.
  • Mimi

    05.12.2022 17:30
    Belgija
    I Belgija uopste nije igrala loše. Upravo suprotno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC